Η Τουρκία ετοιμάζει μια νέα κίνηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτή τη φορά προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη. Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας άρχισε να ετοιμάζεται για να εκδοθούν οι σχετικές άδειες προς την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της Κύπρου.
Με την εν λόγω κίνηση η Τουρκία έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία είναι σε συνέχεια των ενεργειών της πέριξ της Κύπρου. Με τις προηγούμενες ενέργειές της η Τουρκία θέλησε να «οριοθετήσει» τις διεκδικήσεις της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τώρα αναμένεται ότι θα επιδιώξει να καταδείξει τα όριά της στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας στη βάση του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, o γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα διμερών πολιτικών σχέσεων και θέματα ναυτιλίας και αεροπλοΐας, Τσαγατάι Ερτζιγές, σε δηλώσεις του την Τετάρτη, στα πλαίσια πάνελ που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, άρχισε να εργάζεται στο θέμα της παραχώρησης νέας αδειοδότησης στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για να αρχίσει νέες έρευνες στα «δυτικά της Τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών προς την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για έρευνες και εξορύξεις, πέρα από τις άδειες που παραχώρησε στην εν λόγω εταιρεία το 2009 και 2012», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαγατάι Ερτζιγές.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, τα σεισμογραφικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» βρίσκονται στην Ατάλεια αναμένοντας νέες αποστολές οι οποίες θα τους καθοριστούν στη βάση του προγράμματος του υπουργείου Ενέργειας.
Περαιτέρω ανέφερε ότι η Τουρκία ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη επί διακυβερνήσεως Μουαμάρ Καντάφι. Ωστόσο οι συνομιλίες είχαν διακοπεί λόγω της Αραβικής Άνοιξης. Επανέλαβε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο με όλα τα κράτη της περιοχής για να συμφωνηθούν τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα, εκτός των Ελληνοκυπρίων.
Αποκάλυψε ότι ανάλογες συζητήσεις είχαν γίνει και με την Αίγυπτο όταν στην εξουσία βρισκόταν ο ανατραπείς Πρόεδρος Μοχάμετ Μόρσι.
Σύμφωνα με τον Τσαγατάι Ερτζιγιές, στόχος ήταν να καθοριστούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανακοινώσει ότι εντός του 2020 θα δοθούν άδειες για νέες έρευνες και εξορύξεις. «Πρώτα θα σταλεί το “Ορούτς Ρέις” για σεισμογραφικές έρευνες», είπε ο Ερντογάν.
Σ’ ό,τι αφορά το «Γιαβούζ», είπε ότι αυτό βρίσκεται σε περιοχή νοτίως της Κύπρου «μετά από άδεια που δόθηκε στην ΤΡΑΟ από την “κυβέρνηση” της “τουρκικής Κύπρου” το 2011». Σύμφωνα με τον Ερτζιγιές, η εν λόγω περιοχή πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε υδρογονάνθρακες.
Σημείωσε ότι το «Γιαβούζ» προστατεύεται από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Και πρόσθεσε πως η κίνηση αυτή ήρθε ύστερα από δύο ετών έρευνες που διεξήγαγε το «Μπαρμπαρός» στην περιοχή.
Διαβουλεύσεις με Συρία για οριοθέτηση ΑΟΖ
Τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας αποκάλυψε χθες ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δηλώνοντας πως γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Συρία.
Σε δηλώσεις του στον Άλφα ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από το υπουργείο Εξωτερικών, παρασκηνιακές, για να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε και τη συμφωνία με τη Συρία». Ο υπουργός Ενέργειας δεν θέλησε να επεκταθεί περαιτέρω επί του θέματος, σημειώνοντας παράλληλα την εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.
Σύμφωνα με τον Γ. Λακκοτρύπη «η Κυπριακή Δημοκρατία, σ’ ό,τι αφορά τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, δεν μένει ποτέ στάσιμη παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την τουρκική επιθετικότητα».
Ερωτηθείς σε σχέση με τις πιθανότητες εντοπισμού φυσικού αερίου από την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στο οικόπεδο 8, ο Γιώργος Λακκοτρπύπης είπε ότι ο συγκεκριμένος στόχος είχε αξιολογηθεί παλαιότερα από την εταιρεία ΕΝΙ που κατέχει σήμερα μαζί με την Total τα δικαιώματα και υποβαθμίστηκε. Δεν απέκλεισε μάλιστα η απόφαση των Τούρκων να τρυπήσουν παράνομα στο συγκεκριμένο στόχο να σχετίζεται με τα σεισμικά δεδομένα που παράνομα συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος Barbaros.
Ανέφερε ότι η εμπλοκή της Total στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ όπου ήταν μόνο η ΕΝΙ, έγινε με σκοπό να ενδυναμωθούν οι συμμαχίες και να ενισχυθεί και τεχνοοικονομικά ο ενεργειακός σχεδιασμός.
Πηγή: philenews.com