Με 15,1 μονάδες διαφορά προηγείται η Νέα Δημορκατία του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής».
Πέραν των προφανών που αναδεικνύονται συνήθως από τα ΜΜΕ για να ενισχύσουν την αίσθηση ηγεμονίας της κυβέρνησης, εκείνο που αποκτά ιδιαίτερη αξία είναι πως οι αρνητικές εξελίξεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις οδηγούν το 61% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως φοβούνται/πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία.
Κάτι λογικό, όχι μόνο λόγω των πραγματικών γεγονόνων με την τουρκική προκλητικότητα αλλά και διότι κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας δηλώνουν πως η χώρα ετοιμάζεται ακόμα και για στρατιωτική εμπλοκή!
Στο πλαίσιο αυτό (αίσθημα φόβου και καλλιέργεια αυτού του αισθήματος), οι ερωτηθέντες από την Metron Analysis δηλώνουν κατά πλειοψηφία πως επιθυμούν προσφυγή στη Χάγη, προφανώς διότι επιλέγουν -λογικά- την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Σε μια δημοσκόπηση, φυσικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε τι σημαίνει μια τέτοια προσφυγή, ούτε η πάγια ελληνική θέση, ούτε, τέλος, οι “απώλειες” που μπορεί να προκύψουν.
Δημοσκοπικά, πάντως, ο συνδυασμός φόβου για πολεμική σύρραξη ή “θερμό επεισόδιο” και προσφυγής στη Χάγη, μετατρέπεται σε ένα πεδίο επί του οποίου θα ασκηθεί η κυβερνητική πολιτική το επόμενο διάστημα.
Τα αποτέλεσματα
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 5,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,8% και το ΜέΡΑ25 με 4%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί πολιτικά την πρωτοκαθεδρία. Το 65% των πολιτών αξιολογεί θετικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του και εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση στους κεντρώους (71%) και στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους (52%), ακόμη και στους αριστερούς (31%).
Επιπλέον, είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 66% θετικές γνώμες και προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός κατά 30 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα (48% έναντι 18%).
Ο κ. Τσίπρας, βελτιώνει ελαφρώς το προφίλ του καθώς οι αρνητικές γνώμες μειώθηκαν στο 65% από 67% τον Δεκέμβριο και η δημοφιλία του αυξήθηκε σε έναν μήνα κατά 5 μονάδες, 41% από 36%.
Αγκάθια Προσφυγικό, Ασφάλεια και Παιδεία
Τρία είναι τα καμπανάκια που χτυπούν οι πολιτες στην κυβέρνηση. Πρόκειται για: την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από το 52% στο 45%), την Παιδεία (οι θετικές γνώμες από 49% έπεσαν στο 38%), το Μεταναστευτικό (οι θετικές γνώμες από 25% έφθασαν στο 16%).
Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα ΠτΔ
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναδεικνύεται πρόσωπο ευρείας αποδοχής και στην κοινωνία, καθώς το 59% των πολιτών συμφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή.
Ελληνοτουρκικά
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προβάλλει o υπερκομματικός φόβος για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης (61%) αλλά και η διακομματική συναίνεση για την επιλογή της προσφυγής στη Χάγη.
Εκλογικός νόμος
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου από απλή σε ενισχυμένη αναλογική, που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή, απορρίπτεται από το 52% των πολιτών ενώ υποστηρίζεται από το 38%.
Οι νεότερες ηλικίες 17-44 ετών και οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής. Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες ηλικίες 55 ως άνω των 65 ετών και οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ψηφοφόροι θεωρούν σωστή την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η πλειονότητα των πολιτών (51%) τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Το 47% που θέλει αυτοδύναμες κυβερνήσεις αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους.
Αμβλώσεις
Παρότι η συντριπτική πλειοψηφία (65%) θεωρεί σωστή την υπάρχουσα νομοθεσία για τις αμβλώσεις, το ζήτημα διχάζει τους δεξιούς ψηφοφόρους, καθώς το 44% θεωρεί ότι η νομοθεσία είναι σωστή και το 44% ότι είναι λάθος.
Οικονομία
Η οικονομία ως πρόβλημα παραμένει στην κορυφή της αξιολόγησης των πολιτών με ποσοστό 25%, έχει πέσει όμως τους τελευταίους τέσσερις μήνες από το 38% στο 25%, ακολουθώντας την τάση αποκλιμάκωσης που καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο του 2019. Το κλίμα αισιοδοξίας και προσδοκιών διατηρείται, καθώς ένας στους δύο πολίτες (51%) πιστεύει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και τρεις στους δέκα (31%) ότι η προσωπική τους κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης παραμένει σε θετικές τιμές (+9).
Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Μεταναστευτικό (33%), για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η οικονομία (36%) και για τους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής η εξωτερική πολιτική (31%). Το Μεταναστευτικό αποτελεί κυρίαρχο πρόβλημα για τον κεντροδεξιό και δεξιό χώρο, με ποσοστά 30% και 32% αντιστοίχως, ενώ για τον κεντροαριστερό και αριστερό χώρο τα ποσοστά είναι 14% και 10% και για τον κεντρώο 21%.
Με πληροφορίες από το newpost.gr