Η απερίγραπτη πολιτική αδεξιότητα -ή ακόμα χειρότερα, κάποιος κρυφός κεντρικός σχεδιασμός;- του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στην υπόθεση της εισήγησης της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, αναδεικνύει, τελικά, ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το Παρίσι ικανοποιημένος από την στήριξη του Εμανουέλ Μακρόν και τις ελληνογαλλικές συμφωνίες, θα βρεθεί, ωστόσο, σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Έχει, πλέον, απέναντί του δύο ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων και μέσων ενημέρωσης και, ακόμα χειρότερα, μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων- ψηφοφόρων. Η Βόρεια Ελλάδα που αποτέλεσε το εφαλτήριο της εκλονικής νίκης της Ν.Δ, εξαιτίας της διχαστικής ρητορικής που καλλιέργησε όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετατρέπεται τώρα σε αντιπολιτευτικό οχυρό από τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Και, μάλιστα, με ακραίες φωνές ακόμα και για “απόσχιση”, κάτι που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ του ΠΑΟΚ και έφθασε μέχρι του σημείου να κάνει λόγο για …δύο “Βουλές”.
Η ηχηρότατη απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την ψηφοφορία της τροπολογίας-σκάνδαλο αποτελεί, ωστόσο, αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την παρέμβαση Αυγενάκη για την σύνθεση της ΕΕΑ προσπάθησε να αναδείξει την “πολυϊδιοκτησία” στην ΠΑΕ Ξάνθη και την ανάμιξη ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη, με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή για να καλύψει τους αδέξιους χειρισμούς του υφυπουργού του, όμως, ανέδειξε το φαινόμενο της “πολυϊδιοκτησίας” στο ίδιο του το κόμμα.
Από νωρίς το απόγευμα κυβερνητικές πηγές διοχέτευαν πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον Αντώνη Σαμαρά (μέσω συνεργατών του) για την απουσία του που προκάλεσε μείζον επικοινωνιακό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός αφού “εξαφανίστηκε” για αρκετές ώρες, προκαλώντας πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, απάντησε τελικά στις τηλεφωνικές κλήσεις του γραμματεα της Κ.Ο Σταύρου Καλαφάτη, για να εισπράξει, ο τελευταίος, μια “ανόρεκτη” αιτιολόγηση περί “προσωπικών λόγων”.
Το Μαξίμου, που νωρίτερα είχε καταστήσει σαφές πως “όποιος βουλευτής δεν ψηφίζει την τροπολογία, διαγράφεται”, άρχισε να διακινεί πως θεωρεί “λήξαν” το θέμα από τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε τις πρέπουσες εξηγήσεις.
Η απάντηση ήρθε μέσω κύκλων του πρώην πρωθυπουργού.
Με δήλωσή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεργάτες του αναφέρουν ξεκάθαρα «ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί», σε μία κίνηση που αποτελεί εμφανή επίδειξη ισχύος απέναντι στον πρωθυπουργό.
Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από το Παρίσι για να βρει τον Αντώνη Σαμαρά να έχει έμμεσα ή άμεσα διαφοροποιηθεί από δύο κεντρικές επιλογές του (προεδρική εκλογή και τροπολογία Μενδώνη- Αυγενάκη), να απουσιάζει εντελώς αδικαιολόγητα και να απαντά στο Μαξίμου πως “δεν μπορεί κανείς να του ζητά εξηγήσεις”.
Αιφνιδιασμένο το πρωθυπουργικό επιτελείο καθώς δεν ανέμενε, όταν εβγαζε την “οδηγία” περί κομματικής πειθαρχίας, πως θα μπορούσε να είναι ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ αυτών που δεν θα την ψήφιζαν, αντιλαμβάνεται τώρα πως ο Αντώνης Σαμαράς ρίχνει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκης αποκαλύπτοντας πως δεν μπορεί να τον διαγράψει.
Οι σχέσεις Μητσοτάκη- Σαμαρά εισέρχονται, αναμφίβολα, σε μια διακευκαμένη ζώνη και όλοι αναμένουν τα επόμενα επεισόδια.
Λέγεται, μάλιστα, πως ο πρώην πρωθυπουργός θα φροντίσει να στείλει σαφή μηνύματα το επόμενο διάστημα σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και μια τυχόν προσφυγή στη Χάγη και να διαφοροποιηθεί “επιθετικά” στις πρόσφατες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για το θέμα αυτό.