Αρκετά νωρίς το πρωί της Παρασκευής κι ενώ είχε γίνει γνωστό πως το τουρκικό ερευνητικό “Oruc Reis” κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου, εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ (αντισυνταγματάρχης Σπυρίδων Ασλάνης) δήλωνε σε μέσα ενημέρωσης (newsbomb.gr) πως το πιθανότερο σενάριο ήταν πως το σκάφος είχε παρασυρθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
«Βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και εκτιμούμε ότι η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού έχει γίνει λόγω καιρού», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ΓΕΕΘΑ,όπως καταγράφτηκε στα μέσα ενημέρωσης.
Λίγο αργότερα, κι ενώ η ανησυχία κορυφωνόταν, κυβερνητικές πηγές δήλωναν στον Ant1 (αναπαραγωγή και από το enikos.gr) την ίδια έκδοχη περί “παράσυρσης του σκάφους εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών”.
Πέραν του ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς και μάλιστα για ένα τόσο τεχνολογικά προηγμένο και αξιόπλοο σκάφος, οι “άμεσες” κυβερνητικές αντιδράσεις προκάλεσαν εύλογα ερωτηματικά καθώς παρέπεμπαν περισσότερο σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος.
Σήμερα, η εφημερίδα “Καθημερινή” αποκαλύπτει πως όχι μόνο το “Oruc Reis” κινήθηκε για πολλές ώρες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά είχε σε κοντινή απόσταση δύο τουρκικές φρεγάτες (αναπτύχθηκαν γρήγορα) και δεν ήταν μόνο, όπως αρχικώς είχε αναφερθεί από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές. Επίσης, με μεγάλη καθυστέρηση διευκρινίσθηκε πως κατά πάσα πιθανότητα το σκάφος είχε αναπτύξει τις ειδικές καλωδιώσεις που διαθέτει για τις ηχοβολιστικές και άλλες έρευνες. Πράγμα που σημαίνει πως είτε πραγματοποιούσε, είτε είχε σκοπό να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή- ακόμα και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας;
Η “Καθημερινή” περιγράφει όσα περί “καιρικών συνθηκών” αναφέρθηκαν από κυβερνητικές πηγές, ωστόσο φαίνεται να υιοθετεί την εκτίμηση πως πρόκειται για επεισόδιο χαμηλής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ως μία “δοκιμή” των αντοχών της ελληνικής διπλωματίας και των ενόπλων μας δυνάμεων.
Το σενάριο της τουρκικής πρόκλησης και διόλου ενός τυχαίου γεγονότος υιοθετεί και η εφημερίδα “Τα Νέα”, αποκαλύπτοντας το προαναφερθέν για την ανάπτυξη των καλωδίων από το τουρκικό ερευνητικό και συνδυάζοντας, λογικά, την κίνηση αυτή με την χθεσινή επέτειο των Ιμίων.
Η εντολή υποβάθμισης του θέματος ήταν κεντρική και προερχόταν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών απέφυγαν να εκτεθούν με κάποιες δηλώσεις, τα ηνία πήραν επικοινωνιακά στελέχη της κεντρικής διοίκησης.
Για “συγκυριακό” γεγονός, που προκλήθηκε λόγω «κακών καιρικών συνθηκών» από τους ισχυρούς ανέμους, έκανε λόγο, για παράδειγμα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 989».
Οι δηλώσεις του έγιναν ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος παρέμενε για ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τον Τούρκο κυβερνήτη να έχει απαντήσει στον Έλληνα κυβερνήτη της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» πως «βρίσκεται εντός Τουρκικής ΑΟΖ» και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κατεύθυνση- για “απαξιωτική απάντηση” κάνει λόγο η “Καθημερινή”.
Ακριβέστερα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο Τούρκος κυβερνήτης απάντησε στις κλήσεις της ελληνικής φρεγάτας “Νικηφόρος Φωκάς” πως “βρίσκεται εντός Τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης” και ως εκ τούτου δεν ετίθετο για τον ίδιο θέμα μετακίνησης.
Η παράμετρος αυτή αποκτά μεγάλη αξία καθώς αποδεικνύει πως δεν ετίθετο θέμα…καιρικών συνθηκών αλλά μια σχεδιασμένη τουρκική κίνηση να αμφισβητήσει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στο πλαίσιο, προφανώς, του γενικότερου σχεδιασμού που αναπτύσσεται μετά την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη.
Οι έρευνες που, όπως εξαγγέλλει η Άγκυρα, σκοπεύει να κάνει το “Ουρούς Ρέϊς”, βρίσκονται στην επίμαχη ζώνη, που διεκδικεί η Τουρκία. Στο “τρίγωνο” Καστελόριζο – Ρόδος, Κρήτη, Κύπρος. Είναι ακριβώς το σημείο που εγείρει τις απαιτήσεις της η Άγκυρα, τόσο με τις συνεχείς προκλητικές κινήσεις της, στέλνοντας επανειλημμένως ερευνητικά σκάφη, συνοδεία πολεμικών, όσο και με την πρόσφατη υπογραφή των “μνημονίων” της με την “κυβέρνηση” – μαριονέτα της Τρίπολης (Λιβύη).
Όλα δείχνουν, λοιπόν, όπως επισημαίνει και το hellasjournal.com πως το περιστατικό συνιστά πιθανώς μια “πρόβα τζενεράλε” από την τουρκική πλευρά στο πλαίσιο γενικότερου σχεδιασμού και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν και το βασικό σενάριο που εξετάστηκε στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επιλογή υποβάθμισης του θέματος έγινε για λόγους επικοινωνιακούς αλλά και επειδή η ελληνική πλευρά δεν θέλησε κάποια κλιμάκωση από τυχόν δική της αντίδραση.
Η Ντόρα το είχε…προβλέψει;
Χαρακτηριστικό της επιλογής του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμίσει το περιστατικό είναι και αυτό που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Open.
Σε μία αποστροφή του λόγου του, στον τηλεοπτικό αέρα του Open, ανέφερε πως είχε συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία του είπε ότι ο Ερντογάν θα πάει στο Καστελόριζο και δη… το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Επί λέξει ανέφερε: «Μέσα στις γιορτές είχα συναντήσει την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία, όπως και ο Βενιζέλος γνωρίζουν όσο κανείς άλλος αυτό το θέμα και μου είχε πει το εξής: Σας ακούω να λέτε συνέχεια πως θα πάει ο Ερντογάν στην Κρήτη. Δεν θα πάει στην Κρήτη. Εάν μπορώ να τον διαβάζω καλά τόσα χρόνια, θα πάει στο Καστελόριζο και θα πάει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».
Η “πρόβλεψη” της κας Μπακογιάννη είναι προφανές πως ήταν σε γνώση του κυβερνητικού επιτελείου. Είναι λογικό, άλλωστε, να ανέμενε η ελληνική πλευρά μια τέτοια κίνηση, κι αυτό εγείρει εύλογα ερωτηματικά για την αντίδραση.
Επ΄ αυτού, επισημαίνει άλλωστε, σε άρθρο του και ο Μιχάλης Ιγνατίου τι είχε συμβεί με ανάλογο περιστατικό το 2018. Και κάνει λόγο για “περίεργη” και “χλωμή” αντίδραση της κυβέρνησης.