Εύσημα για την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία, απέδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο “ελληνικός λαός δεν έχει ακόμη αισθανθεί στην καθημερινότητα του τη βελτίωση που αποτυπώνεται στους στατιστικούς δείκτες, παραταύτα αντιμετωπίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία”.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε τα κόκκινα δάνεια ως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και για το λόγο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου ν΄αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης με ρυθμούς μάλιστα που υπερβαίνουν τον κοινοτικό μέσο όρο. Επανέλαβε τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ οι οποίες προβλέπουν επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας υποστήριξε ότι η βελτίωση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους αποτελεί την ασφαλέστερη οδό προκειμένου να επιτευχθεί είτε μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος τα επόμενα χρόνια, είτε να συμφωνηθεί μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Χαρακτήρισε δε την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας ως τις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αλλά και να ενεργοποιηθεί ο κοινός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων. Ο ίδιος πρότεινε την ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή διαδικασία. “Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να κυριαρχήσει στο παγκόσμιο στερέωμα. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι, με ταχύτητα και καλύτερο συντονισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναφέροντας ότι για φέτος η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,5% από 2,2% που έκλεισε τελικώς πέρυσι.
Συμφώνησε και αυτός ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν την σημαντικότερη πρόσκληση για τις ελληνικές τράπεζες υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να μειωθούν κάτω από τον στόχο του 20% στον οποίο έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι εκτός από το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ απαιτούνται συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για την μείωσή τους, σημείο στο οποίο συμφώνησε και ο υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι τα κέρδη της ανταγωνιστικότητας που έχουν προκύψει για τις ελληνικές επιχειρήσεις μετά από την μείωση του κόστους εργασίας έχουν υπεραντισταθμιστεί από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Όπως ανέφερε, το κόστος δανεισμού κατά μέσο όρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις κυμαίνεται στο 4,9% έναντι 2,3% που είναι για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.