Ο εμπνευστής της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους, σε συνέντευξη του στην Tagesspiegel της Κυριακής, προβλέπει την επιδείνωση του προσφυγικού προβλήματος στο άμεσο μέλλον: Πέρσι ήρθαν στην Ελλάδα 74.000 άνθρωποι από την Τουρκία. Αναλογικά με τον πληθυσμό είναι σαν να έρχονταν στη Γερμανία 600.000! Εδώ και χρόνια ακούμε ότι “το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί”. Αλλά η Ελλάδα ξαναζεί ήδη το 2015 και το 2020 θα είναι χειρότερο εάν δεν αλλάξει κάτι. Το ό,τι γερμανικές πόλεις προσφέρονται να υποδεχθούν μερικές χιλιάδες ανθρώπων είναι αξιέπαινο αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Χρειάζεται στρατηγική».
Αναφερόμενος στην προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την οποία εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Γκέραλντ Κνάους επισημαίνει: «Στην Ελλάδα απέτυχε εξαρχής. Στην Τουρκία ήταν εξαρχής μια επιτυχία και βελτίωσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Εάν δεν πήγαιναν σήμερα στην Τουρκία 680.000 παιδιά Σύρων στο σχολείο, εάν το σύστημα υγείας δεν ήταν ανοιχτό για τους Σύρους, τότε θα έρχονταν πέρσι στην Ελλάδα πολύ περισσότεροι από τα συνολικά πάνω από τρία εκατομμύρια των Σύρων της Τουρκίας».
Αυτό που προέχει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ειδικό είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες ασύλου και να γίνεται ταχύτερη ανακατανομή των προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Όλα αυτά προϋποθέτουν βέβαια πολιτική βούληση, όπως επισημαίνει: «Ναι, αυτό πρέπει να έρθει από τους ευρωπαίους ηγέτες. Μητσοτάκης, Μέρκελ, Ρούτε και Μακρόν θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να πουν: Θα τα καταφέρουμε. Θα δείξουμε πώς πρέπει να είναι τα ανθρωπιστικά σύνορα με ελέγχους. Και δεν θα αφήσουμε στη μοίρα τους ούτε την Αθήνα, ούτε την Άγκυρα αλλά ούτε και τα δυτικά Βαλκάνια. Εξάλλου είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας διότι η Γερμανία παραμένει βασικός προορισμός εκείνων που προσεγγίζουν την ηπειρωτική Ελλάδα».
O Γκέραλντ Κνάους εκτιμά ότι με φόντο τις μεγάλες διεθνείς εστίες κρίσης αλλά και τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, πολλοί στην ΕΕ υποτιμούν τη σοβαρότητα του προσφυγικού και την αναγκαιότητα ανάληψης δράσης. «Όταν υποχωρεί στη Γερμανία ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου και παράλληλα και ο αριθμός εκείνων που διασχίζουν τη Μεσόγειο, τότε είναι μεγάλος ο πειρασμός να αγνοήσει κανείς το πρόβλημα. Έτσι όμως σβήνεις τη μια φωτιά μετά την άλλη χωρίς να αναπτύσσεις μια στρατηγική πυρόσβεσης».
πηγή: DW