Να είσαι υπουργός Άμυνας σε μια περίοδο όξυνσης της ελληνοτουρκικής κρίσης και ακραίας κλιμάκωσης της επιθετικότητας του εξ Ανατολών γείτονα και να περιγράφεις τους διαλόγους που είχες με τον πρωθυπουργό (την ώρα που “παιζόταν” εάν πάμε σε “θερμό επεισόδιο” ή όχι), σε κομματική εκδήλωση για την κοπή πίτας στην Καβάλα, ε δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς δείγμα πολιτικής σοβαρότητας…
Δυστυχώς, οφείλω να το πω παρότι ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μου είναι προσωπικά συμπαθής. Στους Καβαλιώτες ακόμα περισσότερο για να τον εκλέγουν εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, όμως, διέπραξε μαζεμένα όλα τα σφάλματα που περιγράφονται στα ” must not do” όλων των εγχειριδίων διαχείρισης κρίσεων και σχεδόν σε κάθε σελίδα του “Περί του Πολέμου” του Κλαούζεβιτς.
Ίσως να ήθελε να εντυπωσιάσει τους συντοπίτες ψηφοφόρους του για το πόσο καλά χειρίστηκε το περιστατικό με το τουρκικό ερευνητικό “Oruc Reis”, που (όπως αποκαλύψαν “Τα Νέα”) έκοβε βόλτες επί 7 ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και διήνυσε τελικά 80 ναυτικά μίλια πριν αποχωρήσει από την περιοχή. Και για να εντυπωσιάσει έκανε επίδειξη ψυχραιμίας. “Ψύχραιμα”, του έλεγε ο πρωθυπουργός, “ψυχραιμία” συμβούλευε αυτός. “Τι να κάνω κύριε πρωθυπουργέ;”, ρωτούσε, “ψυχραιμία”, του απαντούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και κάπως έτσι ο υπουργός Άμυνας έβαλε στα στρατιωτικά manual τον νέο όρο “ανταγωνισμός ψυχραιμίας”.
Είναι, λοιπόν, μείζον λάθος να δημοσιοποιεί ένας υπουργός Άμυνας τους διαλόγους που είχε με τον πρωθυπουργό εν ώρα επεισοδίου με την Τουρκία, το οποίο, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να καταλήξει σε “ατύχημα”. Ο Χουλουσί Ακάρ δεν θα αποκάλυπτε ποτέ δημοσίως τι θα έλεγε σε μια ανάλογη περίπτωση με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι “γιατί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ένοιωσε την ανάγκη να αποκαλύψει τι συζητούσε τις κρίσιμες ώρες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη”; Με επικοινωνιακούς όρους μπορεί να απευθύνεται μόνο στο εσωτερικό της χώρας. Διότι αυτός ο “ανταγωνισμός ψυχραιμίας” ως μήνυμα προς την Τουρκία μάλλον ηττοπάθεια εκπέμπει.
Άλλη πιθανότητα δεν μπορώ να σκεφτώ, και, πάντως, απορρίπτω κάποιες “κακές γλώσες” που εκλαμβάνουν τις δημοσιες αποκαλύψεις του υπουργού ως προσφορά στα κείμενα που προετοιμάζει, πιθανώς, ο Λάκης Λαζόπουλος για την τηλεοπτική του επανεμφάνιση.
Εκείνο που είναι επίσης αποκαλυπτικό αφορά στην δήλωση του υπουργού Άμυνας –πάλι από την κοπή της πίτας στην Καβάλα– πως “οι Τούρκοι δοκίμαζαν τα αντανακλαστικά μας”. Λογική ανάλυση.
Πως, όμως, συνάδει η άποψη ότι το “Oruc Reis” τεστάριζε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων με την επιμονή της κυβέρνησης και του ΓΕΕΘΑ, από το πρωί της Παρασκευής, πως το τουρκικό ερευνητικό εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα παρασυρόμενο από (δήθεν) ισχυρούς ανέμους που (δεν) έπνεαν στην περιοχή;
Και να “δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά μας”, και να τους παρέσυραν τα μποφόρ, δεν γίνεται. Είναι η τέλεια αντίφαση.
‘Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται από τους διαλόγους των κυβερνητών του “Νικηφόρου Φωκά” και του “Oruc Reis” που δόθηκαν στη δημοσιότητα από πηγές του υπουργείου Άμυνας. Τι απάντησε ο τούρκος πλοίαρχος, όταν ο κυβερνήτης της φρεγάτας μας του ζήτησε να αποχωρήσει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα; Πως “βρίσκεται εντός της τουρκικής ΑΟΖ“!
Αν σε έχουν παρασύρει τα μποφόρ, λες “συγγνώμη καρντάσια”, κάνεις στροφή όσο πιο γρήγορα μπορείς και φεύγεις. Δεν λες πως είσαι εντός της δικής σου ΑΟΖ. Απλά πράγματα. Ίσως μας τα εξηγήσει ο υπουργός Άμυνας στην επόμενη κοπή πίτας.
Επειδή, όμως, το πιθανότερο είναι, όντως να δοκίμαζαν τα αντανακλαστικά μας οι Τούρκοι (η επιλογή της θαλάσσιας περιοχής στην “καρφίτσα” του χάρτη του τουρκολιβυκού συμφώνουν αυτό δείχνει), καλά θα κάνουν στην κυβέρνηση πέραν του “ανταγωνισμού ψυχραιμίας” (ουδείς, άλλωστε, εισηγείται πόλεμο ή εμπλοκή σε “θερμό επεισόδιο”), να προετοιμάζονται για το επόμενο τεστ. Που μπορεί να είναι υψηλότερου κινδύνου. Κι εκεί εκτός από βασιλόπιτες πρέπει να έχουμε και σωστά αντανακλαστικά…
Υ.Γ Οι φωτογραφίες -για να μην παρεξηγηθούμε- είναι από άλλη…κοπή πίτας με τον υπουργό Άμυνας, μια εβδομάδα πριν στην Κοζάνη.
Σ.Κ