Ξεκινούν στις 16 Φεβρουαρίου οι συζητήσεις των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών επρόκειτο -κατόπιν τουρκικής επιθυμίας – να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis καθυστέρησε την διαδικασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχείρησε να υποβαθμίσει την κρίση με το “Oruc Reis”.
«Πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς δίαυλους στην Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά την υφαλοκρηπίδα που καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ. Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως για αυτό αλλά αν αποφασίσει η Τουρκία να εγείρει στη συζήτηση το θέμα του σπιτιού της γιαγιάς μου που έχω κληρονομήσει στου Παξούς, ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στη Χάγη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση αλλά εξαρτάται πώς το βλέπει η Τουρκία» πρόσθεσε ο υπ. Εξωτερικών συμπληρώνοντας ότι «ελπίζω πάντα μέσα μου επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία και προσπαθώ να διερευνήσω την πιθανότητα αυτή».
«Δεν είναι απλό να πας στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο της σημερινής ημέρας και να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε σε μια περιοχή και εποχή που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα».
«Οφείλω να μην κλείσω ποτέ τις πόρτες όμως η Τουρκία δεν κάνει πολλές φορές τη ζωή μας εύκολη» συμπλήρωσε.
Να κλείσουμε τη σελίδα με το Oruc Reis
Όσον αφορά το περιστατικό με την είσοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο κ. Δένδιας είπε ότι «είναι καλό να κλείσουμε τη σελίδα αυτή». «Υπήρξε μια δυσαναλογία της ενασχόλησης της κοινής γνώμης με το συμβάν. Να μην δίνουμε στην άλλη πλευρά την εντύπωση ότι μπορεί κατά το δοκούν να ανεβάζει το θερμόμετρο. Χρειάζονται ψυχρές, μετρημένες αντιδράσεις ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ότι μπορεί να μας σύρει σε οτιδήποτε» πρόσθεσε.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τριπλός:
Να τηρηθεί το ίδιο πλαίσιο ως προς το μορατόριουμ στρατιωτικών ασκήσεων,
Να διατηρηθεί ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας των δύο πλευρών και
Να συνεχιστεί η πολιτική αντιμετώπιση γεγονότων στρατιωτικής έντασης.
«Αυτό το δώρο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ενόψει της Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ στις 13-15 Φεβρουαρίου» έλεγαν πηγές του Πενταγώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανότατα θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Θα πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ (είχαν βρεθεί ξανά στις 15 Οκτωβρίου).
Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να διαμηνύσει στον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω όταν υπάρχει ένταση» και πως «για το λόγο αυτό, απαιτούνται έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές».
Με πληροφορίες από το iefimerida.gr