Δήμαρχοι και σύλλογοι γονέων από διάφορες περιοχές της χώρας, καταγγέλλουν πως τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν γίνεται διανομή γευμάτων στους μαθητές πολλών δημοτικών σχολείων.
«Είχαμε χρόνια να ακούσουμε για λιποθυμίες παιδιών σε σχολεία από την πείνα. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα στα σχολεία», σημείωσε η αναπληρώτριας τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, τονίζοντας ότι «σήμερα, Φεβρουάριο το 2020, το 30% των γευμάτων, δηλαδή 54.000 γεύματα, δεν έχουν ακόμη δοθεί. Πρόκειται για περίπου 19.000 γεύματα στην Αθήνα και την Αττική, 24.600 γεύματα στην Μακεδονία, από τα οποία 18.000 στη Δυτική Θεσσαλονίκη, 6.000 στην Πελοπόννησο και 1.500 στη Λέσβο».
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντα με μεγάλη ταχύτητα τις υποθέσεις των μεγάλων συμφερόντων που τη στηρίζουν, αλλά καθυστερεί απαράδεκτα για ζωτικά ζητήματα των παιδιών του δημοτικού σχολείου», επεσήμανε η Θ.Φωτίου
Παράλληλα, η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «φοβούμαστε ότι κινδυνεύουν τα σχολικά γεύματα. Μια σημαντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που αποδεδειγμένα έχει θετικά αποτελέσματα για τη σχολική διαρροή, κατά της παιδικής παχυσαρκίας και υπέρ της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος».
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, αναφορικά με την καθυστέρηση της υλοποίησης του Προγράμματος Σίτισης σε σχολεία τεσσάρων δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης του θέματος αυτού από οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη τα γεύματα, με αποτέλεσμα να μην σιτίζονται τα παιδιά τους. Από οικογένειες, που από την περίοδο της κρίσης και μετά βιώνουν σκληρές συνθήκες διαβίωσης», σημειώνει η Άννα Ευθυμίου.
Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα εντοπίζεται σε σχολεία των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, όπου παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα γεύματα, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα του ΟΠΕΚΑ.
Παράλληλα, η βουλευτής της ΝΔ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, τόσο για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, όσο και για την ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς.
Παραθέτοντας τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», η Άννα Ευθυμίου ερωτά τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων τι προτίθενται να κάνουν και πότε σχετικά με την υλοποίηση του Προγράμματος Σίτισης στους προαναφερόμενους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Περισσότεροι από οχτώ χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κοινότητας του Δήμου Αθηναίων δεν λαμβάνουν σχολικά γεύματα από την αρχή της χρονιάς. Έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτή την άσχημη εξέλιξη με δημόσια μας παρέμβαση από τον Δεκέμβρη. Τίποτα όμως δεν έχει αλλάξει. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία για την άσκηση πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση» καταγγέλλει και ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος.
«Πριν από λίγες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση μιας μαθήτριας στον Πύργο, που λιποθύμησε από την πείνα. Οφείλουμε να δράσουμε πριν επιστρέψουμε σε αυτή την “κανονικότητα”. Ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία του προγράμματος για το σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία» καταλήγει.
πηγή:TVXS.GR