Τα σμήνη ακρίδων που σαρώνουν τα πάντα στη Σομαλία και την Αιθιοπία είναι τα μεγαλύτερα που έχουν πλήξει τις δύο χώρες τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Για την Κένυα, αυτή είναι η πιο σοβαρή εισβολή ακρίδων που έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία 70 χρόνια. Όμως, η Σομαλία είναι η πρώτη χώρα της περιοχής που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της επιδρομής ακρίδων.
Εξαιτίας της αστάθειας στη χώρα δεν είναι δυνατό να επιστρατευθούν αεροπλάνα προκειμένου να γίνουν ψεκασμοί με εντομοκτόνα από αέρος. Τον Ιανουάριο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ είχε ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των ακρίδων στο Κέρας της Αφρικής, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των εντόμων στην περιοχή μπορεί να 500πλασιαστεί έως τον Ιούνιο.
Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, Μπουκάρ Τιτζανί, τόνισε ότι και άλλες χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο «ειδικά το Νότιο Σουδάν, η Ουγκάντα και η Ερυθραία».
Όπως τονίζει ο FAO πριν τις επιδρομές από τις ακρίδες περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι σε Αιθιοπία, Σομαλία και Κένυα, αντιμετώπιζαν πρόβλημα με έλλειψη φαγητού, και οι επιδρομές έχουν πλέον δυσχεράνει σημαντικά την κατάσταση.
#FAO and all partners are putting all hands on deck to avert #foodinsecurity and loss of #pasture for animals in the #HornofAfrica. Join us to achieve #Zerohunger, #SDG2. https://t.co/cDzTBx9vKa
— Bukar Tijani (@bukarsadiqqi) February 2, 2020
Αγρότες υποστηρίζουν ότι οι ακρίδες θα καταστρέψουν τη σοδειά τους και ότι η εποχή είναι πολύ κοντά στην επόμενη γόνιμη περίοδο, γεγονός που θα προκαλέσει πρόβλημα και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
Περίπου 70.000 εκτάρια – 172.973 στρέμματα – γης στην Κένυα έχουν καταληφθεί από τα αδηφάγα φτερωτά έντομα. Ένα μόνο σμήνος μπορεί να περιέχει μέχρι 150 εκατομμύρια ακρίδες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο γεωργικής γης – μια έκταση περίπου 250 γηπέδων ποδοσφαίρου, λένε οι Αρχές.