Μαζική και ειρηνική πορεία με τη συμμετοχή περίπου 2.000 προσφύγων -στη συντριπτική τους πλειονότητα Αφγανοί- ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από το ΚΥΤ της Μόριας με κατεύθυνση το κέντρο της Μυτιλήνης. Οι διαδηλωτές κρατώντας πλακάτ που έγραφαν στα αγγλικά τη λέξη «ελευθερία» ζήτησαν να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου και παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο της κυβέρνησης που επιβάλλει την άμεση εξέταση των αιτημάτων που καταθέτουν οι νεοεισερχόμενοι, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους «παλιούς».
Όλα κυλήσουν ομαλά μέχρι τη στιγμή που οι διαδηλωτές έφτασαν στο ύψος του Καρά Τεπέ και βρήκαν μπροστά τους παραταγμένες αστυνομικές δυνάμεις που τους απαγόρευσαν τη συνέχιση της πορείας.
Η κατάσταση που μέχρι εκείνη την ώρα -εκτός από κάποιες μικροεντάσεις- δεν προδιέθετε πως θα υπάρξουν επεισόδια άλλαξε άρδην καθώς το συγκεντρωμένο πλήθος κινήθηκε προς τον αστυνομικό κλοιό. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη χρήση χημικών με στόχο να αποτρέψουν (ανεπιτυχώς) τους πρόσφυγες να φτάσουν στο κέντρο της Μυτιλήνης, δυναμιτίζοντας το κλίμα.
Ένας μέρος των διαδηλωτών κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει μέχρι την προκυμαία ενώ ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
«Ελευθερία» ζητούν οι πρόσφυγες στη Μόρια [ Φωτορεπορτάζ ]https://t.co/04LyzgNc6i pic.twitter.com/TDowqbCpIY
— EFSYN (@EFSYNTAKTON) February 3, 2020
Οι διαδηλωτές, νωρίς το απόγευμα αποχώρησαν συντεταγμένα προκειμένου να επιστρέψουν στο καμπ της Μόριας όμως και πάλι τα πνεύματα οξύνθηκαν με ευθύνη της αστυνομίας. Περίπου 300 Αφγανοί αιτούντες άσυλο, συνοδεία αστυνομικών πέρασαν μέσα από το χωριό της Μόριας προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.
Ομάδα κατοίκων άρχισε να αντιδρά ενώ άρχισαν να χτυπούν και οι καμπάνες του χωριού. Ευτυχώς, η αναστάτωση σύντομα αποκλιμακώθηκε ενώ στο χωριό έφτασαν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης προκειμένου να καθησυχάσουν τους κατοίκους.
Τελικά, οι κάτοικοι της Μόριας, λίγο πριν τις δέκα το βράδυ, αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη (04/03) σε κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, που εδρεύει στη Μυτιλήνη με επικεφαλής την πρώην περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφια με τη Ν.Δ. για την ίδια θέση, εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλο ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστιάννα Καλογήρου!
Θυμίζουμε ότι πάνω από 18.750 αιτούντες άσυλο από τους οποίους 1.150 ανήλικοι και ασυνόδευτοι μένουν συνολικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στον καταυλισμό, ο οποίος εκτείνεται στα κατειλημμένα ιδιωτικά κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.
Υπεύθυνη για τα επεισόδια η κυβέρνηση
Αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τα σημερινά επεισόδια, με τη χρήση βίας κατά οικογενειών και ανήλικων παιδιών, κάνοντας λόγο για «ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά» και ρατσιστική ρητορική.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Οι τραγικές εικόνες που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μόρια, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται σε πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης κάνοντας χρήση χημικών ακόμα και ενάντια σε ανήλικα παιδιά, είναι απόρροια της πλήρους ανευθυνότητας με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται το προσφυγικό ζήτημα.
Με την ψηφοθηρική εκμετάλλευση του προσφυγικού προεκλογικά, τις ανεύθυνες εξαγγελίες για άμεση λύση, τη διολίσθηση σε μία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική που δηλητηρίασε τις τοπικές κοινωνίες. Την κατάργηση και επανίδρυση του αρμόδιου υπουργείου και τη συνεχή εναλλαγή συντονιστών. Την εξάντληση τελικά της πολιτικής της σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ οδήγησε το προσφυγικό σε αδιέξοδο.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε πολλά ακόμη προσφυγικά κέντρα, είναι, κυριολεκτικά, τραγική. Δυστυχώς ακόμη και μετά από επτά μήνες λαθών, που στοιχίζουν ακριβά τόσο στους πρόσφυγες και του μετανάστες, όσο και στις τοπικές κοινωνίες και διασύρει τη χώρα διεθνώς.
Αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σοβαρού σχεδίου διαχείρισης, η κυβέρνηση συνεχίζει να τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με ακροδεξιό λαϊκισμό, που περιλαμβάνει από φαιδρότητες όπως τα πλωτά φράγματα μέχρι την ανοχή στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Αντί να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, δηλώνει ευθαρσώς ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα νέα κέντρα – φυλακές που σχεδιάζουν θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα σημερινά επεισόδια. Οφείλει να αποκαταστήσει τις συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα και να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών».
H ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες τονίζοντας ότι η αστυνομική επιχείρηση «κορυφώνει την χυδαία και βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης κατά των αιτούντων ασύλου. Έφτασαν να σπαταλάνε 500 εκατομμύρια για “πλωτό φράχτη” λες και οι πρόσφυγες είναι πετρελαιοκηλίδα που πρέπει να περιοριστεί. Αντί να σπαταλάνε δισεκατομμύρια για κυνηγητό των προσφυγόπουλων , ας τα δώσουν για να φτιαχτούν δημόσιες δομές φροντίδας».
https://www.facebook.com/stonisi.gr/videos/114324283352030/?v=114324283352030
Υποκίνηση των επεισοδίων;
Το ενδεχόμενο τα επεισόδια στη Λέσβο να αποτελούν προϊόν υποκίνησης ερευνούν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».
Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθυμίζει ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».
Στέλνει, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».