Δεν διέλαθε της προσοχής η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα από την Σπάρτη στο ενδεχόμενο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. “Εγώ δεν θα ζητώ εκλογές όπως έκανε ο Μητσοτάκης αλλά εάν έρθουν είναι καλοδεχούμενες”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και είναι σαφές πως πέραν άλλων λόγων που αφορούν την κυβερνητική φθορά ο Αλέξης Τσίπρας αποβλέπει και στην συσπείρωση του στελεχικού δυναμικού και την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί η διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού.
Στο επιτελείο της Κουμουνδούρου γίνεται η διαπίστωση πως η κυβέρνηση έχει εισέλθει σε μια φάση μικρής αλλά ευδιάκριτης φθοράς αλλά και μιας σταδιακής αλλαγής της στάσης των μέσων ενημέρωσης που το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρείχαν πλήρη επικοινωνιακή ασυλία στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το προσφυγικό, το ποδόσφαιρο, τα ελληνοτουρκικά είναι τρία θέματα που μπορεί να μην προκαλούν ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, επιφέρουν, όμως, μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση και αποκαλύπτουν την αδυναμία της. Εκτιμάται δε πως σιγά σιγά θα διαπιστώνεται και η αδυναμία της στην οικονομία καθώς έρχεται στο φως η προβληματική διαχείριση του ασφαλιστικού από τον Γιάννη Βρούτση αλλά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στα θέματα των επενδύσεων που προβλήθηκε ως το μεγάλο πλεονέκτημα.
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με το δίλημμα εάν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εσωκομματικές ομάδες με ανοχή ή εάν θα ανεβάσει τους τόνους του, καθιστώντας καθέναν ξεχωριστά υπεύθυνο για την αδυναμία να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο αντιπολίτευσης. Ο ίδιος θα εντείνει την δημόσια παρουσία του και την κριτική στην κυβέρνηση, ενώ γίνονται κινήσεις και στο παρασκήνιο για ενίσχυση της πορείας διεύρυνσης. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανοίγματα και προς την Φώφη Γεννηματά προκειμένου να απομονωθεί η κυβέρνηση.
H αναφορά σε εκλογές
Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έκοβε βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέρρεε ότι το παρέσυρε ο άνεμος, και ο αρμόδιος υπουργός συνέστησε στον πρωθυπουργό, όπως έλεγε ο πρώτος, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την Σπάρτη, αναφορικά με το «Oruc Reis», συνιστώντας «ψυχραιμία στον ελληνικό λαό που έχουμε κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων».
«Το κρίσιμο θέμα στην εξωτερική πολιτική είναι να μπορεί η χώρα να έχει συμμαχίες και στρατηγική, αλλά να μην δηλώνει δεδομένη και προβλέψιμη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «όταν δηλώνεις κάτι τέτοιο στον σύμμαχό σου σου, τότε λες ότι δώσε ότι θες στον γείτονα γιατί εμένα με έχεις στο τσεπάκι».
«Αν ήταν κάποιος άλλος στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τέτοια μεγάλα φάουλ της κυβέρνησης θα ζητούσε εκλογές. Εγώ όμως δε θα αντιγράψω τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος ζητούσε από την πρώτη ημέρα», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι καλοδεχούμενες.
«Έτσι βέβαια που παν τα πράγματα θα ζητήσει ο ίδιος εκλογές, όχι από επιλογή αλλά για να γλιτώσει από τα αδιέξοδα. Καλοδεχούμενες οι εκλογές γιατί μας ενδιαφέρει η χώρα να γλιτώσει από τα χειρότερα».
«Κερδίσαμε να μη μειωθούν οι συντάξεις, όπως ήθελε το ΔΝΤ» υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας για την περίοδο που η χώρα βρισκόταν εντός μνημονίων σχολιάζοντας αναφορικά με τα μέσα ενημέρωσης ότι «είχε δημιουργηθεί η αίσθηση στους συνταξιούχους ότι είχαν ήδη χάσει τα λεφτά. Τώρα κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Τόσους πίνακες που μας έδειξαν νομίζουμε ότι ακόμη και εμείς που δεν είμαστε συνταξιούχοι πήραμε λεφτά».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «με τους αριθμούς δεν μπορείς να κρύψεις την αλήθεια. Στον προϋπολογισμό του 2020 το κονδύλι είναι για τις συντάξεις είναι κατά 200 εκατ. λιγότερο από αυτό που δίναμε εμείς το 2019. Έπρεπε να τσακωθούν τα ολιγαρχικά συμφέροντα για να πουν ότι θα μειωθούν οι συντάξεις».
«Το ουσιαστικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ψευδείς εντυπώσεις περί αυξήσεων στις συντάξεις ενώ αυτό που κάνει είναι ότι κόβει τη 13η, κάνοντας αναδιανομή υπέρ των λίγων».
Ο πόλεμος των τάσεων
‘Οπως περιγράφει αναλυτικά στο news247.gr ο Βασίλης Σκουρής το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί ενώπιον εκείνων που παράγουν εσωστρέφεια δημιουργώντας θέματα που ελάχιστα ενδιαφέρουν την κοινωνία και το 32% που ψήφισε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων φέρεται να είναι ο «πόλεμος των τάσεων», που έχει ξεφύγει από κάθε αρχή, με την ηγεσία να μην εξαιρεί κανέναν μηχανισμό από τη συγκεκριμένη εκτίμηση, ενώ προς αναζήτηση είναι και ο τρόπος ομαλοποίησης της κατάστασης με κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Θέμα διοικητικών μέτρων δεν φαίνεται να υπάρχει, τουλάχιστον για αυτή τη στιγμή -και παρά τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί η ηγεσία, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από στελέχη της Κουμουνδούρου. Αντιθέτως, το μέτωπο με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού φέρεται να είναι στο τραπέζι, όπως και η απεύθυνση στην κομματικά βάση.
Την Τετάρτη συνεδριάζει η Πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ενώ για το Σάββατο και την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με κάποια στελέχη να εκτιμούν ότι θα αναβληθεί λόγω των αδιεξόδων και άλλα να υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη απλώς θα τροφοδοτούσε ακόμα περισσότερο την εσωστρέφεια. Επιπλέον, η προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Αθήνα, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, στο στάδιο του Taekwondo, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
Τα πέντε σημεία της αντιπαράθεσης
«Πρώτο θέμα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος, με την προεδρική πλειοψηφία να επιμένει ότι στην κρίση των μελών θα πρέπει να τεθεί το όνομα του κόμματος. Η πρότασή τους είναι να προστεθεί δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα συνθετικό που θα δείχνει το άνοιγμα του κόμματος, όπως πχ το «Πράσινη Συμμαχία». Στην αλλαγή του ονόματος αντιδρά η μειοψηφία, που επιμένει πως από τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει δημοψήφισμα, για το οποίο σημειωτέον είχε αντιρρήσεις, θα πρέπει να μπουν ως ερώτημα πολιτικά επίδικα, όπως πχ εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ ή κατά των εξορύξεων κοκ.
Δεύτερο θέμα είναι εάν το δημοψήφισμα, που προγραμματίστηκε για τις 5 και 6 Απριλίου, με στόχο να ενεργοποιηθούν τα μέλη και να εγγραφούν νέα στο κόμμα, θα είναι όντως «συμβουλευτικό», όπως προτείνει η Πολιτική Γραμματεία ή εάν θα είναι δεσμευτικό. Το δεσμευτικό του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος είναι και το λογικό, αφού είναι αδιανόητο την απόφαση της κομματικής βάσης να την αλλάζει ένα όργανο του κόμματος, ακόμα και αν αυτό είναι το ανώτατο συλλογικό του όργανο, το Συνέδριό του!
Τρίτο θέμα αποτελεί το ερώτημα πού θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για μείζονα θέματα διεξαγωγής του Συνεδρίου, όπως πχ ποιος θα συμμετάσχει σε αυτό, πού θα εγκριθούν οι Θέσεις κοκ. Μερίδα στελεχών της Κουμουνδούρου επιμένει πως το μόνο νομιμοποιητικό όργανο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία επιμένει όμως ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Τέταρτο θέμα είναι ποιοι θα συμμετέχουν ως αριστίνδην, χωρίς δηλαδή εκλογή αλλά με ορισμό, στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι εκτιμούν πως πρέπει να συμμετέχουν και τα περίπου 765 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, κάποιοι άλλοι το πολύ 100-150 πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία, που θα τα ορίσουν πιθανόν και με εσωτερική τους ψηφοφορία οι διάφορες κινήσεις, όπως πχ η «Γέφυρα» κλπ.
Πέμπτο θέμα στη σειρά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό στην ιεράρχηση, η απόφαση για τον απολογισμό της πορείας του κόμματος από το προηγούμενο του κόμματος έως τώρα, χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να κριθεί και η κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα. Ο απολογισμός δεν συνδέεται απλώς με τις διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική και τη στρατηγική του κόμματος, αλλά συνδέεται ευθέως και με τα πρόσωπα που εφάρμοσαν αποτυχημένες πολιτικές και χρησιμοποιείται εν πολλοίς και ως πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωτερικών συσχετισμών. Σχετική εισήγηση επί του απολογισμού θα αποτελέσει ασφαλώς η εισήγηση των «σοφών» του κόμματος, Γιάννη Δραγασάκη, Αλέκου Μπαλτά και Θοδωρή Δρίτσα.
Ταυτόχρονα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει και το Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένο για τις 6 Μαρτίου και επί ένα τριήμερο. Και αυτό, καθώς η Νεολαία γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί στην εσωτερική διαμάχη που διεξάγεται στο κόμμα».
Με πληροφορίες από το news247.gr