Είναι το push back διεθνώς μια παράνομη ενέργεια; Κι όμως όπως παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς ο Υπ. Ναυτιλίας αυτό συνέβη την περίοδο που δεν υπήρχε στο Αιγαίο Frontex και ΝΑΤΟ. «Το λιμενικό δεν μπορεί να κάνει push backs όπως έκανε ενδεχομένως σε παλαιότερες χρονικές περιόδους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο Θέμα 104,6Fm*.
Στην ερώτηση δε του δημοσιογράφου, «πότε έκανε push back το λιμενικό;», ο υπ. Ναυτιλίας – που ενδεχομένως είχε ήδη καταλάβει τη γκάφα της δημόσιας παραδοχής μιας παντελώς παράνομης πρακτικής – απάντησε με επανάληψη της παραδοχής, κάνοντάς τη ακόμη χειρότερη: «υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν, ε…., τότε όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν υπήρχαν ούτε η Frontex, ούτε η παρουσία του ΝΑΤΟ…». Ο υπ. Ναυτιλίας δηλαδή, αναφέρεται προφανώς στην εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά – τότε που είχαμε και μερικά από τα φρικτότερα ναυάγια στο Αιγαίο.
Το ατόπημά του αυτό δε, επιχειρεί σε όλη τη διάρκεια της σχετικής του αναφοράς να το καλύψει με το γενικόλογο «υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες εμπλοκής του λιμενικού».
Ο Γ. Πλακιωτάκης προχώρησε δε, επιδιώκοντας να προσάψει τη γνωστή κατηγορία περί «ανοιχτών συνόρων» στον ΣΥΡΙΖΑ, και σε χρονικό προσδιορισμό για το πότε γίνονταν Push backs, λέγοντας – απαντώντας πάλι σε ερώτηση – ότι «γίνονταν προ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Σημειώνεται ότι στα λεγόμενα Push backs, σύμφωνα με τα ελάχιστα που κάποτε γίνονται γνωστά, το σκάφος του λιμενικού είτε προκαλεί κυματισμό για να εκτρέψει την πορεία της λέμβου προς τα τουρκικά ύδατα, είτε «σπρώχνει» τη βάρκα πάλι πίσω προς τα τουρκικά παράλια. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες ενέργειες στη θάλασσα μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή της βάρκας και πνιγμό δεκάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων.
*Τα αποσπάσματα των δηλώσεων Πλακιωτάκη – τα επίμαχα σημεία στο 45′, 1’14”, 2’15”