Οι δύο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν έτσι σε ένα μορατόριουμ για το επόμενο διάστημα, το οποίο, ωστόσο, ουδόλως παραπέμπει σε συνεργασία τους ή συμπόρευσή τους, όπως διευκρινίζουν στελέχη τους που γνωρίζουν για τις ζυμώσεις.
Αντιθέτως, όπως αποκαλύπτει το thecaller.gr, καθένα από τα δύο κόμματα διατηρεί την αυτονομία του και τις απόψεις του, ασκώντας κριτική στο άλλο, όπου θεωρεί ότι αυτό είναι απαραίτητο ή το διαφορετικό βηματισμό απέναντι στην κυβέρνηση. Στόχος είναι, όμως, την ίδια στιγμή να εγκαταλειφθεί ο τοξικός λόγος για στελέχη ενός εκάστου. Με απλά λόγια, αυτό που διαπιστώθηκε και συμφωνήθηκε είναι ότι ο ρόλος και των δύο κομμάτων στην αντιπολίτευση επιβάλλει την αποφυγή των υψηλών τόνων ανάμεσά τους. Η ταύτιση απόψεων, επί παραδείγματι, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. ο εκλογικός νόμος, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη για κοινές πρωτοβουλίες.
«Δεν έχει νόημα να αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση», λένε την ίδια στιγμή στελέχη του ΚΙΝΑΛ γι’ αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοφα. Ούτε, όμως, αυτό σημαίνει ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη θα πάψουν να κρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ – και αντιστρόφως – για τις επιλογές του, αλλά θ’ αποφεύγονται οι ακρότητες εκατέρωθεν, όπως ακριβώς είχε συμβεί π.χ. με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2012-2015, με την πλευρά τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ν’ αποφεύγουν τις μετωπικές συγκρούσεις και μέσα από τους χαμηλούς τόνους ν’ αναζητούν άλλο τρόπο επίλυσης των ζητημάτων που ανακύπτουν. Η συνάντηση Φλαμπουράρη-Γείτονα, άλλωστε, έγινε μετά από αμοιβαία πρωτοβουλία των δύο ηγεσιών και επελέγησαν δύο όχι τυχαία πρόσωπα γι’ αυτήν.
Κάθε άλλο μάλιστα, αφού και οι δύο ανήκουν στο στενό πυρήνα των ατόμων που έχουν περισσότερο προσωπική και οικογενειακή παρά πολιτική σχέση και επιρροή στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά αντίστοιχα. Όλα δείχνουν, εξάλλου, ότι θρυαλλίδα εξελίξεων αποτέλεσε το ζήτημα του εκλογικού νόμου, όπου ο μεν ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε ότι το αφήγημα της απλής αναλογικής θέλει και… εταίρο, ενώ η δε ΝΔ επιχείρησε να παγιώσει το δίλημμα του «νέου δικομματισμού» ανάμεσα στην ίδια και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σε ρόλο κομπάρσου το ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, διστακτικά ως προς το εγχείρημα εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στο λεγόμενο χώρο των «πασοκογενών», όμως τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κυρία Γεννηματά έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν κανονικά στο σχέδιό τους που προβλέπει ακόμη και τη στήριξη νομοθετικών πρωτοβουλιών ενός εκάστου.
Όπως με το σχέδιο του ΚΙΝΑΛ για τη 13η σύνταξη, το οποίο δεν είναι απίθανο να ψηφίσουν στο τέλος της ημέρας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ή ακόμη και για θεσμικά ζητήματα, όπως η πρόταση Γεννηματά για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ελληνοτουρκικά.
Πηγή: TheCaller.gr