Αυξάνονται οι νεκροί από τον κοροναϊό ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 24.300. Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική στην Κίνα όπου εκδηλώθηκε η επιδημία τόσο στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας όσο και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Πιο συγκεκριμένα, συνολικά στην Ασία έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 492 νεκροί και 24.512 ασθενείς.
Πιο αναλυτικά:
- Κίνα: 490 νεκροί (+65), 24.362 ασθενείς (+3.882)
- Ιαπωνία 1 νεκρός, 33 ασθενείς (+13)
- Ταϊλάνδη 25 ασθενείς (+6)
- Σιγκαπούρη 24 ασθενείς (+6)
- Νότια Κορέα 18 ασθενείς (+2)
- Χονγκ Κονγκ 1 νεκρός, 14 ασθενείς
- Μαλαισία 10 ασθενείς (+2)
- Βιετνάμ 10 ασθενείς (+1)
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 5 ασθενείς
- Ινδία 3 ασθενείς
- Ρωσία 2 ασθενείς
Δύο ακόμα ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον φονικό κορωνοϊό της Κίνας εντόπισε η Νότια Κορέα, ανεβάζοντας τον αριθμό στη λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 18. Ο ιός έχει σκοτώσει ήδη 490 ανθρώπους στην Κίνα, έναν στο Χονγκ Κονγκ και έναν στις Φιλιππίνες.
Πάνω από δέκα άνθρωποι πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, μεταδίδει το ιαπωνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ασάχι, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας.
Χθες Τρίτη άρχισαν να εξετάζονται οι 3.711 επιβαίνοντες στο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο με 2.666 επιβάτες και 1.045 μέλη πληρώματος, που τελούν πλέον σε απομόνωση πάνω στο σκάφος.
Την απόφαση να τεθούν σε απομόνωση οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου πυροδότησε η επαλήθευση του γεγονότος ότι 80χρονος επιβάτης του ο οποίος αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ έχει μολυνθεί από τον 2019-nCoV.
Ενα ακόμη κρουαζιερόπλοιο βρίσκεται σταματημένο έξω από λιμάνι στην Ταϊβάν, λόγω του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Cable TV, το κρουαζιερόπλοιο που αγκυροβόλησε στο Χονγκ Κονγκ, είχε προορισμό το λιμάνι Καοσιούνγκ, στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν. Ωστόσο του απαγορεύτηκε η είσοδος στο λιμάνι και βρίσκεται σε προσωρινή καραντίνα, καθώς όλοι οι επιβάτες θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις.
Στο πλοίο υπολογίζεται πως βρίσκονται περίπου 4.000 άνθρωποι. Επετράπη σε κάποιους επιβάτες να αποβιβαστούν, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της νήσου, προσθέτοντας ότι δεν ήταν ενήμερες πως στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν άνθρωποι που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον 2019-nCoV.
ΠΟΥ
Τα «ισχυρά μέτρα» που έλαβε το Πεκίνο εναντίον του νέου κορωνοϊού προσφέρουν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να σταματήσει η εξάπλωση παγκοσμίως, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο 425 ανθρώπων μονάχα στην ηπειρωτική Κίνα, διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη, ο Αιθίοπας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς είπε ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας χάρη στα ισχυρά μέτρα που έλαβε η Κίνα στο επίκεντρο» της επιδημίας. «Να μην αφήσουμε να κλείσει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας» υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο διευθυντής του ΠΟΥ κατηγόρησε σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες ότι «καθυστερούν πολύ» στο να μοιράζονται τις πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αξιώνοντας να επιδεικνύεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε διεθνές επίπεδο με στόχο να καταπολεμηθεί η επιδημία ιογενούς πνευμονίας.
«Εκ των 176 κρουσμάτων που έχουν καταμετρηθεί έως σήμερα εκτός της Κίνας, ο ΠΟΥ έχει λάβει ολοκληρωμένα έντυπα καταγραφής των κρουσμάτων μονάχα στο 38% των περιπτώσεων. Ορισμένες χώρες, με υψηλά εισοδήματα, καθυστερούν πολύ στο να μοιράζονται αυτά τα ζωτικής σημασίας δεδομένα με τον ΠΟΥ. Δεν πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη δυνατοτήτων» σημείωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ενώπιον του εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού.
«Αν δεν διαθέτουμε καλύτερα δεδομένα, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε την εξέλιξη ή τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει και να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε τις καταλληλότερες συστάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολές σε όλους τους υπουργούς Υγείας προτρέποντάς τους να βελτιώσουν αμέσως την κατανομή των δεδομένων σχετικά με τον κορωνοϊό, προσθέτοντας ότι θα στείλει μια ομάδα διεθνών εμπειρογνώμων για να εργαστεί με τους Κινέζους εταίρους τους.
Ο Τέντρος έκανε επίσης γνωστό ότι ο ΠΟΥ έχει στείλει μάσκες, γάντια και 18.000 προστατευτικές στολές σε 24 χώρες, όπως και 250.000 σετ ανίχνευσης του ιού με στόχο την επιτάχυνση της διάγνωσης.
Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες να μην επιβάλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και στο εμπόριο, καθώς «αυτοί οι περιορισμοί μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου και του στιγματισμού χωρίς να βελτιώνεται αισθητά η δημόσια υγεία».
Μέχρι στιγμής, 22 χώρες έχουν επισήμως ανακοινώσει μέτρα στο εμπόριο ή στις μετακινήσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, τα οποία, όπως τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς θα πρέπει να είναι «μικρής διάρκειας, αναλογικά» και να επανεξετάζονται τακτικά.
Προς το παρόν, 27 κρούσματα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχουν καταγραφεί σε 9 χώρες εκτός της Κίνας, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΟΥ.
Το συνολικό κόστος στο σύστημα δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου, εκτιμάται στα 675 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να περιλαμβάνει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι.
Σε ετοιμότητα η Ελλάδα
Συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανόν κρούσματος κορωνοϊού στην ελληνική επικράτεια.
Χθες, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημερώθηκε για το σχέδιο δράσης που έχουν εκπονήσει υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος στην Ελλάδα και για τον τομέα δράσης και ευθύνης που αναλογεί στην υπηρεσία του.
Τα 13 δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα που έχουν οριστεί ως Νοσοκομεία Αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό δοκιμάζουν το ένα μετά το άλλο τα αντανακλαστικά τους, εφαρμόζοντας τα σχέδια επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Η πρώτη άσκηση υποδοχής και διαχείρισης «ύποπτου» κρούσματος έγινε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – με επιτυχία, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΚΑΒ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, που ενημέρωσε για το αποτέλεσμα τον υπουργό Υγείας. Σήμερα τη σκυτάλη του τεστ επιχειρησιακής ετοιμότητας θα πάρει το Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαίδας «Μποδοσάκειο».
Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιοι και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, θα εφαρμόζεται θερμομέτρηση με τη χρήση υπερύθρων θερμομέτρων στους επιβάτες και το πλήρωμα των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων. Στο μικροσκόπιο θα βρίσκονται οι επιβάτες και τα πληρώματα πτήσεων από Κίνα, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου αεροδρομίου.
Επίσης, θα γίνεται ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα, αλλά και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.
Επίσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Σε αυτήν την περίπτωση το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.