Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, είχε σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με βασικό θέμα συζήτησης τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις αρμόδιες επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας – Τουρκίας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επί τάπητος ετέθησαν θέματα Άμυνας, η επικείμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Η τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαιώνεται και μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ενώ παράλληλα τονίζεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν στην ασφάλεια και στην άμυνα».
Κατά τη συνομιλία, συνεχίζει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου, έγινε ανταλλαγή απόψεων εν όψει της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, και της συνάντησης που θα γίνει στην Ελλάδα, από 17 έως 21 Φεβρουαρίου, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Τα ΜΟΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι κοινές επιτροπές εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών επρόκειτο -κατόπιν τουρκικής επιθυμίας – να ξεκινήσουν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο η τελευταία ενέργεια με το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis καθυστέρησε την διαδικασία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση οι κοινές επιτροπές θα κάνουν μια αποτίμηση τις διαδικασίας που προηγήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επιχείρησε να υποβαθμίσει την κρίση με το “Oruc Reis”.
«Πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς δίαυλους στην Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά την υφαλοκρηπίδα που καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ. Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως για αυτό αλλά αν αποφασίσει η Τουρκία να εγείρει στη συζήτηση το θέμα του σπιτιού της γιαγιάς μου που έχω κληρονομήσει στου Παξούς, ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στη Χάγη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση αλλά εξαρτάται πώς το βλέπει η Τουρκία» πρόσθεσε ο υπ. Εξωτερικών συμπληρώνοντας ότι «ελπίζω πάντα μέσα μου επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία και προσπαθώ να διερευνήσω την πιθανότητα αυτή».
«Δεν είναι απλό να πας στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο της σημερινής ημέρας και να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε σε μια περιοχή και εποχή που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα».
«Οφείλω να μην κλείσω ποτέ τις πόρτες όμως η Τουρκία δεν κάνει πολλές φορές τη ζωή μας εύκολη» συμπλήρωσε.