Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ,
- θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,
- επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστατευτικού προβλήματος.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για έναν δαιδαλώδη γραφειοκρατικό Εθνικό μηχανισμό και για έναν γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με αρμοδιότητες υπερ-υπουργού αντιτείνοντας ότι το σχέδιο νόμου καλύπτει ένα μεγάλο έλλειμμα που υπήρχε στα θέματα συντονισμού και ευθύνης στην αντιμετώπιση και διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοίδης μέχρι σήμερα υπήρχαν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες και δυσκολίες συνεργασίας ενώ τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συμμετάσχουν στην διαχείριση μιας κρίσης υπό την ομπρέλα ενός σφιχτού Εθνικού Μηχανισμού που θα συντονίζει και θα έχει και την ευθύνη, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συμμετάσχουν και θα είναι κάτω από την ομπρέλα του .
«Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, αυτός ο νόμος έχει αδυναμίες αλλά στη πράξη θα τις δούμε και σταδιακά θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθούν τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Χρυσοχοίδης.
Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι παραμένει όπως είναι η δομή του Πυροσβεστικού Σώματος, σημειώνοντας ότι «είναι ένα συγκροτημένο σώμα ασφαλείας, έχει αρχηγό που ηγείται όλης της κλίμακας και αυτή η δομή του είναι η μεγάλη προίκα της χώρας».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στις κατηγορίες περί προσπάθειας της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τις φυλακές, ξεκαθάρισε ότι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών αφορούν μόνο κατασκευή και συντήρηση φυλακών και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν σωφρονισμό και φύλαξη.
Επίσης, χαρακτήρισε ανυπόστατους τους ισχυρισμούς περί αδιαφανών διαδικασιών σε ότι αφορά τις απόρρητες δαπάνες που θα διαχειρίζεται ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι υπάρχει ο νόμος του υπουργείου Εξωτερικών και οι διαδικασίες ελέγχονται από τη Βουλή.
Τέλος υπεραμύνθηκε της διάταξης για τους εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών από τους δήμους επισημαίνοντας ότι τους έχουν φτιάξει όλες οι χώρες της ΕΕ.
«Όποιος έχει αμφιβολίες τον καλώ να κάνουμε μια βόλτα στη πόλη. Εγώ που αντιμετωπίζω αυτό το θέμα θέλω να πω ότι είναι ένα δράμα. Δεν είναι δυνατόν να σέρνονται ανθρώπινες υπάρξεις στις πλατείες και στους δρόμους. Τουλάχιστον πρέπει να τους προστατεύσουμε υγειονομικά», υπογράμμισε.
Καταγγελίες Κουμουτσάκου στη Βουλή
Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.
Οκ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι βρέθηκαν παράνομα δίκτυα οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών στα οποία μετέχουν ΜΚΟ, δικηγόροι και γιατροί.
«Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές», είπε αρχικά και λίγο αργότερα αποκάλυψε τα περί κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται το προσφυγικό για να κερδίσουν χρήματα.
«Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ – όχι όλες -. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες».
Τόνισε ότι ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ παρήγαγε καθυστερήσεις που ευνοούσε το μαύρο κύκλωμα: «Έχετε εμμονή με την αποτροπή γιατί η δική σας πολιτική ήταν η προτροπή. Όταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές. Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ – όχι όλες -. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις ,γιατρούς, δικηγόρους κ.α. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ηταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με πολύ μικρές αλλαγές και προσθέσεις από την αρχική του μορφή, ενώ από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ακόμα, έτυχε γενικής αποδοχής.
Ειδικότερα, όπως έγραψε σχετικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ικανοποίηση της έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο πρώην επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ενώσεων πυροσβεστών και η επιστημονική κοινότητα.
Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, τώρα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου από τις νομικές υπηρεσίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εκτελεστικές πράξεις, το αργότερο μέσα σε 2-3 μήνες και να λειτουργήσει στο σύνολο του και χωρίς καμία καθυστέρηση, πριν τη νέα αντιπυρική περίοδο.
Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία του νέου νόμου, που έχουν χαρακτηριστεί ως τομή στην αντιμετώπιση κινδύνων καταστροφών, από τους παραπάνω κύκλους και φορείς, είναι:
– Ενισχύεται η εκπαίδευση και ο εθελοντισμός, με την δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, στην οποία εντάσσονται η Πυροσβεστική Ακαδημία, η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων.
– Δημιουργείται κάθετη δομή για όλους τους κύκλους διαχείρισης καταστροφών, με έναν Εθνικό Διοικητή, 13 Περιφερειακούς Συντονιστές και 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα, που θα διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και θα διασφαλίζουν το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
– Δημιουργείται Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, (ΕΣΚΕΔΙΚ), που διασφαλίζει τον επιχειρησιακό συντονισμό.
– Διασφαλίζεται η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την δημιουργία Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακού Ταμείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών και Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων.
-Καθιερώνεται και εξασφαλίζεται διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, με την ίδρυση μόνιμου Επιστημονικού Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας, την θέσπιση του ΕΚΕΔΑΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών), καθώς και την σύσταση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Κινδύνου και Απειλών και την χάραξη Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου και Καταστροφών.