Αρκετές ειδήσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις προωθούμενες αλλαγές που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση έδωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε αργά χθες βράδυ στην ΕΡΤ για το κυβερνητικό σχέδιο, τις επαφές με UEFA-FIFA, την ανάγκη για επανεκκίνηση στο ποδόσφαιρο και τον ρόλο που πρέπει να έχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία την επόμενη ημέρα.
Εκεί αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, θα ταξιδέψει στην Αθήνα για να υπογράψει συνυποσχετικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ακολουθήσει εν συνεχεία η συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο.
Αναφορικά με τις αλλαγές που υπάρχουν στο προσκήνιο, τόνισε ο υπουργός ότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να φύγει η διαιτησία από την ΕΠΟ και να λειτουργεί ως ανεξάρτητος φορέας ώστε να μην υπάρχουν… σκιές, όπως και ότι οι εκλογές στην Ομοσπονδία θα γίνουν κανονικά και στόχος είναι η ΕΠΟ να λειτουργεί ορθά ως δομή. Εν συνεχεία απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας Επιτροπής για το ποδόσφαιρο και κάπως έτσι… χαμήλωσε ακόμη περισσότερο το όνομα του Ντέμη Νικολαϊδη ως υποψήφιο για θέση στην επόμενη ημέρα, κάτι που σας είχε αποκαλύψει από την Τρίτη το iefimerida.gr. Τέλος ο κ. Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τοn υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τις αλλαγές που έγιναν στην ΕΕΑ, ενώ αποσαφήνισε και το ζήτημα των τιμωριών για τις ομάδες που μπλέκονται σε καθεστώς πολυϊδιοκτησίας.
Για τις επαφές με UEFA-FIFA:
«Υπήρξε μια ευρεία συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια της UEFA στην Γενεύη. Με την ανώτατη διοίκηση και τον πρόεδρο, για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την βαθιά κρίση που βιώνει. Κρίση όχι μόνο αθλητική, αλλά και κρίση αξιών. Χρειάζεται άμεσα ριζική επανεκκίνηση, η οποία θα στηρίζεται σε αυστηρό πλαίσιο κανόνων. Ο πρόεδρος της UEFA θα έρθει μέσα στον Φεβρουάριο να υπογράψει ένα συνυποσχετικό με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο θα το φτιάξει η κυβέρνηση και θα το συνυπογράψει η UEFA, που μαζί με την FIFA θα κάνουν τις προτάσεις. Υπάρχει ένα πλαίσιο συνεργασίας, ζητήσαμε την τεχνική βοήθεια για το ευρύ φάσμα του ποδοσφαίρου. Το συνυποσχετικό θα περιλαμβάνει την τεχνική βοήθεια της UEFA, η οποία έχει κάνει ήδη μελέτες και θα αξιοποιήσει τα όποια εργαλεία. Η ελληνική κυβέρνηση από πλευράς της θα παράσχει την πλήρη πολιτική κάλυψη και θα νομοθετήσει ότι είναι αναγκαίο. Οι κυρώσεις πλέον για παραβίαση των κανόνων, θα φτάνουν μέχρι και την αποβολή ομάδων από την Ευρώπη. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις αλλαγές θα εισαγάγει το καταστατικό της ΕΠΟ η UEFA. Όμως ότι θέσεις προτείνει, πρέπει στο πλαίσιο της εξυγίανσης να τις ακολουθήσει και η ΕΠΟ στα όργανα της. Σε ένα κυρίαρχο κράτος υπάρχουν κατανομή αρμοδιοτήτων και η Πολιτεία θέτει το πλαίσιο που θα λειτουργούν οι φορείς. Η ΕΠΟ μπορεί ή όχι, θα πρέπει να εισαγάγει τις αλλαγές. Δεν μπορεί να λειτουργεί στο… κενό, αλλά στο πλαίσιο της οργάνωσης με UEFA-FIFA. FIFA και UEFA θα κάνουν προτάσεις και εμείς έχουμε την δέσμευση να νομοθετήσουμε. Το πακέτο των προτάσεων θα έρθει μετά το ποδοσφαιρικό μνημόνιο. Οτι έρθει θα είναι πρακτικές που έχουν επεξεργαστεί στο εξωτερικό».
Για το σχέδιο των αλλαγών στο ποδόσφαιρο:
«Στην φάση που είμαστε, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με UEFA και FIFA. Οταν καταλήξουμε στον τρόπο για τις αλλαγές, μετά και την συνεννόηση με FIFA, τότε προφανώς θα υπάρχει διαβούλευση και με την ΕΠΟ. Για το καλό του ποδοσφαίρου πρέπει να υπάρχει συνέργεια όλων. Αν πηγαίναμε πρώτα στην ΕΠΟ δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερο. Οταν πήγα στη Νιόν, στους πίνακες της UEFA με τις στατιστικές ποδοσφαίρου, η Ελλαδα είχε πάρει την κατιούσα. Κοιτάμε τα αλλοδαπά πρότυπα για να δούμε πως τα εφάρμοσαν. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε την πλήρη ανασύνταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εντός Φλεβάρη έρχεται ο πρόεδρος της UEFA. Μετά τα πάω στην Ζυρίχη να δω την ηγεσία της FIFA».
Για τις σχέσεις με επιχειρηματίες: «Δεν υπάρχουν γραμμάτια για την κυβέρνηση με επιχειρηματίες. Είμαστε σε μία κυβέρνηση που παίρνει πολιτικό ρίσκο για το καλό της χώρας. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση πριν, παρίστανται απλά το 2016 οι διεθνείς Συνομοσπονδίες. Δεν είχαν παρουσία στις δομές».
Για την πολυϊδιοκτησία
Για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης: «Δεν ισχύει ότι για την πολυϊδιοκτησία, πως σε κάθε ματς θα αφαιρούνται οι βαθμοί. Εφόσον διαπιστωθεί η πολυϊδιοκτησία, δηλαδή περάσει από τα δύο δικαιοδοτικά όργανα της αθλητικής δικαιοσύνης μετά την εισήγηση της ΕΕΑ, θα αφαιρούνται 5 έως 10 βαθμοί. Σε συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, θα πρέπει οι παραβάτες να συμμορφώνονται. Θα πρέπει να αναιρείται η πολυϊδιοκτησία. Αν δεν γίνεται, θα παρεμβαίνει ξανά η δικαιοσύνη με καταγγελία ή με παρέμβαση της για νέα τιμωρία. Εφόσον δεν τηρηθούν οι κανόνες από όλους τους συμμετέχοντες, θα υπάρχει αποβολή ελληνικών ομάδων. Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του.
Για την τροπολογία της κυβέρνησης για ΠΑΟΚ και Ξάνθη: «Αν γινόταν δεκτή η εισήγηση της ΕΕΑ, θα είχαμε υποβιβασμό του ΠΑΟΚ. Εμείς με γρήγορα αντανακλαστικά πριν υπάρξει δικαστική απόφαση, ήρθαμε και δεν αλλάξαμε το πλαίσιο παραβίασης, αλλά τρέψαμε την ποινή προς το επιεικέστερο. Όχι σε υποβιβασμό, αλλά αφαίρεση βαθμών. Διαχειριστήκαμε το άμεσο και δείξαμε πολιτική βούληση».
Για την ΕΕΑ:
«Υπήρξαν δύο παραιτήσεις μελών στην ΕΕΑ. Έγιναν αντικαταστάσεις. Ο πρόεδρος αντικαταστάθηκε από τον Αύγουστο και το ένα μέλος μετά από παραίτηση, λίγο πριν την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Έπρεπε να αντικατασταθούν. Ο κ. Αυγενάκης έκανε όσα όφειλε να κάνει. Δεν υποκύπτουμε σε κανέναν. Θα έρθουν κανόνες και κυρώσεις για όλους».
Για την ΕΠΟ και τη διαιτησία
Για τη διαιτησία και τις εκλογές της ΕΠΟ: «Υπάρχουν σκέψεις για αυτονόμηση της διαιτησίας, με έναν ανεξάρτητο φορέα για τους διαιτητές. Τώρα συνδέονται άμεσα με την ΕΠΟ. Αυτό συμβάλει σε παθογένειες. Πρέπει να μην λογοδοτούν στην ΕΠΟ. Για να είναι αδιάφθοροι οι διαιτητές, πρέπει να έχουν οργανική και λειτουργική ανεξαρτησία. Θα λειτουργούν κανονικά οι υφιστάμενες δομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύω πολύ στη δύναμη των θεσμών, όχι στους μεσσίες. Μακάρι να λειτουργήσουν σωστά οι δομές. Όπου χρειαστούν πρόσωπα θα είναι απολύτου εμπιστοσύνης και καθαρότητας. Πρέπει να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των εκλογών στην ΕΠΟ. Ο τρόπος που εκλέγονται και η βάση».
Για την συνάντηση με τον Ντέμη Νικολαΐδη: «Είδα από κοντά τον Ντέμη Νικολαΐδη, έχω δει πολύ κόσμο. Σε λίγο χρόνο έπρεπε να κάνω πολλά, διότι μου το ανέθεσε ο πρωθυπουργός. Άκουσα ανθρώπους που έχουν εξέχουσα παρουσία στο ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και είδα τον κ. Νικολαΐδη. Απλά τον είδαν δημοσιογράφοι εξερχόμενο από το Μέγαρο Μαξίμου και πήρε δημοσιότητα. Θα δω και άλλους. Ποδοσφαιριστές, παράγοντες και νομικούς. Δεν ψάχνω όμως να στελεχώσω καμία επιτροπή».
Για τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη:
«Δεν αποδέχομαι ότι τον κ. Αυγενάκη τον έχουμε ξεφτιλίσει όπως λέτε. Απλά αποφάσισε ο πρωθυπουργός να αναλάβει το ζήτημα το δικό του γραφείο, διότι εντάσσομαι και εγώ στην προεδρία».
Για το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στις 23 Φεβρουαρίου στην Τούμπα: «Εχω εμπιστοσύνη ότι το ντέρμπι θα διεξαχθεί σε κόσμια πλαίσια».
Πηγή: iefimerida.gr