Το VMRO-DPMNE θέλει να χάσει τις εκλογές; Η ανάλυση του Σπύρου Σιδέρη υπό το φως της “προσβολή” της Συμφωνίας των Πρεσπών από την υπηρεσιακή υπουργό Εργασίας στα Σκόπια επιχειρεί να “ακτινογραφήσει” την κατάσταση στην γειτονική χώρα στην πορεία προς τις εκλογές του Απριλίου.
Η μακρά προεκλογική περίοδος στη Βόρεια Μακεδονία για τις πρόωρες εκλογές της 12ης Απριλίου συνεχίζεται με αμείωτο βαθμό με συγκεντρώσεις, ομιλίες, προγράμματα, κατηγορίες και ένταση λεκτική.
Τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό SDSM του Zoran Zaev και το συντηρητικό εθνικιστικό VMRO-DPMNE δίνουν τα ρέστα τους στο να κινητοποιήσουν τους πολίτες ώστε να πάνε στις κάλπες και να ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κόμμα.
Παρότι η ρητορική των κομμάτων είναι τελείως διαφορετική, στο επίκεντρο και των δυο κομμάτων βρίσκεται η οικονομία. Υποσχέσεις για ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της φορολογίας είναι από τις βασικές προεκλογικές «δεσμεύσεις» ώστε να αγγίξουν τα πορτοφόλια των ψηφοφόρων που θα διαμορφώσουν και την απόφαση τους μπροστά στην κάλπη.
Στις έρευνες γνώμης η οικονομία βρίσκεται στην πρώτη θέση για τους πολίτες που φαίνεται να είναι και το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση των πολιτών με τα κόμματα.
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να επαναφέρει στο υπουργείο πινακίδα με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Ρασέλα Μιζράχι, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DOMNE, παραχώρησε χθες στο υπουργείο Εργασίας συνέντευξη Τύπου και εμφανίστηκε μπροστά από την πινακίδα που η ίδια τοποθέτησε στο υπουργείο της.
Στις ίδιες έρευνες το κόμμα του Zoran Zaev έχει ένα μικρό προβάδισμα, που όμως δεν του δίνει καθαρή εντολή και σίγουρα θα χρειαστεί τη βοήθεια του Αλβανικού κόμματος του Ali Ahmeti DUI για το σχηματισμό κυβέρνησης όπως συνέβη και το 2017.
Από την άλλη το VMRO-DPMNE έχοντας στη φαρέτρα του ως «όπλο» την Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία διαφωνεί, αλλά και τα σκάνδαλα που άγγιξαν το περιβάλλον του Zaev προσπαθεί να δείξει ότι θέλει την επανάκαμψη του κόμματος του στην εξουσία.
Προσπαθεί να δείξει ότι επιθυμεί να κερδίσει τις εκλογές, όμως στην πραγματικότητα δείχνει με την πρακτική του να μην είναι τόσο θερμός υποστηρικτής μιας εκλογικής νίκης που θα τον φέρει αντιμέτωπο με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Η προσπάθεια απαξίωσης της Συμφωνίας, είτε με δηλώσεις περί κατάργησης της και αλλαγή του Συντάγματος, αλλά και οι θεατρινισμοί όπως της ισραηλινής καταγωγής Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής με την αλλαγή της πινακίδας του ονόματος του Υπουργείου από Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βόρειας Μακεδονίας σε σκέτο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αν μην τη άλλο σπρώχνει τους ψηφοφόρους στον Zoran Zaev και το SDMS.
Η ανασφάλεια των πολιτών για το μέλλον της χώρας που θα επιφέρει την βελτίωση ή την επιδείνωση της καθημερινότητας τους, γνωρίζοντας οι περισσότεροι ότι η Ευρωπαϊκή Προοπτική είναι η μόνη λύση για τη βελτίωση, τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Η λύση που μάλλον επιθυμεί το VMRO-DPMNE είναι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, με την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αλλά και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, ο Zaev και το SDSM. Έτσι θα προστεθεί στη ρητορική του από τη μια πλευρά ότι δεν συνέδραμαν στο προδοτικό ξεπούλημα του ονόματος της χώρας ενώ από την άλλη θα μπορεί εύκολα να πει ότι είναι πλέον αδύνατον οποιαδήποτε αλλαγή καθώς θα απομονώσει την χώρα στη διεθνή κοινότητα. Συνεχίζοντας τον αγώνα του το VMRO-DPMNE να ανακαταλάβει την εξουσία.
Πηγή: ibna.gr