Δακρυγόνα σε διαδηλωτές έξω από το ξενοδοχείο στην Πτολεμαϊδα το απόγευμα του Σαββάτου κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ημερίδα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την απολιγνιτοποίηση, με ομιλητές τους υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη – Κοινή απόφαση των Δήμων να μην συμμετέχουν στην ημερίδα – Αποχώρησαν οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας τον τρόπο οργάνωσης καθώς κλήθηκαν όπως και οι Δήμοι, την τελευταία στιγμή.
Εργαζόμενοι της ΔΕΗ, συνδικάτα αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο σημείο, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια για το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηδάκης και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μπήκαν από την πίσω είσοδο μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων έξω από την Πτολεμαΐδα 5 την Παρασκευή όπως αναφέρει το prlogos.gr.
Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών παραβίασε την αυλόπορτα του ξενοδοχείου σύμφωνα με το e-ptolemeos.gr.
Τότε, η αστυνομία τους απώθησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ έξω από το χώρο παρέμεινε ισχυρή αστυνομική δύναμη και δυνάμεις των ΜΑΤ.
Σημειώνεται πως οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα από την Κοζάνη και Πέτη Πέρκα από τη Φλώρινα, εισήλθαν στην αίθουσα και κατήγγειλαν το γεγονός.
Ακόμα, δήλωσαν ότι αποχωρούν από το συνέδριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θόδωρος Καρυπίδης, η περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο πρόεδρος του δικτύου Ενεργειακών δήμων της χώρας, δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.
Νωρίτερα, το γιατί η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ μέχρι το 2023, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια εκδήλωσης της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στην Πτολεμαΐδα.
«Εκτός από την περιβαλλοντική ευαισθησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού την οποία δεν κρύβουμε, υπάρχει το θέμα των διεθνών τιμών του διοξειδίου του άνθρακα κάτι που ΔΕΗ δεν αντιμετώπιζε ως πρόβλημα πριν από μια δεκαετία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι εν μέσω αυτών των εξελίξεων με τις υψηλές εισφορές co2 που πληρώνει η ΔΕΗ, «ο λιγνίτης κατέληξε από διαμάντι και πετράδι να γίνει βαρίδι της επιχείρησης», ανέφερε.
Εξήγησε ακόμη ότι η επιχείρηση είναι βαριά τραυματισμένη από τα αποτελέσματα της διοίκησης των τελευταίων πέντε ετών και ανέφερε πως η απορρόφηση του κόστους του CO2 από την επιχείρηση ώστε η απολιγνιτοποίηση να αλλάξει χρονικό ορίζοντα «είναι δυσβάστακτη ενέργεια» και για έναν επιπλέον λόγο.
Κοινή απόφαση των δήμων να μην συμμετέχουν στην ημερίδα
Εν τέλει ο πρόεδρος των ενεργειακών δήμων Βασίλης Γιαννάκης εξέφρασε την κοινή απόφαση όλων να μην συμμετάσχουν στην ημερίδα, να υπάρχει εκπρόσωπός τους στο συντονιστικό όργανο για τη μεταλιγνιτική εποχή και να γίνει ουσιαστική διαβούλευση μετά τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Την ίδια ώρα ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ανάφερε επίσης ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες της ημερίδας: «Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε έναν προσχηματικό διάλογο ούτε να δώσουμε τη δυνατότητα στην Κομισιόν να θεωρήσει ότι έχει ξεκινήσει η διαβούλευση. Θα σας περιμένουμε με βελτιωμένες προτάσεις».
Ο Θόδωρος Καρυπίδης μίλησε για μια αυθαίρετη απόφαση χωρίς σχέδιο καλώντας τον περιφερειάρχη και τους συμβούλους να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «kozani.tv», οι δυνάμεις των ΜΑΤ αντέδρασαν άμεσα, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.
Κ. Βέττα στον Κ. Χατζηδάκη: «Τι φοβάστε και δεν ανοίγετε το διάλογο; Τι φοβάστε και ήρθαν τα ΜΑΤ;
Η Καλλιόπη Βέττα, βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης αποχώρησε από την ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση, η οποία οργανώθηκε στον Παντελίδη της Πτολεμαΐδας το Σάββατο το μεσημέρi διότι δεν θα συμμετάσχουν οι φορείς
Κατήγγειλε τον τρόπο οργάνωσης της ημερίδας παίρνοντας πρόσκληση την Πέμπτη το βράδυ.
«Κύριε υπουργέ τι φοβάστε και δεν ανοίγετε το διάλογο; Τι φοβάστε και πέφτουν δακρυγόνα; Τι φοβάστε και ήρθαν τα ματ; Γιατί μπήκατε κρυφά από την πίσω πόρτα; Γιατί δεν ανοίγετε το διάλογο σε όλους τους φορείς;» τόνισε. Αποχωρούμε είπε αν και ήρθαμε με διάθεση λόγω των αποφάσεων για βίαιη απολιγνιτοποίηση χωρίς διαβούλευση.
Για “κροκοδίλεια δάκρυα” του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Κ. Χατζηδάκης
Για κροκοδείλια δάκρυα και υποκριτική στάση στο ζήτημα της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης αλλά απέτυχε επειδή πλέον ο λιγνίτης είναι ζημιογόνος.
«Θα έπρεπε να είχε γίνει κατανοητό στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σε μια σειρά από άλλους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα, ενώ ξέρουν ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων που δρομολόγησε δύο φορές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τελεσφόρησε, ακριβώς διότι ο λιγνίτης δεν είναι πια διαμάντι και πετράδι, είναι βαρίδι για όποιον τον έχει», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της απολιγνιτοποίησης και πρόσθεσε: «Τη δεύτερη φορά μάλιστα που έγινε η προσπάθεια από το ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων έγινε χωρίς κατώφλι. Μπορούσε να γίνει η πώληση και με 1 ευρώ και δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Επομένως, το ότι θυμήθηκαν τώρα ότι πρέπει να κρατήσουμε το λιγνίτη, έστω και για κάποια περισσότερα χρόνια, νομίζω ότι δείχνει σαν να μην κατάλαβαν καν τι έγινε πριν από μερικούς μήνες από τους ίδιους».
Ο υπουργός, που επισκέφθηκε το προηγούμενο διήμερο την Δυτική Μακεδονία, τόνισε ότι ο λιγνίτης δεν μπορεί να είναι επιλογή, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά και για οικονομικούς καθώς η ΔΕΗ «το 2018 μόνο από το λιγνίτη έχασε 200 εκατ. ευρώ, το 2019 έχασε 300 εκατ. ευρώ και φέτος θα χάσει μάλλον περισσότερο, λόγω των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα».
Χαρακτήρισε απολύτως κατανοητές τις ανησυχίες των κατοίκων και των εργαζόμενων της Δυτικής Μακεδονίας και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν επενδυτικά κίνητρα, προκειμένου να αναπτυχθούν περαιτέρω και οι άλλες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, που υπάρχουν ήδη στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπεβλήθη αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει μια ειδική ζώνη φορολογικών κινήτρων στη Δ. Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη «και ο εκπρόσωπος της ΕΕ που ήταν εκεί δεν φάνηκε καθόλου αρνητικός» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Αναφέρθηκε επίσης στην αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και υπενθύμισε ότι στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση συμμετείχε η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή πολιτική, η οποία δήλωσε δημόσια ότι τα κονδύλια τα οποία θα δοθούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα είναι από 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ. «Ένα ποσό που δεν νομίζω ότι είναι ευκαταφρόνητο, αν και εμείς θα αγωνιστούμε το ποσό αυτό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο», κατέληξε.
Πηγή: left.gr, sputniknews.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ