ΣΥΡΙΖΑ 2012 – 2019 Η εισήγηση που επεξεργάστηκαν οι Γ. Δραγασάκης, Αρ. Μπαλτάς και Θ. Δρίτσας θα παρουσιαστεί σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα ● Στελέχη της Κουμουνδούρου διαψεύδουν τα πολεμικά σενάρια μερίδας του Τύπου που αφορούν τις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου.
Το απολογιστικό κείμενο, όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ της efsyn.gr, που θεωρείται απαραίτητο για τη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την περίοδο της διακυβέρνησης 2015 – 2019, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα διεξαχθεί υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. Πρόκειται για μια εισήγηση περίπου 70 σελίδων, την οποία επεξεργάστηκαν τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, Αριστείδης Μπαλτάς και Θοδωρής Δρίτσας.
Η εισήγηση αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο και θα αποτελέσει αφορμή για πεδίο συζήτησης στο επικείμενο συνέδριο του Μαΐου, σε συνδυασμό και με τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από το διεθνές συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ενάμιση μήνα νωρίτερα.
Η εισήγηση των τριών δεν θα περιλαμβάνει μόνο την περίοδο της διακυβέρνησης, αλλά αρχίζει από το 2012, μια κομβική χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τότε βρέθηκε για πρώτη φορά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν πρόκειται για ένα κείμενο που εξωραΐζει τα γεγονότα και από την άλλη δεν επιδίδεται σε αυτομαστίγωμα. Δεν πρόκειται για ένα «ιστορικό» κείμενο, αν και το περιεχόμενό του μπορεί να χρησιμεύσει σε μια προσπάθεια ιστορικής εκτίμησης στο μέλλον.
Οι αναφορές του δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να προετοιμαστεί προκειμένου να αναλάβει την εξουσία, στην πρώτη εκλογική νίκη, στο πρώτο εξάμηνο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, στο δημοψήφισμα, στον συμβιβασμό με τους δανειστές, στη διάσπαση του Αυγούστου του 2015, τη δεύτερη εκλογική νίκη, στις δύο κυβερνητικές συνεργασίες με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, στην κυβερνητική πορεία και στην εφαρμογή μιας μνημονιακής πολιτικής που αναγκάστηκε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια έως και τον Αύγουστο του 2018.
Μεταξύ των ανωτέρω, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα σημεία που αναφέρονται στο κόμμα και στην κυβέρνηση και κυριότερα στη μεταξύ τους σχέση κατά την επίμαχη περίοδο. Ταυτόχρονα, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κομμάτι που αναφέρεται στη σχέση τόσο του κόμματος όσο και της κυβέρνησης με τα ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα και με αφορμή όσα έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα τόσο μέσα στα όργανα του κόμματος όσο και στο παρασκήνιο, τα περισσότερα στελέχη φαίνεται πως ακολουθούν μια «γραμμή» καθησυχασμού, που έχει στόχο το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκτός πραγματικότητας» έθεσε ο τ. πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τα πολεμικά σενάρια μερίδας του Τύπου που αφορούν τις εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεννόηση για όλα τα βασικά θέματα στην πορεία μετασχηματισμού του κόμματος.
Για την «τρίχα που γίνεται τριχιά» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής του νότιου τομέα της Αθήνας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή». «Η Δεξιά και κάποια μιντιακά κέντρα θα ήθελαν να μην πάει καλά η προσπάθειά μας. Νομίζω, όμως, ότι έχουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε δημοκρατικά, με νηφαλιότητα, και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο στράτευσης νέων μελών στις γραμμές μας για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την πολιτική διαθεσιμότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και σε ερώτημα περί «εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε: «Δεν πρόκειται περί εσωστρέφειας αλλά για θεωρητικές αναλύσεις, που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα αλλά και το μέγα ελάττωμά μας διαχρονικά. Είναι η αγωνία για την υπεράσπιση των αξιών μας και όχι καχυποψία προς τα πρόσωπα που προσέρχονται, τα οποία είναι από όλους καλοδεχούμενα».
Οι σχέσεις με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναφέρθηκε και στη συνάντησή του σε κεντρικό ξενοδοχείο με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Γείτονα: «Η συνάντησή μου με τον Κώστα περιστράφηκε στην ανασκόπηση της πορείας μας και σε αναφορές στο σήμερα, μιας και βρισκόμαστε σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, του αριστερού και δημοκρατικού χώρου, όμως. Ο καθένας, από τη σκοπιά του, στάθηκε στα θέματα που ενοχλούν, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αυτά να περιορίζονται, ώστε να αρχίσουν βήματα συζήτησης, ανταλλαγές απόψεων, για ανάκτηση της κλονισμένης εμπιστοσύνης», ανέφερε.
Χείρα φιλίας προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έτεινε με τον δικό του τρόπο και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την απλή αναλογική. «Θεωρώ ότι υπάρχουν πεδία συνεργασίας με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.», σημείωσε, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και πρόσθεσε: «Μην ξεχνάτε ότι η απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, θέτει ερωτήματα και προκλήσεις προς όλους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και στο ΚΚΕ και στο ΜέΡΑ25».
Πηγή: efsyn.gr