Με σημαντική καθυστέρηση και ενώ είχαν προκύψει εύλογα ερωτήματα για την απουσία αντίδρασης, το ΥΠΕΞ προέβη, τελικώς, σε διάβημα διαμαρτυρίας για την προκλητική ενέργεια της υπουργού Εργασίας της Βόρειας Μακεδονίας.
Διάβημα προς την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποίησε την Κυριακή η Αθήνα, μετά την κίνηση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας, Ρασέλα Μιζράχι, να επαναφέρει στο υπουργείο την πινακίδα, στην οποία το όνομα της γειτονικής χώρας αναγράφεται ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Πέραν της ελληνικής κίνησης, αντίδραση υπήρξε και από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων».
Η πολιτικός προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμα VMRO της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέχει της υπηρεσακής κυβέρνησης (από όλα τα κόμματα) που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 12ης Απριλίου, μετά τη σχετική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ως αποτέλεσμα της απόφασης των”27″ να μην εκκινήσουν τις διαδικασίες ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.
Ως γνωστόν, το σχετικό “φρένο” προήλθε από τον Εμανουέλ Μακρόν κι ενώ και η Γερμανία δεν επέμεινε για τον διαχωρισμό (decoupling) των ενταξιακών διαδικασιών για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, κι ενώ μόλις πρόσφατα η Ελλάδα δια του Νίκου Δένδια δεσμεύτηκε πως θα στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία του βόρειου γείτονα.
“Republic of Macedonia” αναγράφει η πινακίδα πίσω από την υπουργό Εργασίας
Η κίνηση της πολιτικού του VMRO, πέραν του ότι συνιστά πρόκληση, αντιβαίνει στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το νέο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας που αποδέχθηκε τα συμφωνηθέντα από τις κυβερνήσεις Τσίπρα (Κοτζιάς) και Ζάεφ(Ντιμιτρόφ).
Για το θέμα, ο Νίκος Κοτζιάς εγκάλεσε την κυβέρνηση και της ζήτησε να καταγγείλει στον ΟΗΕ την παραβίαση της συμφωνίας.
Στο ίδιο κλίμα ακόμα και ο Νικολά Ντιμιτρόφ έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση του συντάγματος.
«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας την ενέργεια της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE.
Συμπλήρωσε ότι η Ρασέλα Μιζράχι, με την ενέργεια της αυτή θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και «δυναμιτίζει» τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι για την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας υπήρξε διαμαρτυρία από την μεριά της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, στην οποία επισημαίνεται ότι τέτοιες πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ρασέλα Μιζράχι πρέπει να αφαιρέσει αμέσως την πινακίδα και να τοποθετήσει αυτήν στην οποία αναγράφεται το συνταγματικό όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε θα προτείνει στον πρωθυπουργό της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι να ζητήσει από την Βουλή την αποπομπή της Μιζράχι από την κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριν από μερικές ημέρες επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα.
Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.
Η Ν.Δ είχε δεσμευθεί προεκλογικά πως θα επιδιώξει να αλλάξει τη συμφωνία αλλά μετά διολίσθησε στην θέση πως θα θέτει “απειλές βέτο” ή και “βέτο” στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας εφόσον διαπιστώνονται παραβιάσεις της συμφωνίας.
Παρόλα αυτά και ενώ η περίπτωση της προκλητικής ενέργειας της Μιζράχι συνιστά παραβίαση της Συμφωνίας δεν αντέδρασε άμεσα ως όφειλε.