Κατά τη συνάντηση του με το Σωματείο Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε πως “η επιχείρηση πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας”.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «εμείς 4,5 χρόνια δώσαμε μάχη, παρά τις δυσκολίες την κρατήσαμε ανοικτή την επιχείρηση». «Αυτή τη στιγμή φτάσαμε στην ώρα μηδέν, η εταιρεία δυστυχώς φεύγει, θέλουμε βοήθεια από εσάς», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων, Ανδρέας Κορετζέλος.
Ειδικότερα, κατά τον διάλογο που είχαν στην έναρξη της συνάντησης, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: το πρώτο είναι ότι πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία αυτή η επιχείρηση διότι αποτελεί μια επιχείρηση σημαντική και για την τοπική και για την εθνική οικονομία, συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ με την εξαγωγική δραστηριότητα της. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας».
Με αφορμή τα λεγόμενα του προέδρου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Ανδρέα Κορετζέλου, ότι πληροφορούνται και διαβάζουν ότι το «ντιλ» πάει να γίνει με έναν επενδυτή και πως αυτό «δεν είναι διαγωνισμός», ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει καταρχάς η κυβέρνηση να πει ποιο είναι το σχέδιό της και θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι εφόσον το σχέδιο της είναι να βρει στρατηγικό επενδυτή, «δεν μπορεί σε τέτοιες διαδικασίες να υπάρχει μόνο ένας». Πρόσθεσε πως αυτό είναι αυτονόητο και πως «δυστυχώς το βλέπουμε και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτό που έχει μεγάλη σημασία για τη ΛΑΡΚΟ είναι να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν επενδύσεις που θα δώσουν μια μακράς πνοής βιωσιμότητα στη λειτουργία της επιχείρησης». Δηλαδή, πρόσθεσε, «όταν λέμε να μείνει ανοικτή, δεν λέμε να μείνει για λίγους μήνες». Είπε ότι πρέπει να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνι και στο ίδιο το εργοστάσιο «διότι πρέπει να δούμε και την προστασία του περιβάλλοντος, για μας κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία».
«Μην ξεχνάμε ότι εμείς δεν κρατήσαμε μονάχα ανοικτή την επιχείρηση, αλλά κάναμε και μια ρύθμιση με τη ΔΕΗ για φτηνό ρεύμα που έδωσε τη δυνατότητα αυτή. ‘Αρα κι αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να μπει στην εξίσωση μιας συνολικής λύσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «επειδή εμάς μας ενδιαφέρει και η διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και οι εργασιακές σχέσεις, άποψη μας είναι ότι τυχόν νέες εργασιακές σχέσεις πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας διαβούλευσης που θα καταλήξει σε νέα συλλογική σύμβαση». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις προσπάθειες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που αφορούν τη δουλειά τους, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτικής της περιοχής.
«Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι το σχέδιο που υπήρχε, και γνωρίζετε καλά από το 2014, το σχέδιο της τριχοτόμησης ζει και βασιλεύει και θα υλοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα με νομοθετική ρύθμιση από τη βουλή σύντομα», ανέφερε ο κ. Κορετζέλος. Έκανε λόγο για σημερινό δημοσίευμα «που μιλά για 30-40 εκατ. σαν ενίσχυση για την εταιρεία, αλλά θα δοθούν μαζί με τον ειδική εκκαθάριση». Είπε ότι «μπαίνουμε σε ένα καινούριο πλάνο», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι τελεσίδικο από την κυβέρνηση». «Έχει τελεσιδικήσει η απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ», συνέχισε, «θα πάμε σε ειδική εκκαθάριση με ό,τι συνεπάγεται και είναι φανερό ότι “το μάρμαρο θα το πληρώσουν” οι εργαζόμενοι».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε πως αυτό που ξέρει για την ώρα είναι ότι θα δοθούν 34 εκατ. και ότι το υπόλοιπο ποσό θα «βγει» από τους εργαζόμενους. «Το ποσό αυτό θα είναι μια δαπάνη γύρω στο 25%, ζητούν από εμάς τους εργαζόμενους να βγει ένα κεφάλαιο γύρω στα 10-15 εκατ., πράγμα ανεπίτρεπτο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η εταιρεία και δεν μπορούμε να εργαστούμε κι εμείς», συνέχισε. «Γιατί αν ζητούν 15 εκατ. να πάρουν από εμάς, φανταστείτε σε τι μισθούς θα δουλεύουμε πλέον», σχολίασε.