Το μήνυμα ότι ο σχεδιασμός με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει και ότι η συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες δεν μπορεί να αναβάλλει την εξεύρεση λύσεων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και των Δωδεκανήσων έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ο διάλογος δεν μπορεί να διαιωνίζεται, γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στις επαφές με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, προσθέτοντας ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης. Αναφερόμενος στις πέντε περιοχές που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση, τόνισε ότι σε αυτές θα διαμένουν όσοι φτάνουν στα νησιά, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, αλλά και όσοι πρόκειται να απελαθούν. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε ακόμα στη συγκρότηση του Ειδικού Μητρώου για τις ΜΚΟ, αλλά και στην ένταση της διαδικασίας επιστροφών.
Απαντώντας για τα κλειστά κέντρα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι κλειστές δομές. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πολύ μέχρι αρχή Μαρτίου και υπογράμμισε ότι δεν θα χρειαστούν άλλες εκτάσεις, λόγω περιορισμένου χώρου. Όσο για τις ροές ως το καλοκαίρι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τις αποθαρρύνει και η κατασκευή των κλειστών κέντρων είναι ένα τέτοιο μέτρο από μόνο του.
Ως προς το ανώτατο όριο παραμονής στις κλειστές δομές, ο κ. Πέτσας είπε ότι αυτό θα είναι στους 2-3 μήνες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ακόμα ότι θα συνεχιστεί η κατανομή αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα με βάση τον κανόνα του 1%, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα γίνει ανάλογα με την πορεία των μέτρων που έχουν ληφθεί για τα νησιά. Ο κ. Πέτσας, ακόμα, υπογράμμισε ότι, μόλις ανοίξουν οι κλειστές δομές στα νησιά, θα κλείσουν και οι ανοιχτές που υπάρχουν. «Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την αδράνεια», είπε, ακόμα, ως προς τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα νησιά.
Ο κ. Πέτσας απάντησε επίσης ότι οι βουλευτές της ΝΔ στηρίζουν πλήρως το σχέδιο της κυβέρνησης, παρά τις αντιδράσεις των τοπικών αξιωματούχων στα νησιά.
Απολιγνιτοποίηση και ΛΑΡΚΟ
Αναφερόμενος στην απολιγνιτοποίηση, ο κ. Πέτσας ότι δεν συνιστά απλα και μόνο μια αλλαγή μέσων παραγωγής και ενέργειας, αλλά ένα άλλο μοντέλο ζωής. «Κατανοούμε τις ανησυχίες, αλλά εργαζόμαστε για ένα εθνικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης στη νέα εποχή», είπε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα δίπλα στις τοπικές κοινωνίες.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του, λέγοντας ότι καταψήφισε τις δικές του συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ζητά να παραμείνουν οι λιγνιτικές μονάδες στη ΔΕΗ, ξέχασε ότι προσπάθησε να πουλήσει κάποιες ακόμα και με ένα ευρώ, αλλά δεν βρήκε πρόθυμο αγοραστή. «Έξις Δευτέρα φυσις, από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα», σχολίασε ο κ. Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς και στην κυβερνητική παρέμβαση για τη ΛΑΡΚΟ μέσω τροπολογίας, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι αναγκαία γιατί η ΛΑΡΚΟ έκλεισε το 2018 με αρνητική καθαρή θέση ύψους 318 εκ. ευρώ. Μίλησε για σωρευτικές ζημιές τα τελευταία χρόνια ύψους 148 εκ. ευρώ και τόνισε ότι χρωστά πάνω από 600 εκ. ευρώ σε προμηθευτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Προσέθεσε ακόμα ότι χρωστά 350 εκ. προς τη ΔΕΗ και το ετήσιο χρέος αυξάνεται κατά 5 εκ. ευρώ. «Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 135 εκ. ευρώ και θα κληθεί να καταβάλλει πρόστιμα», είπε ακόμα ο κ. Πέτσας.
Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι θα μπει ειδικός διαχειριστής στην επιχείρηση και θα καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκεςμέσω μιας τελευταίας κρατικής επιχορήγησης. Θα προβλεπεται η μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 25% μεσοσταθμικά, ενώ θα ενεργοποιηθεί και η διαιτησία για τις ιδιοκτησιακές διαφορές με το δημόσιο. Προσέθεσε ότι στη συνέχεια θα γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός για το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας και θα πρέπει εντός ενός έτους να έχει μεταβιβαστεί το 75% του. Αν δεν έχει συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να γίνει αίτηση πτώχευσης.
Τσέφεριν και Κλαρκ στην Αθήνα
Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι στις 25/2 θα υπάρξει η επίσκεψη του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν και του αντιπροέδρου της ΦΙΦΑ Γκρεγκ Κλαρκ στην Αθήνα, προκειμένου να υπογραφεί το περίφημο «ποδοσφαιρικό Μνημόνιο» για την ανάταξη του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Πηγή: reader.gr