“Τους ψάχνουμε” είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τους 131.808 δανειολήπτες οι οποίοι δυνητικά μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για νέα αρχή σε όσους έχουν “κόκκινα” δάνεια. “Θα θέσουμε προς των ευθυνών τους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θέλουμε να δώσουμε ένα αίσθημα δικαίωσης” σημείωσε στην Ολομέλεια της Βουλής.
“Το ιδιωτικό χρέος πλήττει την κοινωνική συνοχή. Θα υπάρχουν προβλέψεις και για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αρκετές προβλέψεις ευνοϊκές” τόνισε για το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.
Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε αναλυτικά στους πλειστηριασμούς, στο θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και στο ιδιωτικό χρέος δίνοντας στοιχεία για την μέχρι τώρα λειτουργία της. “Πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. “Το 2019 έγιναν 20.000. Από αυτούς το ένα τρίτο πλήρωσε, το ένα τρίτο προχώρησε σε νομικές ενέργειες, και στο ένα τρίτο έγινε πλειστηριασμός”.
Για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ο υπουργός αφού υπογράμμισε ότι “ορθώς η προηγούμενη κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλία” είπε ότι σε αυτή δυνητικά μπορεί να ενταχθούν 131.808 πολίτες που έχουν κόκκινα δάνεια.
“Ξέρετε πόσοι μπήκαν; 65.393 μέχρι χθες. Ένας στους δύο απ’ αυτούς που δυνητικά μπορούσαν, δεν έχει μπει. Από αυτούς που μπήκαν οι 22.000 αρνούνται να δώσουν άρση του απορρήτου τους. Πέφτουμε στους 43.398. Από χθες έχουν φύγει ερωτηματολόγια. Τους ψάχνουμε. Οι εκτιμήσεις είναι πως το ένα τρίτο δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από αυτή που δηλώνει στην Εφορία. Το 1/3 έχει υψηλότερα εισοδήματα και το υπόλοιπο δεν είχε 90 ημέρες σε καθυστέρηση. Ουσιαστικά περίπου 2.000 πολίτες αξιολογούνται ότι θα πάρουν την προστασία μέσω της πλατφόρμας”.
Θυμίζοντας τα βήματα έως εδώ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε στις 31/12/2019 παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για άλλους τρεις μήνες. “Να πούμε μερικές αλήθειες”, σημείωσε. “Η δικαστική προστασία των δανειοληπτών καταργήθηκε στις 28/2/2019”.
Μειώσεις στα φάρμακα
“Η κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα, σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτικές χωρίς ταξικό πρόσημο, απευθύνονται σε όλους” σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ και αναφέρθηκε στην τροπολογία που μειώνει την τιμή φαρμάκων.
“Μειώνουμε τον ΦΠΑ σε διαγωνιστικά φάρμακα και φάρμακα για καρκινοπαθείς στο 6% από το 24% και 13% αντίστοιχα σήμερα.
Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση μειώνεται το κόστος και των ασθενών και συνολικά η φαρμακευτική δαπάνη” είπε.
“Χρέη όσο ένας ΕΝΦΙΑ”
Ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στη συνέχεια αναλυτικά στην τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η εν λόγω εταιρία βρίσκεται και στην εκλογική του περιφέρεια. Η επισήμανση έγινε σε απάντηση επικρίσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης που άφηναν υπονοούμενα πως ο υπουργός δεν θα έρθει να υπερασπιστεί την τροπολογία.
Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως εκτός από την ΛΑΡΚΟ και άλλες εταιρίες όπως η ΕΛΒΟ, η ΕΑΒ και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν συσσωρευμένα χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ. “Όσο ένας ΕΝΦΙΑ” είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με κριτήρια, μεταξύ άλλων, την προστασία των εργαζομένων. “Η κυβέρνηση τολμά να σταθεί απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσει. Πράττουμε το καλύτερο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία”. Ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για “δύσκολες περιπτώσεις που η κυβέρνηση τολμά να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό και υπευθυνότητα”.
Η τροπολογία της ΛΑΡΚΟ ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια μαζί με την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων” (Α΄ 212) και άλλες διατάξεις”.
Πηγή: capital.gr