Mε αφορμή την κύρωση στη Βουλή της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού δημοσίου, το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί, με ανακοίνωσή του σφοδρή κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο «αποδόμησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» τονίζοντας ότι «απειλείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του συστήματος υγείας και επιχειρείται η δημιουργία ενός συστήματος που όχι μόνο δε θα εξασφαλίζει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας ή την αναβάθμιση του ΕΣΥ, όπως επαίρεται ο κ. Κικίλιας, αλλά αντιθέτως θα ευνοεί όσους μπορούν να πληρώσουν αφήνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους χωρίς αξιοπρεπή φροντίδα».
Σε παρέμβασή του στη Βουλή, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, λόγω της ιδεοληπτικής εμμονής της στην αλλαγή νομικού καθεστώτος των νοσοκομείων του ΕΣΥ, δεν διασφάλισε ευρύτερη πολιτική συναίνεση στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής»:
Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ
Το νομοσχέδιο «πέρασε» με τις θετικές ψήφους μόνο των βουλευτών της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Κόκκινου», η κυβέρνηση τόσο μέσα από τον εισηγητή της τον κ Λιούπη και κυρίως διαμέσου του υφυπουργού υγείας κ Κοντοζαμάνη αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, επέμεινε στην επιχειρηματολογία της, ότι με τη μετατροπή του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε ΝΠΙΔ που προβλέπει η σύμβαση, εξασφαλίζεται απλώς ο πιο ευέλικτος και καλύτερος τρόπος λειτουργίας του και σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται».
Αναφορικά δε με την ακύρωση της αγοράς των Κύκλοτρον, ο κ Κοντοζαμάνης επέμεινε στον ισχυρισμό του ότι η εγκατάσταση και λειτουργία τους είναι ασύμφορη οικονομικά για το δημόσιο.
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει εργαλειοποίηση της δωρεάς προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της κυβέρνησης για ΣΔΙΤ, μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και εκχώρησή τους στους ιδιώτες.
Κατηγόρησε τους υπουργούς υγείας ότι με την μετατροπή των νοσοκομείων σε Ιδιωτικού Δικαίου υλοποιούν σχέδιο για να μην ελέγχονται οι πράξεις της διοίκησης για προμήθειες και προσλήψεις και να εξαιρούνται από το δημόσιο λογιστικό και τους ελέγχους.
«Θέλετε να έχετε την ευελιξία να ξαναφέρετε πίσω τους εργολάβους στα νοσοκομεία και να ακολουθήσετε άλλους κανόνες προμηθειών και διορισμών ή ανανέωσης του προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Π. Πολάκης στηλίτευσε επίσης την επιλογή της κυβέρνησης να ασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου όπως υπογράμμισε τα Νοσοκομεία. «Ποιος είναι ο λόγος για να πληρώνουμε ασφαλιστήριο συμβόλαιο» ρώτησε, τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο αφ εαυτού αναλαμβάνει αν γίνει οτιδήποτε να το διορθώσει ή να το αντικαταστήσει.
Αναφορικά με τα μηχανήματα Κύκλοτρον, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι η ακύρωσή της προμήθειάς τους «επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τα δώσει όλα στους ιδιώτες» αδιαφορώντας για την ανάπτυξη τεχνολογιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και την μείωση της ανεργίας και του brain drain.
Επίσης, ο πρώην υπουργός υγείας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για υπονόμευση του δημόσιου συμφέροντος, ανέφερε άλλη μια περίπτωση ακύρωσης διαγωνισμού, αυτού της προμήθειας μονάδων παραγωγής οξυγόνου στα πέντε νοσοκομεία του Πειραιά (Νίκαιας, Τζάνειου, Μεταξά, Ασκληπιείου Βούλας και Αττικού) Πρόκειται για διαγωνισμό που ήταν ενταγμένος σε Πρόγραμμα Επενδυτικό της περιφέρειας Αττικής με προυπολογισμό 2.5 εκατομμυρίων ανέφερε που παρά τις τρείς δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ζητούν να προχωρήσει η εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής οξυγόνου, η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ αναιτιολόγητα τον ακυρώνει.
Είναι ακριβώς η ίδια λογική με αυτή που ακύρωσε τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να μπορούν να παράγουν ραδιοφάρμακα προς όφελος του εργολάβου ιδιώτη, τόνισε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης ότι υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ:
«Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να ξεδιπλώνεται συστηματικά ένα σχέδιο αποδόμησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω δύο παράλληλων διαδρομών, αφενός της ανεπάρκειας και αδράνειας αναφορικά με την καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ (παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος) και αφετέρου μέσω της υλοποίησης του σχεδίου της Κυβέρνησης για υλοποίηση Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ) στο ΕΣΥ.
Μετά την ανακοίνωση ότι το Π.Γ.Ν. «Αττικόν» έχει επιλεγεί να είναι ένα από τα τρία Νοσοκομεία της πιλοτικής εφαρμογής των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), τις ανακοινώσεις δια στόματος κ. Κικίλια που φέρουν το Π.Γ.Ν Λάρισας να μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ, έρχεται να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας η κύρωση στη Βουλή της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς ιδρύματος “Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” (ΙΣΝ) και του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
Στη σχετική σύμβαση αποτυπώνονται και οι δύο όψεις της τακτικής της Κυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Από τη μια η εγκατάλειψη σημαντικών στρατηγικών προτεραιοτήτων της προηγούμενης περιόδου όσον αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ, και από την άλλη η πρόβλεψη για λειτουργία δομών υγείας ως κάτι διαφορετικό από Νοσοκομείο του ΕΣΥ. Μάλιστα αυτή η διττή μεθόδευση πραγματοποιείται μέσω της τροποποίησης της συμφωνίας του Ελληνικού Δημοσίου με το ΙΣΝ. Συνεργασία που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε στον απόλυτο σεβασμό από τη μεριά του Ιδρύματος του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και βεβαίως στην αποδοχή της προτεραιοποίησης αναγκών που είχε πραγματοποιήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ με την παρούσα τροποποιημένη σύμβαση ακυρώνει τη δημιουργία 4 μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον). Οι συγκεκριμένες 4 μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων συμπληρωματικά με αυτές που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση στην Αττική, στα Νοσοκομεία ΓΟΝΚ και Μεταξά, θα δημιουργούσαν την ολοκληρωμένη και αυτόνομη θωράκιση του ΕΣΥ σε επίπεδο προμήθειας ραδιοφαρμάκων, απαραίτητων για τη λειτουργία μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας αιχμής, αποσκοπώντας στην πλήρη κάλυψη της χώρας και εξασφάλιση της έγκυρης και έγκαιρης πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου. Στον αντίποδα η συγκεκριμένη τροποποίηση στερεί ένα σημαντικό οικονομικό όφελος από το Δημόσιο, προς όφελος ιδιωτών παρόχων.
Παράλληλα προβλέπεται ότι το νέο νοσοκομείο Κομοτηνής θα αποτελέσει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Μέσω δηλαδή της κύρωσης της σύμβασης η Κυβέρνηση αλλοιώνει το χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θέτοντας σε αμφισβήτηση το καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την άνευ όρων είσοδο των ιδιωτών στα Νοσοκομεία, εδραιώνοντας συνθήκες οιονεί εκμετάλλευσης του αρρώστου και επιλεκτικής κατεύθυνσης των πόρων προς το ιδιωτικό κεφάλαιο ακόμη και μέσα στο ίδιο το δημόσιο Νοσοκομείο.
Με λίγα λόγια, απειλείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του συστήματος υγείας και επιχειρείται η δημιουργία ενός συστήματος που όχι μόνο δε θα εξασφαλίζει ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας ή την αναβάθμιση του ΕΣΥ, όπως επαίρεται ο κ. Κικίλιας, αλλά αντιθέτως θα ευνοεί όσους μπορούν να πληρώσουν αφήνοντας τους οικονομικά ασθενέστερους χωρίς αξιοπρεπή φροντίδα.
Σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ και τα σχέδια επιθετικής ιδιωτικοποίησης της υγείας που μας γυρίζουν χρόνια πίσω, εμείς θα σταθούμε απέναντι. Μαζί με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, τα σωματεία των εργαζομένων, τους ασθενείς, τις τοπικές κοινωνίες, τους προοδευτικούς πολίτες».