Ο καφές Φλαμπουράρη- Γείτονα, πριν μερικές ημέρες στη Μεγάλη Βρετάνια, και οι φήμες περί ενός μορατόριουμ μεταξύ του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την ένταση της αντιπολίτευσης από την πλευρά της Φώφης Γεννηματά, άνοιξαν, όπως φαίνεται, τον ασκό του Αιόλου και ανέδειξαν τον διχασμό μεταξύ εκείνων των στελεχών που δηλώνουν ότι επιθυμούν αυτόνομη πορεία αλλά κλείνουν θετικά το μάτι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσων επιθυμούν σταδιακά την σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρώτη τάση, κινούνται βουλευτές όπως οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κ.α. οι οποίοι δεν θα διανοούνταν ποτέ να συνεργαστούν με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Στην δεύτερη τάση ανήκουν στελέχη από το παπανδρεϊκό κυρίως μπλοκ. Ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης, μόλις πρόσφατα δήλωνε στο ρ/σ του ΑΠΕ ότι τον προβληματίζουν τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά προσθέτοντας δηκτικά “αναμένω κι εγώ να δω αν η ηγεσία έχει καταλάβει τίποτε». Μάλιστα, για το ενδεχόμενο σύγκλισης του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ , απάντησε ότι «υπάρχει μία διαβολική επίθεση εναντίον αυτών που έχουν φύγει από το ΚΙΝΑΛ κι έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει μία αγγελική προσέγγιση για αυτούς που φύγανε από το ΚΙΝΑΛ και αξιοποιήθηκαν ως κυβερνητικά στελέχη στη ΝΔ».
Οι προειδοποιητικές βολές
Η σχηματικά λεγόμενη «δεξιά τάση» του Κινήματος Αλλαγής, ξεσπάθωσε λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό το ραντεβού του Κώστα Γείτονα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, όπου, όπως έγινε γνωστό, συμφωνήθηκε να πέσουν κάπως οι τόνοι στην αντιπαράθεση ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση να στοχεύει πρωτίστως και κυρίως στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ.
Η “δεξιά τάση” του ΚΙΝΑΛ ήταν σε αναβρασμό και ξεκίνησε τις προειδοποιήσεις. Αρχικά η Νάντια Γιαννακοπούλου με άρθρο της στα ΝΕΑ με τίτλο «Κίνημα Αλλαγής σύγχρονο, δυνατό, αυτόνομο», είχε αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: «Το ΚΙΝΑΛ δεν το αφορούν ούτε φημολογίες περί ακατανόητων μορατόριουμ με δυνάμεις που σημάδεψαν αρνητικά την πορεία της χώρας, ούτε οι θολές προτάσεις από δυνάμεις λαϊκισμού περί δήθεν προοδευτικών συνεργασιών πλήρους απροσδιοριστίας. Δεν ήμαστε χρήσιμοι ηλίθιοι, ούτε μας αρέσει να μοιραζόμαστε αυταπάτες. Δεν μας αφορούν μετωπικές λογικές άνευ περιεχομένου που παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες».
Υπέρ της αυτονομίας του ΚΙΝΑΛ και της διατήρησης σαφέστατων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ , όπως και από τη ΝΔ, μίλησε και ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη (ρ/σ Θέμα). Μάλιστα, αναφερόμενος στις εσωτερικές αψιμαχίες στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κωνσταντινόπουλος ανέφερε: «Εμείς είμαστε εδώ για να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, κομμένη η πλάκα, κομμένη σε αυτούς και προς αυτούς που έχουν στο μυαλό τους μία στο δισεκατομμύριο, τους προτρέπω να αποχωρήσουν από το χώρο, είτε έτσι είτε αλλιώς». Οι παρεμβάσεις αυτές προκάλεσαν, κατά πληροφορίες, την οργή της Φ. Γεννηματά, χωρίς ωστόσο να βγει κάτι προς τα έξω.
Η επιστολή Γιαννακοπούλου
Μετά τις προειδοποιητικές βολές, ήρθε και η πιο αιχμηρή αντίδραση από την Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία σε επιστολή της προς την Φώφη Γεννηματά ζήτησε διευκρινίσεις για τις κινήσεις προσέγγισης με την Κουμουνδούρου. «Ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής. Η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις» γράφει η βουλευτής.
Ο καβγάς Νάντιας Γιαννακοπούλου με Β. Κεγκέρογλου
Οπως πληροφορείται το iefimerida.gr η ηχηρή αντίδραση Γιαννακοπούλου προέκυψε μετά από έντονο φραστικό επεισόδιο που είχε την Πέμπτη με τον γραμματέα της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου κατά την συνεδρίαση του συντονιστικού. Εκεί άρχισε να θίγει τα ζητήματα αυτά, για να συναντήσει την ενόχληση Κεγκέρογλου, ο οποίος της επισήμανε ότι η συνάντηση αφορούσε συγκεκριμένο πεδίο θεμάτων και όχι γενικότερα θέματα. «Μην τα θίξουμε τώρα αυτά» φέρεται να είπε στην Ν. Γιαννακοπούλου, η οποία αντέδρασε λέγοντας «δεν θα με φιμώσεις εμένα». Μετά τις έντονες λεκτικές αψιμαχίες, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να στείλει γραπτώς τις απόψεις της στην Φώφη Γεννηματά.
Η Χ. Τρικούπη αντέδρασε λακωνικά αλλά και σκωπτικά, επιχειρώντας να κρατήσει «χαμηλά» τους τόνους στο θέμα. «Οταν κάποιοι έχουν προσωπικές απόψεις καλό είναι να τις καταθέτουν γραπτώς. Και ακόμη καλύτερα αυτές να είναι επί της ουσίας» ανέφεραν κύκλοι της Φώφης Γεννηματά, επεξηγώντας ότι το «καρφί» είναι πως η κα Γιαννακοπούλου δεν συνεισφέρει με προτάσεις στα θέματα που θίγει.
Η Φώφη Γεννηματά επρόκειτο να πραγματοποιήσει συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ο χρόνος της συνεδρίασης, προκειμένου να μην φανεί ότι σύρεται υπό την εσωκομματική πίεση. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συγκαλέσει σε κοινή συνεδρίαση την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ σε εύθετο χρόνο.
Η δεξιά πτέρυγα προειδοποιεί με κινήσεις στην ΚΟ από το φθινόπωρο
Ωστόσο, ανεξαρτήτως του τί πυροδότησε την οργισμένη επιστολή Γιαννακοπούλου, η πραγματικότητα είναι ότι στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής υπάρχουν φωνές που αντιδρούν στην γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία του κόμματος. Η λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» που δεν επιθυμεί σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά προβληματισμένη με την κατάσταση. Θεωρούν ότι η τακτική που ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά θολώνει το στίγμα και απογοητεύει τους ψηφοφόρους που επέλεξαν στην κάλπη το Κίνημα Αλλαγής, αυτό το 8% της 7ης Ιουλίου. Οπως τονίζουν η κεντρική γραμμή του κόμματος δεν αντιστοιχίζεται με την λαϊκή εντολή του ΚΙΝΑΛ. «Αν ήθελαν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην ΝΔ τότε πήγαιναν μόνοι τους, δεν έχουν ανάγκη από διαμεσολαβητές» λένε με έμφαση. Υποστηρίζουν δε ότι κάποιες κινήσεις στο κοινοβουλευτικό πεδίο, όπως η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΜΚΟ ήταν εμφανώς λάθος. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι φημολογούμενες κινήσεις συνεργασίας με την Κουμουνδούρου για νομοσχέδια όπως ο 13ος μισθός, ματαιώθηκαν χάρη στις αντιδράσεις των ιδίων. Ορισμένοι μάλιστα προειδοποιούν πως, αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στις δημοσκοπήσεις αλλά και η προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ μετά το καλοκαίρι. “Ο,τι γίνει θα προκύψει μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα” σημειώνουν με έμφαση.
Επί της ουσίας, η Φώφη Γεννηματά καλείται να απαντήσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει σε περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας. Δεδομένου ότι η Χ. Τρικούπη διαμηνύει πως θα δώσει τον «υπέρ πάντων αγώνα» στις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, το ζητούμενο είναι αν θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα – που όπως όλα δείχνουν θα είναι η ΝΔ. «Δηλαδή, θα πάμε με ΣΥΡΙΖΑ και Βαρουφάκη, αν βγαίνουν τα κουκιά;» διερωτώνται όσοι διαφωνούν με την προσέγγιση αυτή και προσθέτουν: «Τότε θα μας γυρίσει την πλάτη ο κόσμος».
Τι απαντά η πλευρά Γεννηματά
Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά απαντούν πως είναι σχεδόν απίθανο -αν και όχι αδύνατο – να βρεθεί το ΚΙΝΑΛ απέναντι σε ένα τέτοιο δίλημμα. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής θα πρέπει να εκτός Βουλής κόμματα να έχουν άθροισμα 10% περίπου (στις τελευταίες εκλογές είχαν 8,08%) και τα κόμματα που θέλουν να συμπράξουν να συγκεντρώνουν ποσοστό συνολικά 47%. «Με τα σημερινά πολιτικά και δημοσκοπικά δεδομένα θα πρέπει να συγκεντρώσει δηλαδή, σχηματικά πάντα, ο ΣΥΡΙΖΑ 34%, το ΚΙΝΑΛ 10% και το ΜέΡΑ 25 3% και όλοι αυτοί να συμφωνήσουν προγραμματικά μεταξύ τους. Πόσο πιθανό είναι αυτό;» διερωτώνται στη Χ. Τρικούπη.
Συνομιλητές της Φώφης Γενηματά, επισημαίνουν ακόμη ότι η συζήτηση είναι πρωθύστερη, άκαιρη και βλαπτική που το μόνο που κάνει είναι να ανακυκλώνει την εσωστρέφεια στο Κίνημα Αλλαγής. Χρεώνουν δε ηγετικές βλέψεις σε στελέχη που ανακινούν ζητήματα σε άκαιρο χρόνο.
Ενώ, κάνοντας μια προβολή στο μέλλον διερωτώνται τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ εάν ο Αλέξης Τσίπρας χάσει ξανά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (με απλή αναλογική και χωρίς) που λογικά έπονται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δρομολογηθούν εξελίξεις στο χώρο. Οπως εκτιμούν ο Αλ. Τσίπρας είναι προφανές ότι δεν θέλει ένα αυτόνομο Κίνημα Αλλαγής γιατί είναι η δεξαμενή του. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβλέπει στο ΚΙΝΑΛ τον ζωτικό χώρο του κέντρου.
Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι στις εκλογές με απλή αναλογική, εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης θα κάνει ένα προσχηματικό και αφ’ υψηλού προσκλητήριο στο ΚΙΝΑΛ με τον αέρα του πρώτου για συγκυβέρνηση, ώστε να “χρεώσει” στη Χ. Τρικούπη μια πιθανή άρνηση και να πάει σε δεύτερες εκλογές “καίγοντας” τον εκλογικό νόμο Τσίπρα και ευελπιστώντας να αυξήσει την δύναμή του. Με βάση τον εκλογικό νόμο Θεοδωρικάκου, το πρώτο κόμμα βγάζει ισχυρή αυτοδυναμία (άνω των 165 βουλευτών) με ένα ποσοστό της τάξης του 37%.
“Τα σενάρια συμπόρευσης είτε με το ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΝΔ είναι παραμύθια της Χαλιμάς” δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. «Η συντριπτικά επικρατούσα άποψη είναι η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι καθαρές θέσεις και η ιδεολογική ταυτότητα» είπε από την πλευρά του το μέλος του Π. Συμβουλίου Χρήστος Πρωτόπαπας (ρ/σ Θέμα) για να προσθέσει πως “κάθε στέλεχος και κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του μα η ανάγκη είναι να μπει το σύνολο πάνω από προσωπικές επιδιώξεις”.
Από την άλλη, πάντως, προβεβλημένο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής που για την ώρα απέχει από τις εντάσεις, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για όσα γίνονται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. «Δεν θεωρώ ότι έχει νόημα να μιλήσω. Αλλά όταν αποφασίσω να το κάνω, θα το καταλάβετε…» λέει στο iefimerida.gr μόλις συγκρατώντας την οργή του.
Πηγή: iefimerida.gr