Επιμένει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κάνοντας λόγο για δωροδοκία Έλληνα πολιτικού από την Novartis, με αφορμή έγγραφο που όπως λέει, «καταχωνιάστηκε από την Ελένη Ράικου».
Με δήλωσή του ο Δημ. Παπαγγελόπουλος αναφέρει ότι «από δημοσιεύματα του τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κα Ράικου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν «καταστράφηκε» από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:
«Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κα Ράϊκου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI, το οποίο ευτυχώς δεν “καταστράφηκε” από πλημμύρες ή άλλες φυσικές καταστροφές. Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι Έλληνας πολιτικός είχε δωροδοκηθεί από τη Novartis. Διεφθαρμένοι, διαπλεκόμενοι, επίορκοι και τα λίγα γιουσουφάκια τους στον Τύπο έχουν στρατευθεί στον βρώμικο πόλεμο της πολιτικής μου δίωξης».
Το έγγραφο
Όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, το συγκεκριμένο έγγραφο του FBI(;) μιλάει για μίζες σε πολιτικό πρόσωπο από το 2017 , όπως αποκάλυψε με επιστολή της προς τη Βουλή η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Η επιστολή εστάλη την περασμένη Τρίτη στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής, Γιάννη Μπούγα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Τουλουπάκη, στα γραφεία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς υπάρχει «απόρρητο έγγραφο αλλοδαπών Αρχών» (σ.σ.: προφανώς από το FBI), στο οποίο παρατίθεται η πληροφορία ότι από στέλεχος της εταιρίας Novartis Hellas κατέληξαν χρήματα σε πολιτικό πρόσωπο, του οποίου η ιδιότητα «και μόνο προσδιορίζεται στο έγγραφο αυτό». Τα χρήματα δε αυτά προήλθαν, όπως αναφέρουν οι Αρχές της τρίτης χώρας, από το «μαύρο ταμείο» της Novartis.
Η συνέντευξη Παπαγγελόπουλου στην “Καθημερινή”:
Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος λέει σε συνέντευξή του στην «Κ» ότι δεν έχει προκύψει το παραμικρό εις βάρος του από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που συντηρείται «ως επικοινωνιακή φούσκα». Επιτίθεται σε δικαστικούς που κατέθεσαν εις βάρος του λέγοντας ότι και οι τέσσερις του ζητούσαν προσωπικές χάρες, ενώ αρνείται την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, που αναφέρει ότι συνάντησε τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή με πρωτοβουλία του επιχειρηματία παρουσία τρίτου προσώπου, απορρίπτει τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, όπως ζητεί τώρα η πλειοψηφία της επιτροπής, ζητώντας μάλιστα την κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
– Στην ομιλία σας στην Ολομέλεια της Βουλής είχατε εκφράσει την άποψη ότι η υπόθεση που σας αφορά συζητείται χωρίς να υπάρχουν στοιχεία. Μετά τις καταθέσεις των Ιωάννη Αγγελή και Ελένης Ράικου ότι είχατε παρέμβει για την υπόθεση Novartis και τις καταθέσεις των Παναγιώτη Αθανασίου και Γεωργίας Τσατάνη, επιμένετε στη θέση σας;
– Το μέγεθος της άθλιας σκευωρίας για την πολιτική μου δίωξη είναι εφάμιλλο του μεγέθους του σκανδάλου της Novartis. Του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Αυτό το σκάνδαλο, αδίστακτοι καταχραστές του δημοσίου χρήματος, άθλιοι συνωμότες, σκευωροί παρακρατικοί και επίορκοι προσπαθούν να το συγκαλύψουν με αντισυνταγματικές και παράνομες μεθοδεύσεις. Δυστυχώς για αυτούς, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται.
Από τις μέχρι τώρα εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής δεν έχει προκύψει απολύτως τίποτα εις βάρος μου. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μόνο μια επικοινωνιακή φούσκα που συντηρείται από μερίδα του Τύπου, που καθοδηγείται από φαύλους και διεφθαρμένους, και τίποτε άλλο.
Δεν είναι τυχαίο που ο μηνυτής μου κ. Σαμαράς δεν τολμά να καταθέσει στην προκαταρκτική επιτροπή και αρκείται να τον εκπροσωπεί σε αυτήν ο δικηγόρος του κ. Πλεύρης, ο οποίος ταυτοχρόνως παριστάνει και το μέλος αυτής.
Κανένας εισαγγελέας και κανένας μάρτυρας δεν έχει καταθέσει το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος μου, το οποίο μπορεί να στοιχειοθετήσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σχετικά με παρεμβάσεις μου στη Δικαιοσύνη, είτε στην υπόθεση Novartis είτε σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.
– Ο κ. Αγγελής, χωρίς να σας κατονομάζει, υποστηρίζει ότι η θέση σας ήταν να ασκηθούν επιλεκτικές διώξεις κατά πολιτικών, διότι έτσι θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ένα επιπλέον 3% στις εκλογές, και ότι είχατε επαφή με την εισαγγελέα Διαφθοράς μέσω τρίτου προσώπου (ενός δικηγόρου)…
– Ο κ. Αγγελής στις πάμπολλες αναφορές και καταθέσεις του δεν έχει αναφέρει ούτε μία φορά το όνομά μου και απλώς επικαλείται τις συζητήσεις του με τον κ. Καλογήρου, την κ. Δημητρίου και την κ. Παπασπύρου. Και οι τρεις τους, όμως, τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.
Η κ. Ράικου, μετά πολλούς μήνες από την παραίτησή της, αναφέρθηκε στον «Ρασπούτιν» και μετά πάλι πολλούς μήνες με κατονόμασε ως «Ρασπούτιν» και ανέφερε δύο τηλεφωνήματα που δήθεν της έκανα. Τα ψέματά της δεν αντέχουν στη στοιχειώδη λογική. Εάν υπήρχε απλή αναφορά σε ονόματα πολιτικών, ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο να στείλει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.
Ως προς την ύπαρξη του «Ρασπούτιν», την καλύτερη απάντηση στην κ. Ράικου δίνει ο κ. Αθανασίου, ο οποίος κατέθεσε ότι συνυπηρετήσαμε, γνωριζόμαστε και είχαμε φιλικές και οικογενειακές σχέσεις 40 χρόνια και δεν είχε ακούσει ούτε από εμένα ούτε από κανέναν άλλο εισαγγελέα ότι αυτοαποκαλούμαι «Ρασπούτιν».
Το ίδιο συμβαίνει και με τον κ. Αγγελή, ο οποίος κατέθεσε ότι μόνο η κ. Δημητρίου τού έλεγε για «Ρασπούτιν». Αρα, ούτε εγώ αυτοαποκαλούμαι έτσι ούτε κανένας άλλος εισαγγελέας το είχε αναφέρει επί 40 χρόνια που γνωριζόμαστε ότι αυτοαποκαλούμαι «Ρασπούτιν».
Ο «Ρασπούτιν» αποτελεί φαντασίωση της κ. Ράικου και ευτελή αντιπερισπασμό για τις μεγάλες ποινικές ευθύνες της, όπως αυτές προκύπτουν από τις καταθέσεις της, τις αναφορές συναδέλφων της και δημοσιεύματα του Τύπου, για τα οποία δεν έχω καμία σχέση.
Η κ. Τσατάνη και ο κ. Αθανασίου κατέθεσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την υπόθεση Novartis.
Η κ. Τσατάνη αναφέρθηκε στην υπόθεση Βγενόπουλου. Παραδέχθηκε ότι με επισκέφθηκε με δική της πρωτοβουλία, επανέλαβε τα ανόητα ψέματά της, αλλά παρέλειψε να εξηγήσει με ποιον τρόπο και κυρίως με ποιο κίνητρο κατάφερε μέσα σε μόνο 72 ώρες να μελετήσει και να κατανοήσει χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας του σκανδάλου Βγενόπουλου με ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα και την Κύπρο και να συντάξει πράξη αρχειοθέτησης εκατοντάδων σελίδων. Παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας μας στο γραφείο μου, τι μου εκμυστηρεύθηκε, τι μου ζήτησε και στη φωτογραφία της κόρης της σε δίπτυχο που μου άφησε.
Μετά την τόση κακοήθεια των κ.κ. Αθανασίου, Ράικου και Τσατάνη, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την καλή μου διάθεση να τους βοηθήσω ως παλαιός συνάδελφός τους και με ανυπόστατα ψεύδη με κατηγορούν, θεωρώ ότι θα είναι μεγάλη ανοησία από μέρους μου να εξακολουθήσω να σιωπώ για τις συναντήσεις μας, το περιεχόμενο των ιδιωτικών συνομιλιών μας και των ρουσφετιών που μου ζητούσαν. Λυπάμαι, αλλά οι ίδιοι, με τα κακοήθη ψέματά τους, με αναγκάζουν να αμυνθώ και να αποκαλύψω πάρα πολλά για τις συνομιλίες μας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, και οι τέσσερις δεν κατέθεσαν το παραμικρό στοιχείο εις βάρος μου που να συνιστά αξιόποινη πράξη.
Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο κ. Αγγελής ήλπιζε να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κ. Τσατάνη επιθυμούσε να γίνει αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και η κ. Ράικου και ο κ. Αθανασίου να παραμείνουν συνολικά έξι ολόκληρα χρόνια ως εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος, αντιστοίχως. Ολοι κάτι ήθελαν από εμένα. Δεν το πήραν και θέλουν να με εκδικηθούν. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ τίποτα από αυτούς. Αν ζητούσα, δεν θα τους ικανοποιούσα τις επιθυμίες τους;
Εκτός, λοιπόν, από το κίνητρο της συγκάλυψης των σοβαρών πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών τους, υπάρχει και το κίνητρο της εκδίκησης.
– Επιμένετε ακόμη στην άποψή σας ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους; Οταν κάνατε τη δήλωση, τι είχατε στο μυαλό σας, πολιτικούς ή γιατρούς που ζημίωσαν το ελληνικό κράτος;
– Από τη στιγμή που ο κ. Κοντονής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμένα και άλλους για τη δικογραφία, έχω στο μυαλό μου, και δεν πρόκειται σε όλη μου τη ζωή να ξεχάσω, όλους αυτούς τους άθλιους που καταχράστηκαν για πολλά χρόνια δημόσιο χρήμα και εκμεταλλεύθηκαν αδίστακτα τον πόνο και την ανάγκη δυστυχισμένων ασθενών και ταλαιπωρημένων οικείων τους. Οι άθλιοι αυτοί, εκτός των άλλων, συντέλεσαν και στη χρεοκοπία της Ελλάδας.
– Η κ. Ράικου λέει ότι την πιέζατε να στείλει τη δικογραφία με τους πολιτικούς στη Βουλή…
– Στον πανικό της η κ. Ράικου λέει ό,τι θέλει. Γιατί να της τηλεφωνήσω να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή; Αν υπήρχε έστω η απλή αναφορά σε πολιτικό πρόσωπο, ήταν υποχρεωμένη να το πράξει αμέσως, αλλιώς παρανομούσε. Αν δεν υπήρχαν στοιχεία για πολιτικούς, τι να στείλει στη Βουλή;
– Η κ. Τσατάνη, από την πλευρά της, ζητάει να ανοίξουν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της για να φανεί ότι μιλούσατε μαζί της. Θα συμφωνήσετε να γίνει αυτό;
– Η κ. Τσατάνη προσπαθεί απεγνωσμένα να εμφανίσει κάποιο δήθεν στοιχείο εις βάρος μου. Θα προσκομίσει μελλοντικά κατάσταση τηλεφωνικής εταιρείας στην οποία καταγράφονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες μας. Αυτές όμως έγιναν με δική της πρωτοβουλία, όπως και η ίδια παραδέχεται. Μήπως, όμως, πρέπει να δούμε με ποιους άλλους επικοινωνούσε όταν ερευνούσε παρανόμως το σκάνδαλο Βγενόπουλου;
– «Υπήρξα ασυμβίβαστος διώκτης της διαφθοράς και αυτό δεν μου το συγχωρούν κάποιοι διεφθαρμένοι και διαπλεκόμενοι πολιτικοί που έχουν συνασπισθεί με ελάχιστους, μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, επίορκους εισαγγελείς και έναν ισοβίτη κατάδικο για ναρκωτικά», είπατε. Ποια υπόθεση διαφθοράς που διαλευκάνθηκε επί των ημερών σας θεωρείτε την πιο εμβληματική;
– Ολες τις υποθέσεις που χειρίσθηκα ως εισαγγελέας τις θεωρώ σοβαρές, γιατί είχαν να κάνουν με ανθρώπους. Από πλευράς ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και λόγω του ύψους της ζημίας που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο, ιδιαιτέρως σημαντικές είναι το σκάνδαλο της Siemens και τα εξοπλιστικά, οι οποίες ερευνήθηκαν με δική μου εντολή όταν ήμουν εισαγγελέας. Από τότε με στοχοποίησαν και με κατασκευασμένα δημοσιεύματα προσπαθούν να με εκδικηθούν.
Με πρωτοβουλία Μιωνή η συνάντηση
– Εχετε συναντήσει τον κ. Σάμπυ Μιωνή; Με ποια αφορμή;
– Τον κ. Μιωνή τον έχω συναντήσει μία φορά πριν από χρόνια. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία. Ηταν παρόν, μάλιστα, και τρίτο πρόσωπο που μεσολάβησε για τη συνάντηση. Ο κ. Μιωνής σε έξαλλη κατάσταση ισχυρίσθηκε ότι ήταν θύμα διωγμού από σημερινό διακεκριμένο υπουργό της Νέας Δημοκρατίας και ένα άλλο πρόσωπο, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είναι ναζί και μέλη διεθνούς ναζιστικής οργάνωσης και τον καταδιώκουν επειδή είναι Ισραηλινός, υπεραγαπά την πατρίδα του και προσφέρει σε αυτήν τις υπηρεσίες του, τις οποίες μας περιέγραψε. Δεν επεκτείνομαι περισσότερο στη συζήτησή μας, γιατί δεν θέλω άθελά μου να προκαλέσω διπλωματικό επεισόδιο. Η ύπαρξη όμως παράνομης μαγνητοφώνησης, όπως προαναγγέλλει εδώ και πολλούς μήνες εβδομαδιαίο έντυπο, ο τόπος της συνάντησης, η ταυτότητα του τρίτου προσώπου που ήταν παρόν και οι υπηρεσίες που ισχυρίστηκε ο κ. Μιωνής ότι προσφέρει στην πατρίδα του φοβάμαι ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Προσωπικά δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθώ και δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Είμαι έτοιμος για όλα, δεν τους φοβάμαι, θα τους αντιμετωπίσω
– Η κ. Ράικου κατέθεσε ότι κάνατε παρέμβαση στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής…
– Αλλο ένα μεγάλο ψέμα της κ. Ράικου. Από ό,τι θυμάμαι, η κ. Ελένη Τουλουπάκη στην υπόθεση αυτή άσκησε κακουργηματικές διώξεις, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, και σε στελέχη της Τράπεζας Αττικής και σε επιχειρηματίες.
– Ο κ. Αθανασίου κατέθεσε ότι ο κ. Δραγάτσης χρειάσθηκε κατόπιν εντολής σας να τον αναζητήσει καλοκαιριάτικα στις διακοπές του σχετικώς με τον φορολογικό έλεγχο του Ιω. Αλαφούζου πριν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Γιατί τέτοια σπουδή;
– Τα ψέματα του κ. Αθανασίου για τις υποθέσεις των κ. Αλαφούζου και Παπαχρήστου ξεπερνούν κάθε έννοια της ανθρώπινης λογικής. Πώς είναι δυνατόν να γνωρίζω εγώ απόρρητους φορολογικούς ελέγχους; Εκτός αν με είχε ενημερώσει ο ίδιος ο κ. Αθανασίου. Πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση του «αναγκάσθηκε να υπογράψει». Τέλος, θα ήμουν ανόητος στην περίπτωση του κ. Αλαφούζου να τον πιέσω, όταν έχει γραφτεί κατ’ επανάληψιν στον Τύπο ότι οι δυο τους διατηρούν φιλικές σχέσεις και παρακολουθούν μαζί τούς αγώνες του Παναθηναϊκού. Μάλιστα υπάρχουν κακεντρεχείς φήμες, τις οποίες δεν θέλω να πιστέψω, σχετικές με την είσοδο του κ. Αθανασίου στο γήπεδο.
– Η πλειοψηφία της επιτροπής θέλει να διευρυνθεί το κατηγορητήριο και, εκτός από την υπόθεση Novartis, να περιλάβει και άλλες υποθέσεις. Τι άποψη έχετε για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου;
– Οι πολιτικοί διώκτες μου έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα πλήθος αντισυνταγματικών, παράνομων και μεροληπτικών μεθοδεύσεων εις βάρος μου. Παρ’ όλα αυτά, η κατηγορία για την υπόθεση Novartis έχει εξελιχθεί σε μεγαλειώδες φιάσκο. Είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν διεύρυνση του κατηγορητηρίου εις βάρος μου για να αποφύγουν την άμεση γελοιοποίησή τους. Δεν είμαι βέβαιος ότι η Ολομέλεια της Βουλής αυτή τη φορά θα επιτρέψει στους άθλιους σκευωρούς και αδίστακτους πολιτικούς διώκτες μου να συνεχίσουν τις παρανομίες τους. Εγώ, πάντως, είμαι έτοιμος για όλα. Δεν έχω κάνει τίποτα το παράνομο, δεν τους φοβάμαι, θα τους αντιμετωπίσω και θα τους γελοιοποιήσω για άλλη μια φορά.
– Οταν είχαμε συναντηθεί το 2016, μου είχατε πει ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς θα έπρεπε να καταργηθεί. Δεν καταργήθηκε, όμως. Αλλάξατε γνώμη;
– Πίστευα και πιστεύω ότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος αποτελούν όχι μόνο εκτροπή, αλλά και βάναυση προσβολή του θεσμού του αυτοδιοίκητου της Δικαιοσύνης.
Αλλωστε, αν θυμάμαι καλά, η δημιουργία τους ήταν απαίτηση των δανειστών. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε με ποιον τρόπο ιδρύθηκε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, στην οποία τοποθετήθηκε η κ. Ράικου προκειμένου να εξουδετερωθεί ο ενοχλητικός και μη υπάκουος στην οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης. Εντελώς τυχαία τη θέση του κ. Πεπόνη πήρε ο κ. Αθανασίου.
Τέλος, και μόνο από τις καταθέσεις της κ. Ράικου και του κ. Αθανασίου καθίσταται περισσότερο επιβεβλημένη από οποτεδήποτε άλλοτε η κατάργηση των Εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και κατά της Διαφθοράς, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν σε προσωπικά μαγαζάκια.
Αν είχα ως υπουργός την αρμοδιότητα, θα τις είχα καταργήσει από την πρώτη ημέρα που έγινα υπουργός.