Συντονισμένα και συντεταγμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει έναν “ψυχολογικό πόλεμο” κατά της Ελλάδας με σαφή, πλέον, σκοπό να επιβάλλει την ατζέντα μιας πιθανής μελλοντικής διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.
1ον Διευρύνει τις διεκδικήσεις του σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο, αυτόν της ανατολικής Μεσογείου -συμπεριλαμβάνοντας και το Αιγαίο-, θέτοντας ευθέως θέμα συνεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων,
2ον Επιχειρεί εκ νέου αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και άλλων συνθηκών, χαρακτηρίζοντας “τουρκική” την θρησκευτική (μουσουλμανική) μειονότητα της Θράκης και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών,
3ον “Αντισταθμίζει” την στρατηγική 3+1 της Ελλάδας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο (πολιτική που ξεκίνησε επί κυβέρνησης Σαμαρά, ολοκληρώθηκε και αναβαθμίστηκε επί κυβέρνησης Τσίπρα και υπογράφτηκε (EastMed) με την σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη) με το τουρκολιβυκό σύμφωνο, την ανάρτηση των συντεταγμένων στον ΟΗΕ και την εξαγγελία για έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων νοτιοανατολική της Κρήτης, εντός ελληνικών θαλασσίων ζωνών, εντός του 2020.
Ο “ψυχολογικός πόλεμος” Ερντογάν εντείνεται, ωστόσο, με την δημοσιοποίηση όσων ισχυρίζεται ότι έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις συναντήσεις που είχαν οι δύο άνδρες στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο τους προηγούμενους μήνες.
Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει πως ” η Ελλάδα έχει αρχίσει και αποδέχεται” (;;;) την στρατηγική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξειδικεύει τα παραπάνω κάνοντας λόγο για “μοιρασιά” στο Αιγαίο, νοτίως της Κρήτης, στο Καστελόριζο και, φυσικά, την Κυπριακή ΑΟΖ.
Μόνο τυχαία, λοιπόν, δεν ήταν η επιθετική παρουσία του “Oruz Reis” στην θαλάσσια περιοχή της Μεγίστης πριν λίγο καιρό και μόνο στους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν δεν οφείλεται, όπως ανοήτως διακίνησαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Σκάϊ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ο Μ.Τσαβούσογλου δήλωσε:
“Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber δήλωσε πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες…
…” Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποτε με την Αίγυπτο κάποτε με το Ισραήλ να απομονώσουν την Τουρκία. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε. Εμείς λέμε στην Ελλάδα ᾽με εσάς μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν συνεχίσετε να σφετερίζεστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα. Χωρίς ένταση εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Όμως περιμένουμε ειλικρίνεια και από την απέναντι πλευρά”.
Στην συνέχεια μίλησε για τις επαφές που είχε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: “Στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος μας ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “Τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική ᾽᾽ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου᾽᾽. Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο.Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε.
Εμείς λέμε στoυς Έλληνες προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς. αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ”.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκθέτει πολιτικά με τον τρόπο του τις κυβερνήσεις Σημίτη- Παπανδρέου (συμφωνία- μορατόριουμ με τον Ισμαήλ Τζεμ), αλλά εμμέσως και την κυβέρνηση Σαμαρά, λέγοντας πως με αυτές διατηρούνταν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας. Προς ποια κατεύθυνση; Για συνεκμετάλλευση, ισχυρίζεται προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Με την κυβέρνηση Τσίπρα, συνεχίζει, ο Τσαβούσογλου αυτή η…”συνεργασία” διακόπηκε διότι, όπως λέει, τα αριστερά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ) είναι “εθνικιστικά”. Και αφήνει σαφώς να εννοηθεί πως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται προσπάθεια να υπάρξει επανεκκίνηση αυτών των συνομιλιών -περί “μοιρασιάς” ; – που σταμάτησε επί Τσίπρα.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν μέγιστη πρόκληση αλλά και αποκάλυψη του συνόλου των τουρκικών προθέσεων.
Να πιστέψει κανείς όσα είπαν Ερντογάν και Τσαβούσογλου;
Εάν αντιστρέψει όσα έλεγαν προ διετίας κορυφαία στελέχη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ν.Δ), όπως ο στενός συνεργάτης και υπουργός του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, θα έπρεπε “να πιστεύει κανείς τον Ερντογάν και όχι την κυβέρνηση”. Προφανώς δεν ίσχυε και δεν ισχύει αυτό.
Όποιος όμως “κατουράει” στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι.
Τότε, μέσα στον τυφλό αντιπολιτευτικό της οίστρο η Ν.Δ υιοθετούσε άκριτα και υπονομευτικά για τα συμφέροντα της χώρας την “ειλικρίνεια” του Ερντογάν που διακινούσε οτιδήποτε στο πλαίσιο του ίδιου “ψυχολογικού πολέμου” σε βάρος της χώρας μας. Υπήρξαν βουλευτές της Ν.Δ που δήλωναν πως “η Ελλάδα προκαλεί ένταση στο Αιγαίο”.
Τώρα, Ερντογάν και Τσαβούσογλου εμφανίζουν εαυτούς να έχουν συζητήσει, ακόμα και συμφωνήσει, με την ελληνική κυβέρνηση, μια πορεία προς την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και ευρύτερα την ανατολική Μεσόγειο. Ελπίζουμε πως ο Δημήτρης Σταμάτης και άλλα στελέχη της Ν.Δ που υιοθετούσαν τις παλαιότερες δηλώσεις Ερντογάν να μην το πράξουν και τώρα. Προφανώς όχι.
Θα έπρεπε να αποτελέσουν, όμως, όλα αυτά ένα μεγάλο μάθημα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την διπλωματία μας. Τα εξωφρενικά ψεύδη του Ερντογάν προ διετίας είναι ίδια με τα σημερινή εξωφρενικά ψεύδη του.
Οφειλόμενη, λοιπόν, μια συγγνώμη και η δέουσα αυτοκριτική απ΄ όσους ανοήτως έβλεπαν παλαιότερα πολιτικούς αντιπάλους πρόθυμους να εκχωρήσουν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Το γεγονός ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση κρατά χαμηλούς τόνους και δεν σπεύδει να υιοθετήσει τις δηλώσεις Ερντογάν είναι θετικό. Και μακάρι να συνεχίσει έτσι.
Η κυβέρνηση, όμως, και προσωπικά ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει σκληρά στον Ταγίπ Ερντογάν.
Να του πει ρητώς πως ψεύδεται και πως καμία συζήτηση ή ακόμα περισσότερο συνεννόηση περί συνεκμετάλλευσης (“μοιρασιάς”) δεν έχει γίνει μαζί του στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο ή αλλού μέσω τρίτων. Εάν δεν το πράξει θα αφήσει να αιωρείται η υποψία και να αποκτά υπόσταση η ψευδολογία του Τούρκου προέδρου.
Το “πάθημα”, όμως, πρέπει να γίνει μάθημα. Για πολλοστή φορά θα επαναλάβω πως οι συνθήκες στα ελληνοτουρκικά έχουν μεταβληθεί άρδην. Ο Ερντογάν, όχι μόνο δεν “απομονώνεται” αλλά γίνεται προκλητικότερος και διαμορφώνει στρατηγική φαραωνικών διεκδικήσεων. Αυτό εγείρει την ανάγκη για συνολική επανατοποθέτηση της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στην Τουρκία.
Κι αυτό απαιτεί εθνική συνεννόηση και εκπόνηση νέου διπλωματικού δόγματος.
Η επίκληση του διεθνούς δικαίου είναι αναμφίβολα ο ορθός δρόμος αλλά δεν αρκεί, καθώς η Τουρκία συναντά την ανοχή των συμμάχων και εταίρων μας και την αμφίσημη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Θυμίζω πως μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον υπήρξε δέσμευση του Μάϊκλ Πομπέο για μια αμερικανική πρωτοβουλία προς αποκλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν έχει εκδηλωθεί αλλά ΝΑΤΟ και Στέϊτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουν την πολιτική των “ίσων αποστάσεων”.
Ο πρωθυπουργός οφείλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όσο σιωπά, η Τουρκία διεθνοποιεί ολοένα και περισσότερο τη δική της ατζέντα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και η προβολή μιας τεκμηριωμένης και ομόθυμης εθνικής θέσης…
Σ.Κ