Δίχως τέλος είναι οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο με καθημερινό μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, Τσαβούσογλου και άλλων κορυφαίων πολιτικών της Αγκυρας.
Σε αυτό το σκηνικό των προκλήσεων, συνεχίστηκαν και χθες με αμείωτη ένταση οι προκλήσεις στο Αιγαίο καθώς δύο μαχητικά F-16 και ένα κατασκοπευτικό CN-235 προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε τρεις παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Σημειώθηκαν δύο εικονικές αερομαχίες, ενώ πέντε εκ των παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά F-16. Δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
Την ώρα που στο Αιγαίο σημειωνόταν μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρωνόταν, δίχως κάποιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Μάλιστα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ορθή επανάληψη στη σχετική ανακοίνωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες απαλείφοντας [άγνωστο για ποιο λόγο] τις αναφορές στην ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματικών και τη συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις: «Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2020, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελληνικής και Τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είχαν σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο».
Η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου με τις επίμαχες αναφορες: «Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2020, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελληνικής και Τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκαν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανταλλαγή επισκέψεων επιπέδου Διοικητών Σχηματισμών, ανταλλαγή άρθρων και συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις. Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είχαν σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο».
Συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ – Σάρατζ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Έως αυτήν την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ανδρών.
Σκληρή απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου
Σκληρή και άμεση απάντηση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα περί συμβιβασμού στο Αιγαίο, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε ομιλία του σε ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» υπογράμμισε, ο κ. Δένδιας ενώ διατύπωσε την ελπίδα «ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεννοήσεων δικαίου και λογικής στην περιοχή και επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο East Mediterranean gas forum, στον αγωγό EastMed, καθώς στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
«Σταθερός μας στόχος η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο για διαμετακόμιση ενέργειας», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή», είπε.
«Η πολιτική μας είναι ευρέων οριζόντων», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Κοιτάμε προς το Νότο, τη Μεσόγειο, κοιτάμε προς το Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάμε προς τον μεγάλο -πέραν του Ατλαντικού- σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ. Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη μέλη της ΕΕ, πέραν των στενότατων σχέσεων μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της ένωσης και επίσης ενισχύουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία» συνέχισε.
Ο κ. Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα συζητά με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν την ΑΟΖ, ενώ όσον αφορά τη Λιβύη, τόνισε ότι επιδιώκεται η επικράτηση μιας κατάστασης που να επαναφέρει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Μειοψηφία του ενός είναι η Τουρκία, δεν είμαστε εμείς», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. Τόνισε δε πως η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην επιχείρηση της ΕΕ στην περιοχή, καθώς η χώρα μας υπήρξε «κύριος μοχλός για τη λήψη αυτής της απόφασης».
Οι εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… συμβιβαστεί ο Ελλάδα και να κάνει «μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber δήλωσε, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες.
Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποτε με την Αίγυπτο κάποτε με το Ισραήλ να απομονώσουν την Τουρκία. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε. Εμείς λέμε στην Ελλάδα ᾽με εσάς μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν συνεχίσετε να σφετερίζεστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα. Χωρίς ένταση εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Όμως περιμένουμε ειλικρίνεια και από την απέναντι πλευρά».
Στην συνέχεια μίλησε για τις επαφές που είχε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος μας ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “Τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ελλάδα μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο, κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια, η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε.
Εμείς λέμε στoυς Έλληνες, προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη, εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ».
Αναστασιάδης: Η στάση μας θα είναι σκληρή στο θέμα Τουρκίας-ΕΕ
Το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες Τουρκίας σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ και ο φάκελος της Κομισιόν για το χαλούμι, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, «στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε το υπό διαπραγμάτευση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-2027) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις ανησυχίες της καθόσον αφορά τα κονδύλια τα οποία θα παραχωρηθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και ιδιαίτερα στα θέματα της πολιτικής συνοχής, της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) και του μεταναστευτικού, όπου εξήγησε στην κ.Φον Ντερ Λάιεν, ότι λόγω της μεγάλης ροής των προσφύγων και των αιτούμενων ασύλου στην Κύπρο, οι συνθήκες επιβάλουν την αύξηση των κονδυλίων τα οποία θα λάβει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημείωσε δε ότι ο Πρόεδρος «ήρε επίσης επιμέρους θέματα, όπως του φακέλου για το χαλούμι και η κ. Φον Ντερ Λάιεν αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα έδωσε οδηγίες να επισπευσθεί η εξέταση του φακέλου για το χαλούμι».
Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στην περίκλειστη ζώνη και περιοχή της Αμμοχώστου, εξηγώντας ότι ενέργειες σαν αυτές δεν πρέπει να μην αντιμετωπίζονται από την ΕΕ, και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ στο θέμα αυτό, με τρόπο που η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να μείνουν οι ενέργειές της χωρίς κυρώσεις.
Πηγή: newpost.gr