Αλληλεγγύη και περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως το προσφυγικό, ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα» επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.
Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε πως οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισεκ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων. «Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιλέγοντας ένα παράδειγμα που έχει μεγάλη σημασία για τους Ευρωπαίους πολίτες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως αναφέρεται, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών, επισημαίνεται ακόμα.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα πάρει περισσότερα χρήματα για το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
«Δυστυχώς, οι συνολικοί πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για το προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις είναι μειωμένοι. Αυτό είναι ένα λάθος. Είναι ένα λάθος διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μια Ευρώπη η οποία προστατεύει τους πολίτες της και να μην διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη ακόμη οικονομική ισχύ τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και να υποστηρίξουμε και τη Frontex, που είναι η ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση οι πόροι που θα πάρει η χώρα για τα ζητήματα αυτά θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».
Κόντρα για τα κονδύλια
Στην ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Όσα δισ. ευρώ και να προσθέσει ο κ. Πέτσας στο λογαριασμό του 2015, δεν θα καταφέρει να αποφύγει να απαντήσει στην ουσία. Ίσως επειδή η ουσία πονάει και για το ποιος οδήγησε τη χώρα στην απώλεια του ¼ του ΑΕΠ της και για ότι τουλάχιστον σήμερα δεν διεκδικεί περισσότερους πόρους σε αυτή τη βάση.
Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και δύο μέρες κάνει αφηρημένες δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακής αξίας για διεκδικήσεις κονδυλίων. Δεν μας λέει όμως για το μείζον ζήτημα που είναι ότι η πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα κονδύλια συνοχής, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα υπέστη κατά τη διάρκεια της κρίσης μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του ΑΕΠ της.
Η προηγούμενη κυβέρνηση διεκδίκησε να αποτελέσει η Ελλάδα εξαίρεση εξαιτίας της κρίσης, προκειμένου να λάβει περισσότερα κονδύλια, στα πρότυπα της Ουγγαρίας και Βαλτικών χωρών στον προηγούμενο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η διεκδίκηση αυτή αποτυπώθηκε στις προτάσεις της ρουμανικής Προεδρίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που συμμετείχε στη Διάσκεψη Φίλων της Συνοχής, όχι μόνο δεν κινήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά υπέγραψε κείμενο που απεμπολεί αυτή τη θέση».
Είχε προηγηθεί η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, κατά των όσων σημείωσε νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας:
«Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του. Καταγγέλλει τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας πριν καν αρχίσει η Σύνοδος!», σχολιάζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό από τις Βρυξέλλες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει ότι:
«Θα ήταν πιο έντιμο για τον ίδιο και ωφέλιμο για τη χώρα, εάν στήριζε την μεθοδική διεκδίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για περισσότερους πόρους για την πατρίδα μας.
Πραγματικούς, όχι “πέτσινους”, σαν τα 7,5 δισ. ευρώ που δήθεν είχε εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας.
Αλλά ο κ. Τσίπρας, η “διαπραγματευτική” τακτική του οποίου, κόστισε στους Έλληνες πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα και διδάσκεται παγκοσμίως ως παράδειγμα προς αποφυγήν, είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης.
ΥΓ. “Καταγγέλλει” ο κ. Τσίπρας ότι δεν πήγε ο πρωθυπουργός στην Πορτογαλία για την Σύνοδο των “Φίλων της Συνοχής”. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, όταν ο κ. Τσίπρας έστελνε σε αντίστοιχες συνόδους τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Θα πήγαινε βέβαια ο ίδιος. Αλλά δεν πρόλαβε. Ούτε αυτό».
Προηγουμένως, από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία» και χαρακτήρισε «συνταγή αποτυχίας», το «δόγμα του προβλέψιμου εταίρου και του δεδομένου συμμάχου τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στα πλαίσια της Ευρώπης», όπως είπε.