Πυρετώδης διαβουλεύσεις μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει μια συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής.
Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ΠΔΠ.
Υπενθυμίζεται ότι όλη τη νύχτα είχαν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις και διμερείς διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε μία νέα συμβιβαστική πρόταση για τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με την σειρά της κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ήταν δεύτερη στην σειρά μετά τον κροάτη Αντρέι Πλένκοβιτς. Ακολούθησαν ο πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ο σλοβένος Μάριαν Σάρετς και ο γάλλος Εμανουέλ Μακρόν.
Κάθε ένας εξέθεσε τις προτεραιότητες και τις κόκκινες γραμμές του, καθώς και τα περιθώρια υποχώρησης κατά την διάρκεια αυτών των κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεων.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν να φανούν οι διαφωνίες τους από την έναρξη χθες της έκτακτης συνόδου κορυφής.
«Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού δέχθηκε επίθεση από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Κοινή Αγροτική Πολιτική ιδιαίτερα», έγινε γνωστό από την πηγές της γαλλικής προεδρίας.
Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο σε ένα σημείο στο οποίο δεν είναι εύκολο να βρεθεί η μέση οδός, διαπίστωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί ο διχασμός ανάμεσα στις χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς και τις χώρες της συνοχής, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Χθες φάνηκε ένας διχασμός ανάμεσα στις χώρες οι οποίες είναι καθαροί συνεισφορείς και στις χώρες της Συνοχής που δεν είναι εύκολο να γεφυρωθεί τις επόμενες ώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση πως το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει νέα σύνοδος.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως στην έκτακτη σύνοδο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα έχοντας στη διάθεσή της λιγότερους πόρου και ότι πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι στην έκφραση της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών που ζητάνε από την ΕΕ πολλά περισσότερα, και για την ανάπτυξη τους και για τη στήριξη της γεωργίας και των απομακρυσμένων περιοχών και για τη σύγκλιση, αλλά και για την ασφάλεια σε ό,τι αφορά στη μετανάστευση και τις καινούργιες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τις χώρες της ομάδας των Φίλων της Συνοχής που είχε ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως είναι μια απάντηση προς τη σκληρή στάση των «Φρούγκαλ», δηλαδή των χωρών οι οποίες δεν θέλουν να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός πάνω από το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν οι χώρες της ομάδας των Φίλων της Συνοχής θα προχωρήσουν στην κατάθεση κοινής πρότασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως δεν νομίζει ότι θα καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο κείμενο και σημείωσε ότι μόνο και μόνο η συνάντηση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα τα ξημερώματα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως ο Σαρλ Μισέλ δεν κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, πέρα του γεγονότος ότι ανέλυσε την κατάσταση του διχασμού του Συμβουλίου.
Σημειώνεται πως από τη διακοπή των εργασιών της συνόδου χθες το βράδυ μέχρι και αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη, στο περιθώριο του έκτακτου Συμβουλίου, επαφές μεταξύ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρχηγών κρατών. Επίσης, υπάρχουν επαφές μεταξύ αρχηγών κρατών. Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του Σαρλ Μισέλ, οι εργασίες της συνόδου έχουν διακοπεί μέχρι νεοτέρας.