Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι απώλειες στο πρώτο μισάωρο των συναλλαγών διαμορφώνονται στο 4,43%. Κάτι το οποίο έχει ως συνέπεια ο γενικός δείκτης να βρίσκεται στις 11 σήμερα το μεσημέρι στις 856,9 μονάδες «πληρώνοντας» την κλιμάκωση των φόβων που δημιουργεί η έξαρση του κοροναϊού. Ειδικά μάλιστα μετά τα όσα διαδραματίζονται στη γειτονική Ιταλία.
Μεγάλες απώλειες που ξεπερνούν το 6% καταγράφουν οι τιμές των μετοχών καθώς η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων επηρεαζόμενη καταλυτικά από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται χτυπώντας και την πόρτα της Ιταλίας, μεγεθύνοντας και τους φόβους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Η αγορά κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, υποχωρώντας κάτω και από τα επίπεδα των 840 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 14:45, διαμορφώνεται στις 835,95 μονάδες, σημειώνοντας 6,39%.
Ενδοσυνεδριακά «βυθίστηκε» στις 822,21 μονάδες όταν σημείωνε απώλειες έως και 7,93%. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στη σημερινή συνεδρίαση είναι και το γεγονός ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η μεγάλη υποχώρηση των τιμών των μετοχών συνοδεύεται και από υψηλό τζίρο. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 111,15 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 5,94%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 7,66%.
Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-11,24%), της ΔΕΗ (-10,15%), του ΟΛΠ (-9,72%), της Alpha Bank (-9,48%) και της Aegean Airlines (-9,47%).
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-9,50%), των Κατασκευών (-8,43%) και του Εμπορίου(-8,32%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 15.039.014 και 8.444.850 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 15,442 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 13,202 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 5 μετοχές, 124 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ+19,88% και Λανακάμ +9,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Παϊρης -25,00% και Μαθιός Πυρίμαχα-20,29%.
Από το πρωί σήμερα και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο αποτυπώνοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των επενδυτών οι οποίοι και απομειώνουν το ρίσκο έκθεσής τους έκθεσής τους σε μετοχές.
Πρόκειται για μια… ασύμμετρη κατάσταση πανικού καθώς το πλήγμα από τον ιό δεν έχει προηγούμενο, ούτε μπορεί να «μετρηθεί» με τεχνοκρατικούς όρους στο σύνολο της ζημιάς που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία, με τους επενδυτές τώρα να καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα της συγκυρίας, προβαίνοντας σε άτακτες ρευστοποιήσεις.
Πλέον το πλήγμα είναι ορατό σε ολόκληρους κλάδους – από τους πλέον κομβικούς για την παγκόσμια οικονομία, όπως ναυτιλία, τουρισμός, εμπόριο, αυτοκινητοβιομηχανία και αερομεταφορές, με τη ζημιά να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και να «μεταγγίζεται» ταχύτατα.
«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Πτώση άνω του 4% στην Ιταλία
Με ισχυρές απώλειες, τις μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο του 2018, διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για την εξάπλωση και τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ενώ στην Ιταλία εξελίσσεται το μεγαλύτερο ξέσπασμα εκτός Ασίας. Πτώση 4% στον ιταλικό FTSE MIB.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 3,3%, ενώ όλοι οι κλάδοι είναι στο «κόκκινο» με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Μεταξύ των μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις είναι οι αεροπορικές εταιρείες. Επίσης, ο δείκτης των εταιρειών ταξιδίων και αναψυχής σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2016, με την Air France-KLM να υποχωρεί έως και 9,5% και την EasyJet Plc 13%.
Ο γερμανικός DAX χάνει 3,75%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 3,2%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 3,2%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 4,37%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 3,28%.
Η ανησυχία για τον ιό συνεχίζει να κυριαρχεί, καθώς οι νεκροί στη βόρεια Ιταλία αυξήθηκαν στους 4. Απότομη αύξηση κρουσμάτων εμφανίζεται και σε Ιράν και Νότια Κορέα, με τον ΠΟΥ να ανησυχεί για τον τρόπο εξάπλωσης του ιού εκτός Κίνας, όπου οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 2.619.
Στη βόρεια Ιταλία, η κυβέρνηση έχει θέσει σε καραντίνα αρκετές περιοχές στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, οι οποίες αποτελούν το 30% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Ιταλίας. Σχολεία, μουσεία, πανεπιστήμια έκλεισαν, ενώ πολλές δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν. Μεταξύ αυτών, το διάσημο καρναβάλι της Βενετίας, το οποίο ήταν να ολοκληρωθεί την Τρίτη, αναγκάστηκε να διακοπεί την Κυριακή, λόγω των έκτακτων μέτρων. Σημειώνεται ότι τα μέτρα επηρεάζουν περίπου 50.000 κατοίκους.
Πηγή: mononews.gr,liberal.gr