Οι επικεφαλής της διπλωματίας 14 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία και την Τουρκία σε «αποκλιμάκωση» στην συριακή ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ, θέατρο μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται σε γαλλική εφημερίδα.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είναι μεταξύ των 14 ομολόγων του που παρεμβαίνουν για το ζήτημα αυτό.
Οι 14 υπουργοί, περιλαμβανομένων του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν και του Γερμανού Χάικο Μάας, προειδοποίησαν επίσης πως η μάχη κατά της «τρομοκρατίας» που επικαλείται η Μόσχα, η οποία υποστηρίζει τη στρατιωτική επίθεση του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στην επαρχία, δεν είναι δυνατόν να δικαιολογήσει τις «μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
«Καλούμε τη Ρωσία να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ιντλίμπ και να συμβάλει σε μια πολιτική επίλυση», γράφουν οι υπογράφοντες το άρθρο που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Πλην της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης, η προώθηση των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ προκάλεσε κρίση με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει οργανώσεις ανταρτών, και τριβές ανάμεσα στην Άγκυρα και στη Μόσχα.
Οι δύο χώρες κατέληξαν το 2018 στο Σότσι (Ρωσία) σε μια συμφωνία που προβλέπει τον τερματισμό των μαχών και την κατασκευή τουρκικών παρατηρητηρίων στην περιοχή της Ιντλίμπ, όμως η διευθέτηση αυτή κατέρρευσε τις τελευταίες εβδομάδες και τα δύο μέρη επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για αυτό.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα κάνει «ούτε βήμα πίσω» στην Ιντλίμπ και επανέλαβε το τελεσίγραφό του προς τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος να αποσυρθούν από ορισμένες θέσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε από την πλευρά του χθες, Τρίτη, τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, εκτιμώντας πως πρόκειται για «παράδοση στους τρομοκράτες».
«Είμαστε απολύτως σαφείς για την παρουσία ριζοσπαστικών οργανώσεων στην Ιντλίμπ. Δεν θα δεχθούμε ποτέ ελαφρά τη καρδία το πρόβλημα της τρομοκρατίας: θα την καταπολεμήσουμε με αποφασιστικότητα», ανέφεραν οι υπογράφοντες το άρθρο.
«Όμως η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί, δεν πρέπει, να δικαιολογεί τις μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισαν.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησαν να διοργανωθεί μιας σύνοδος κορυφής με τη Συρία μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το άρθρο υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Φινλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας.