Στην Ελλάδα από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα ο κρατικός μηχανισμός κινείται σε έκτακτους ρυθμούς. Το απόρρητο σχέδιο για την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού περιλαμβάνει δεκάδες δράσεις που περιλαμβάνουν μέτρα αποτροπής της εξάπλωσης του ιού. Αυτά, μεταξύ άλλων, αναφέρονται σε “απόρρητο σχέδιο” που δημοσιοποιεί σήμερα η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”. Βεβαίως, όλα αυτά δεν συνάδουν με το κλίμα ψυχραιμίας που θέλει να διατηρηθεί το υπουργείο Υγείας με τις καθημερινές παραινέσεις του Βασίλη Κικίλια και των ειδικών. Γι αυτό και είναι “περίεργο” το γεγονός ότι αναδεικνύεται η πιθανότητα επιβολής στρατιωτικού νόμου, κάτι που δεν έχει ειπωθεί σε καμία άλλη χώρα. Στη γειτονική Ιταλία που μετρά ήδη περίπου 20 θύματα, βέβαια, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε κεντρικά σημεία προληπτικά, όπως φαίνεται και από την φωτογραφία του Reuters (πάνω). Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;
Στο επιχειρησιακό πλάνο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή περιλαμβάνεται η εμπλοκή εκτός από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Αστυνομίας,της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της ΕΥΠ ακόμη και των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβλέπονται μέτρα που ξεκινούν από την απαγόρευση εκδηλώσεων μαζικής συμμετοχής έως και το κλείσιμο σχολικών μονάδων, την απαγόρευση κυκλοφορίας, την άμεση εμπλοκή του Στρατού ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων, εάν η κατάσταση εξελιχθεί δραματικά και πάρει τη μορφή πανδημίας.
Η πρώτη και η δεύτερη φάση του σχεδίου έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες φάσεις, που θα ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί.
Τρίτη φάση
Η τρίτη φάση του απόρρητου σχεδίου ξεκινάει από την ώρα που η πολιτεία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με τις κλίνες στα νοσοκομεία αναφοράς. Το πρώτο που ενεργοποιείται όταν περάσουμε στην τρίτη φάση είναι η ένταξη των αναπληρωματικών δομών στο σχέδιο. Και όταν λέμε αναπληρωματικές δομές εννοούμε χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς που εντάσσονται στον σχεδιασμό με δημεύσεις-επιτάξεις σχολείων στρατοπέδων κατασκηνώσεων. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν χώροι νοσηλείας νοσούντων.
Τα ακραία σενάρια
Στην τρίτη φάση του σχεδίου περιλαμβάνονται και τρία ακραία σενάρια με το ένα από αυτά να προβλέπει κάτι που δύσκολα θα συμβεί. Ομως όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται το “Πρώτο Θέμα”, μια σοβαρή πολιτεία που αναλαμβάνει να εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης οφείλει να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους και τα πιθανά σενάρια ακόμα και τα πιο ακραία για να θωρακίσει τη χώρα. Σε αυτά εμπλέκεται και ο Στρατός ενώ υπάρχει και το τελευταίο από τα τρία στο οποίο κεντρικό ρόλο παίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς εφαρμόζεται ο στρατιωτικός νόμος. Στο συγκεκριμένο σενάριο έχει ξεσπάσει πανδημία παντού επικρατούν χάος και υστερία γίνεται πλιάτσικο και η Αστυνομία αδυνατεί να εφορμόσει τον νόμο και να επιβάλει την τάξη. Παράλληλα γίνεται έλεγχος στα σύνορα αυτά κλείνουν επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στρατιωτικός νόμος;
Στρατιωτικός νόμος έχει επιβληθεί κατά καιρούς από απολυταρχικά καθεστώτα ή κυβερνήσεις που τον επικαλούνται για να καταστείλλουν τις αντιδράσεις των πολιτών. Το έκανε ο Ποροσένκο στην Ουκρανία, έχει συμβεί στην Ταϊλάνδη, τον Ισημερινό, τις Φιλιππίνες του Ντουέρτε και αλλού. Ένα είδος στρατιωτικού νόμου, με υπερεξουσίες στην αστυνομία και την εμφάνιση στρατού στους δρόμους, επέβαλε και ο Φρανσουά Ολάντ μετά την τρομοκρατική επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo, ενώ οπλισμένους στρατιώτες (εθνοφυλακή) στους δρόμους είδαμε σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τα προηγούμενα χρόνια, μετά το μπαράζ τζιχαντινστικών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Το 2003 είχε δει το φως της δημοσιότητας μια μελέτη του ΓΕΣ που έκανε λόγο για την επιβολή στρατιωτικού νόμου για την ανάγκη “διατήρησης της τάξης” σε περίπτωση έξαρσης της τρομοκρατίας, πιθανώς, δε, εκείνη η μελέτη να σχετιζόταν με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και το κλίμα που υπήρχε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Στρατιωτικός νόμος, υπό μια εννοια, ήταν, άλλωστε και ο “Patriot act” μετά την επίθεση της Αλ Κάϊντα την 9 Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχετική συζήτηση είχε γίνει στις ΗΠΑ και το 2005 και μάλιστα λόγω έξαρσης της γρίπης, όπως αποκάλυπτε τότε δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη”:
Στρατιωτικός νόμος στις ΗΠΑ … ευκαιρίας δοθείσης
Μπροστά σ’ όλα τα μέτρα και τους «αντιγριπικούς» σχεδιασμούς διαφόρων χωρών, η περίπτωση των ΗΠΑ κάνει αίσθηση για μία σειρά λόγους.
Πρώτα απ’ όλα, για τις γνωστές διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ των ομοσπονδιακών αρχών, του Κογκρέσου με πολυεθνικές εταιρίες με αποθεματικά που ξεπερνούν σε αξία εκείνα δεκάδων αναπτυσσόμενων χωρών. Χαρακτηριστική είναι εδώ η περίπτωση του νυν υπουργού Υγείας των ΗΠΑ, Μάικ Λέβιτ, πρώην διευθυντή μίας από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες των ΗΠΑ (βλέπε «οικογενειακή» επιχείρηση Λέβιτ Γκρουπ) με κατοχή μετοχών και επενδύσεων σε μεγάλες πολυεθνικές του φαρμάκου με έδρα τις ΗΠΑ (π.χ. «Μερκ»)! Γι’ αυτό, όταν ακούτε τον Λέβιτ να βγάζει πύρινους λόγους για μία διεθνή προετοιμασία έναντι της «μελλοντικής πλην σίγουρης πανδημίας» και να προωθεί (όπως κάνει το τελευταίο 10ήμερο) το σχέδιο «συνεργασίας» των ΗΠΑ με τουλάχιστον 68 χώρες του κόσμου έναντι της γρίπης, ξανασκεφτείτε το… Ομως, δεν είναι φυσικά μόνον ο υπουργός Υγείας…
Στις αρχές Οκτώβρη, ο πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους ζήτησε από το Κογκρέσο να μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το στρατό για την επιβολή καραντίνας σε περίπτωση πανδημίας γρίπης στη χώρα. Με απλά λόγια; Να κηρύξει στρατιωτικό νόμο!
Επιπλέον, η Γερουσία ενέκρινε (σχεδόν αβλεπί) στις αρχές του μήνα ποσό ύψους περίπου 4 δισ. δολαρίων για την αγορά αντιγριπικών εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων και έπεται συνέχεια…
Στο μεταξύ, δήθεν μη κερδοσκοπικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ, όπως το «Τραστ για την Αμερικανική Υγεία» ζήτησαν από τον Τζ.Ου. Μπους τη συγκρότηση ενός «ομοσπονδιακού γραφείου» (άραγε ενός ακόμη υπερυπουργείου;) που θα χρηματοδοτείται απλόχερα και θα απαρτίζεται από ειδικούς στην «ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων και στην(!) επικοινωνία (δηλαδή χειραγώγηση!) του κοινού» (Δηλώσεις του επικεφαλής του Τραστ για την Αμερικανική Υγεία, Τζέφρι Λεβί, στις 13 Οκτώβρη στο «Ρόιτερς»).
Μέσα σ’ όλα αυτά ανακοινώνεται σύντομα το νέο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την πανδημία γρίπης, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατη αποκάλυψη των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης προβλέπει ένα εφιαλτικό σενάριο με 1,9 εκατομμύρια Αμερικανούς νεκρούς, αρκετά εκατομμύρια άλλους ασθενείς, με προβλεπόμενο κόστος άνω των …450 δισ. δολαρίων, που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Απρίλη σε κάποιο χωριό της αμερικάνικης επαρχίας και θα εξελιχθεί μέχρι τον Ιούλη του 2006 σε πανδημία με εντεινόμενες πράξεις «κοινωνικής αναταραχής» από πολίτες που «θα δυσπιστούν στις αρχές και θα αρνούνται να συμμορφωθούν» (βλέπε αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Τάιμς» της Ν. Υόρκης 8 Οκτώβρη 2005 για το πρόπλασμα 381 σελίδων του «Στρατηγικού Σχεδίου Πανδημίας Γρίπης» της κυβέρνησης Μπους)…
Τι είναι ο στρατιωτικός νόμος:
Ο στρατιωτικός νόμος είναι το σύστημα νόμων που ισχύει όταν ο στρατός παίρνει τον έλεγχο της πολιτικής διοίκησης της δικαιοσύνης.
Μερικές φορές επιβάλλεται στη διάρκεια πολέμων ή κατοχών λόγω της απουσίας πολιτικής κυβέρνησης. Παραδείγματα είναι η Γερμανία και η Ιαπωνία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης πολιτικές κυβερνήσεις μπορούν να τον κηρύξουν για να επιβάλλουν την εξουσία τους, όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη το 2006 μετά από πραξικόπημα, ή στην Κίνα το 1989 για τον έλεγχο των διαδηλώσεων στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν ή στην Πολωνία το 1981 για τη διάλυση του Συνδικάτου “Αλληλεγγύη”. Τέλος, ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλεται σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών για την διατήρηση της τάξης, καθώς και για καταστολή εξεγέρσεων των πολιτών μίας χώρας, όπου πολλές χώρες χρησιμοποιούν εναλλακτικά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε πολλές περιπτώσεις ο στρατιωτικός νόμος επιβάλλει κανόνες όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας ή η χρήση στρατοδικείων.
Πανδημία γρίπης
Η διασταλτική έννοια του στρατιωτικού νόμου έκανε στα καθ’ ημάς την εμφάνισή της και το 2009, στο Εθνικό Σχέδιο του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περίπτωση πανδημίας γρίπης.
Εκεί γίνεται αναφορά στην πιθανή ανάγκη χρήσης στρατιωτικών μέσων για την υποστήριξη των “γραμμων αμύνης” του κρατικού μηχανισμού και του εθνικού συστήματος υγείας.
Όμως το 2009 μέσω του παγκόσμιου οργανισμού υγείας αρχίζει νέα εκστρατεία και προπαγάνδα σχετικά με το κίνδυνο πανδημίας απο τη γρίπη των χοίρων
«Βάσει των στοιχείων, τα κριτήρια για να χαρακτηρίσουμε τη εξάπλωση της γρίπης των χοίρων πανδημία έχουν καλυφθεί. Αποφασίζω λοιπόν να θέσω σε κατάσταση πανδημικής επιφυλακής 6. Η πανδημία είναι παγκόσμια» Margaret Chan, Director-General, World Health Organization (WHO), Press Briefing 11 June 2009)
«Τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών – σχεδόν ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.» (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας όπως αναφέρεται από τα δυτικά μέσα, Ιούλιος 2009)
Η «γρίπη χοίρων θα μπορούσε να χτυπήσει μέχρι 40 τοις εκατό Αμερικανών κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών και πολλοί θα μπορούσαν να πεθάνουν εάν μια εκστρατεία εμβολίων και άλλα μέτρα δεν είναι επιτύχουν (Επίσημη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης, Associated Press, 24 Ιουλίου 2009).
«Οι ΗΠΑ αναμένουν να έχουν 160 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου γρίπης χοίρων διαθέσιμου μέσα στον Οκτώβριο», (Associated Press, 23 July 2009)
Οι «κατασκευαστές εμβολίων θα μπορούσαν να παραγάγουν 4,9 δις εμβόλια γρίπης ετησίως στο καλύτερο σενάριο», Margaret Chan, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), Reuters, 21 Ιουλίου 2009)
Οι πλουσιότερες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία θα πληρώσουν ακριβώς κάτω από $10 ανά δόση [ του H1N1 εμβολίου γρίπης ]…. Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα καταβάλουν μια χαμηλότερη τιμή, συνολικά $400 δισεκατομμύρια για τις φαρμακοβιομηχανίες (Βusinness Week, Ιούλιος 2009)
«… τα κέντρα κράτησης, η στρατικοποιημένη αστυνομία, οι φωτογραφικές μηχανές επιτήρησης και ένας εσωτερικός στρατιωτικός νόμος δεν είναι αρκετά… Ακόμα κι αν ξέρουμε ότι οι εγκαταστάσεις καραντίνας είναι ήδη σε ισχύ, θέλουμε τώρα να γίνουν τέτοιες κατασκευές στρατόπεδων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις χρησιμοποιώντας την πάντα δημοφιλή δικαιολογία ότι οι εγκαταστάσεις είναι για τους σκοπούς μιας εθνικής έκτακτης ανάγκης. Με το κάλπικο χρέος και την κρίση οικονομίας να πηγαίνει χειρότερα και χειρότερα, η πιθανότητα να ξεσπασει κοινωνική οργή και συγκρούσεις γίνεται μια μεγαλύτερη απειλή. Την ανάγκη για λήψη ανάλογων μέτρων εξετάζει η Ισλανδία, και η Ελλάδα και άλλα κράτη (Daily Paul, September 2008, Σεπτέμβριος 2008)
Από την έρευνα του Michel Chossudovsky που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου στο http://globalresearch.ca