Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό συγκαλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Με δέσμη τριών αξόνων απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα: Πρώτον, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ‘Αγκυρα με την αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα – χθες μάλιστα διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Δεύτερον με την επιχείρηση διεθνοποίησης του προβλήματος, που εξελίχθηκε μέσα από τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με ηγέτες της περιοχής, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους εξήγησε τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και με τους οποίους συμφώνησε στο τι μέλλει γενέσθαι. Και τρίτον με τη σύγκληση της έκτακτης σύσκεψης που συγκαλεί για σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αποτιμηθεί στο σύνολό της η κατάσταση και να χαραχθούν τα επόμενα βήματα της Αθήνας.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις 09.00 σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος.
Η μεγάλη εικόνα ανοίγει σε ένα σκηνικό πολυεπίπεδων εξελίξεων που ώθησαν τη χώρα μας «να αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό -όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές- τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα».
Την ώρα που απροσδιόριστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών συνέρρεε σε τουρκικά εδάφη κοντά στην ελληνοτουρκική μεθόριο ο πρωθυπουργός διατύπωνε αυστηρή προειδοποίηση και ενημέρωνε ευρωπαίους ηγέτες και το ΝΑΤΟ για την κατάσταση.
«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων» καθώς και ότι «έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση».
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε διαδοχικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ‘Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τους ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της, μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να περνούν παρανόμως στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Εν τω μεταξύ, τρία νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται εκτάκτως από χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Ο υπουργός μετέβη αρχικά στη Λέσβο και στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με πλοίο ανοιχτής θάλασσας θα μεταβεί σήμερα σε Χίο και Σάμο, προκειμένου να επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές και να έχει συνάντηση με στελέχη του Λιμενικού Σώματος για το θέμα του προσφυγικού και την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. ‘Αλλωστε από χθες, με εντολή του ενισχύθηκαν οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών.
Με βάση τον κανονικό προγραμματισμό ο πρωθυπουργός επρόκειτο να ανοίξει σήμερα τον κύκλο των επισκέψεών του στα τρία νησιά του βορείου Αιγαίου, Σάμο, Χίο και Λέσβο, που σηκώνουν το κύριο βάρος των μεταναστευτικών ροών. Οι επισκέψεις αυτές που μετατίθενται αλλά δεν ματαιώνονται, θα γίνουν με σκοπό την καλλιέργεια εποικοδομητικού κλίματος, στον απόηχο των ακραίων επεισοδίων που σημάδεψαν τις προηγούμενες μέρες την πρώτη φάση της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών δομών κι ενώ το δρόμο άνοιξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών, την Πέμπτη. Στο πλαίσιο αυτής τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αποφασίστηκαν μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/maksimou-oi-3-aksones-gia-tis-ekselikseis-sto-prosfygiko
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram
Ενημέρωση Ευρωπαίων ηγετών
Σε ενημέρωση ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων της, προχώρησε ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την ‘Ανγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμμανουέλ Μακρόν.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στην Ελλάδα.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στο Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών του, μίλησε απόψε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα
«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προσθέτει, ότι «η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη για τα τραγικά γεγονότα στη Συρία και δεν θα υποστεί τις συνέπειες των αποφάσεων άλλων». «Έχω ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Χρυσοχοϊδης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής
Μήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε σήμερα από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.
Ειδικότερα, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Επισκεπτόμαστε σήμερα τον Βόρειο Έβρο και όχι μόνο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον κ. Φλώρο, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που με τη δράση τους, τη δουλειά τους, καθημερινά καθιστούν τα σύνορά μας ασφαλή. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος.
Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους».
Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα για το προσφυγικό: Η κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής
Να ζητήσει άμεσα η κυβέρνηση την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, δεδομένου ότι η “έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και γι’ αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία”, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του έπειτα από πολύωρη σύσκεψη που είχε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει “τεράστιες” ευθύνες στην κυβέρνηση για τη σημερινή “δραματική κατάσταση στα νησιά” και την καλεί να ακολουθήσει το σχέδιο που ακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός των άλλων, οι πρώην υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας, ο πρώην υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Β. Αποστολάκης και η Αντιστράτηγος ε.α. και η Επίτιμη Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ζ. Τσιριγώτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η σύσκεψη, αφού εκτίμησε τα τελευταία δεδομένα, κατέληξε στα εξής:
Πρώτον, “η έμπρακτη αμφισβήτηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας αφορά το σύνολο της Ευρώπης και για αυτό απαιτείται άμεσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για αυτό τον λόγο καλούμε την Κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής”. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως “η ΕΕ οφείλει να εγγυηθεί την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης, καθώς και να αναλάβει την ευθύνη για την επεξεργασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου αντιμετώπισης της πιθανότητας ακύρωσής της. Ενός σχεδίου που προφανώς πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης”.
Δεύτερον, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι “οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στα νησιά μας, μετά από επτά μήνες παλινωδιών, είναι τεράστιες και δεδομένες”. Επικρίνεται η κυβέρνηση ότι “εγκλωβισμένη σε λογικές μικροκομματικής σκοπιμότητας και για να μην δυσαρεστήσει τους δημάρχους και περιφερειάρχες της ΝΔ ανά την επικράτεια, εδώ και επτά μήνες δεν προχώρησε σε αποσυμφόρηση των νησιών και σε μεταφορά ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα”.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον κ. Μητσοτάκη “έστω και τώρα να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου”.
Τρίτον, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ότι “σε μία κρίσιμη συγκυρία, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της και χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως μοχλό εκβιασμού, η κυβέρνηση επέλεξε στάση εθνικής ανευθυνότητας. Επέλεξε δηλαδή να διχάσει τους πολίτες, να οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική έκρηξη τα νησιά μας και να καλλιεργήσει συνθήκες εμφυλιοπολεμικής σύρραξης”.
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι “η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να εγκαταλείψει τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου”. Προσθέτει δε ότι “η οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τεχνάσματα που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα” και πως “ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα την επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης και να ασχοληθούν με την ουσία και την εξεύρεση λύσεων”.
Δένδιας με Πάϊατ
Με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις και μεταναστευτικό, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.
«Αμέσως μετά την άφιξη από την Ουάσιγκτον DC, είμαι χαρούμενος που συναντώ τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για να συζητήσουμε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ για τη φιλόδοξη στρατηγική μας ατζέντα με την Ελλάδα, την κοινή μας προσέγγιση στο NATO σχετικά με την περιφερειακή ασφάλεια και τις επείγουσες προκλήσεις στο θέμα της μετανάστευσης» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Αμερικανός πρέσβης.