Την ανάγκη να αποκτήσει χαρακτηριστικά ενεργητικής και συστηματικής διπλωματίας η εξωτερική πολιτική της χώρας υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τις ευρύτερες προεκτάσεις του σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν τηρηθούν κάποιοι παράμετροι και κάλεσε να αποκατασταθεί η ενότητα του ελληνικού λαού.
«Δεν πρέπει να αρκεστούμε σε απλές κινήσεις συμβολισμού», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Ο εκβιασμός της Τουρκίας θα ανατραπεί με το να προσδοθεί ξεκάθαρα ευρω-τουρκική διάσταση στο ζήτημα γιατί δεν πρόκειται για μονομερή διαφορά. Ο εκβιασμός της Τουρκίας είναι απέναντι στο σύνολο της Ευρώπης».
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη σύγκλισης του ευρωπαϊκού συμβουλίου, το οποίο, όπως είπε, χρειάζεται ούτως ή άλλως για την ενεργοποίηση του άρθρου 78 παρ. 3. «Και εκεί οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι ξεκάθαρες. Η Τουρκία να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της και με κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει τις ενέργειες αυτές που είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε.
Ανέφερε δε ότι «η αλληλεγγύη να εκφραστεί όχι μόνο με την παροχή χρημάτων στην Ελλάδα, ώστε να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών», αλλά πρέπει να αποφασιστεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιστροφών και να ενεργοποιηθούν τα προγράμματα μεταφοράς προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, ενώ θα πρέπει να έχουμε ένα νέο κανονισμό του Δουβλίνου, μια ευρωπαϊκή λύση που να μη ρίχνει όλα τα βάρη στις χώρες πρώτης εισόδου.
Ο αμρόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμη τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να εμφανίζεται ως παραβάτης της διεθνούς νομιμότητας σε σχέση με την αναστολή του ασύλου και τις σχετικές αντιρρήσεις που εξέφρασε ο μόνος αρμόδιος οργανισμός, η Ύπατη Αρμοστεία».
Τόνισε ακόμη, όπως είπε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συνολικά η γεωστρατηγική απειλή της Τουρκίας, προκειμένου να προλάβουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εντός της υφαλοκρηπίδας μας.
«Διαβεβαίωσα (τον. κ. Δένδια) ότι θα έχει την αμέριστη στήριξης από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον εξασφαλιστούν αυτές οι παράμετροι και ακόμη μία: η ανάγκη να αποκατασταθεί η πλήρης ενότητα του ελληνικού λαού με την αποσυμφόρηση των νησιών», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και προσέθεσε:
«Γιατί διαφορετικά θα έχουμε δύο κατηγορίες Έλληνες και θα αποδυναμώνουμε αυτό το ίδιο το επιχείρημα που απευθύνουμε προς τους Ευρωπαίους, της αλληλεγγύης. Πώς ζητάμε να μοιραστούν οι Ευρωπαίοι τα βάρη που εκ των πραγμάτων φέρουν οι ροές του προσφυγικού, αν στην ενδοχώρα μας δεν δείχνουμε το ίδιο αίσθημα αλληλεγγύης προς τους νησιώτες».
«Χρειαζόμαστε εθνική ενότητα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Δεν είναι εχθρός μας οι αδύναμοι άνθρωποι, δεν πρέπει ποτέ να μπερδεύουμε τα θύματα με το θύτη. Χρειαζόμαστε ενότητα στη βάση της λογικής, της ψυχραιμίας και όχι σε ένα πνεύμα πολεμοκάπηλο που ορισμένοι που είναι ακραίοι θα ήθελαν να εμπλέξουν τη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.