Σχέδιο ελεγχόμενων πλειστηριασμών, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει ακόμη και κάτω του 50% τους πλειστηριασμούς που προβλέπουν για φέτος οι επιχειρησιακοί στόχοι των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης, επιδιώκει η κυβέρνηση. Η αποτροπή των πλειστηριασμών στο μέγιστο δυνατόν πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, απευθυνόμενη σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, για την αύξηση των ρυθμίσεων κόκκινων δανείων, ενόψει της εκπνοής του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου.
Σύμφωνα με το Capital.gr ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει καλέσει σήμερα σε νέα σύσκεψη τις τράπεζες και τους διαχειριστές μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο θέμα της προόδου των ρυθμίσεων αναμένεται να προστεθεί αυτό της μείωσης των πλειστηριασμών, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να στηθούν “αναχώματα” για ελεγχόμενη χρήση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Αυτό υπαγορεύεται από το γεγονός ότι οι τράπεζες θα αποχωρίζονται, εφεξής με πολύ ταχύτερο ρυθμό, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα δάνεια αυτά θα μεταφέρονται στις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες, λειτουργώντας κατ΄ εντολήν των επενδυτών/ιδιοκτητών των δανείων (funds), μπορούν δυνητικά να εκτοξεύσουν τους πλειστηριασμούς.
Αντιλαμβανόμενη ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην επόμενη φάση της μείωσης των κόκκινων δανείων μεταφέρεται στις εταιρείες διαχείρισης, η κυβέρνηση επιδιώκει αυτές να “πείσουν” τα funds για το αδόκιμο και επικίνδυνο μιας πιθανής έξαρσης των πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες δε, στο πλαίσιο της λειτουργίας του “Ηρακλή”, το Υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να ζητήσει από τις εταιρείες διαχείρισης business plans με μειωμένους στόχους για πλειστηριασμούς, “πριμοδοτώντας” αναλόγως τον κάθε servicer.
Κινητοποίηση των εταιρειών διαχείρισης για την προστασία της α΄ κατοικίας
Από την πλευρά τους, οι εταιρείες διαχείρισης έχουν συνταχθεί πλήρως με το ζητούμενο του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, για την αύξηση των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό, ξεκίνησαν να απευθύνονται σε όλους τους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν κάνει μεν άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για την προστασία της πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.
Η πρωτοβουλία των εταιρειών διαχείρισης έχει τριπλή στόχευση: α) να διερευνήσει τα αίτια για την μη συνέχιση της διαδικασίας των δανειοληπτών στην πλατφόρμα, β) να προτρέψει τους δανειολήπτες να συνεχίσουν τη διαδικασία, απαριθμώντας τους τα οφέλη, και γ) να παράσχει άμεση καθοδήγηση για την καταχώρηση του αιτήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενδεικτικά η FPS (θυγατρική εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank που εξαγοράστηκε από την doValue και διαχειρίζεται απαιτήσεις της τάξεως των 26 δισ. ευρώ) έχει απευθυνθεί στοχευμένα σε περίπου 2.000 δανειολήπτες – πελάτες της, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία στην πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ.
Πηγή: Capital.gr