Νέο ισχυρό μήνυμα στήριξης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στον Εβρο και την προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα, αναμένει σήμερα η Αθήνα.
Αυτή την φορά από το συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζει εκτάκτως στο Ζάγκρεμπ. Η Τουρκία θα απασχολήσει τους υπουργούς Εξωτερικών, κυρίως για τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ και την εκεχειρία που συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν.
Ήδη, όμως, κατά την χθεσινή ανεπίσημη συνάντηση που έγινε στην κροατική πρωτεύουσα, μπήκε στο τραπέζι και η κατάσταση στα ελληνικά σύνορα, όπου η Τουρκία προωθεί χιλιάδες μετανάστες και τους προτρέπει σε βίαιη εισβολή.
Αμέσως μετά την συνάντηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι απέναντι στην τουρκική πολιτική «οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας» και πως «τα σύνορα μας δεν μπορούν να παραβιαστούν, οι μετανάστες δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα μας παράνομα».
Η δήλωση Μπορέλ προϊδεάζει για το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της συνόδου, το οποίο αναμένεται να εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, να κάνει ειδική αναφορά στην προάσπιση των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και ότι δεν γίνεται αποδεκτή η κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο.
Το μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μέρκελ
Το μεταναστευτικό και η στάση της Τουρκίας στα ελληνικά σύνορα αναμένεται να κυριαρχήσει και στην συνάντηση που θα έχουν την Δευτέρα στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άνγκελα Μέρκελ. Παρότι ήταν προγραμματισμένη με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει το ελληνογερμανικό επιμελητήριο και άρα προσανατολισμένη στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και την επιδίωξη της Ελλάδας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, οι τελευταίες εξελίξεις διαφοροποιούν αρκετά την ατζέντα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει στην Γερμανίδα Καγκελάριο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την πορεία των γεγονότων. Η Γερμανία παίζει κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής και του ασύλου που σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες και είναι η χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης το επόμενο εξάμηνο, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Η Αθήνα ζητά μετ’ επιτάσεως την διαμόρφωση κοινής πολιτικής ασύλου και ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων με μεγαλύτερη συνδρομή της Frontex.
Στο τέλος αυτής της διαδρομής διπλωματικών ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στις 26 και 27 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί και το προσφυγικό. Με αυτό τον τρόπο απαντούν από την κυβέρνηση στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι δεν ζητείται η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής. «Απέχουμε μόλις 20 μέρες και όλοι έχουν ενημερωθεί στο ανώτατο επίπεδο. Την Τρίτη ήταν εδώ οι επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών και επισκέφτηκαν με τον Πρωθυπουργό τον Έβρο στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης και με συγκεκριμένα μέτρα», σημειώνει κυβερνητική πηγή.
Πηγή: iefimerida.gr