Μαζικές ακυρώσεις συμμετοχών στις προ-πασχαλινές προσκυνηματικές εκδρομές στους Αγίους Τόπους προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκάλυψη δεκάδων κρουσμάτων κοροναϊού στην ομάδα των πιστών που ταξίδεψαν από την Ηλεία και ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών προσβλήθηκαν και νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείου του Ρίου.
Ακριβέστερα, τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων κορονοϊού, στην Ελλάδα, προκάλεσε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα μια εκδρομή Ελλήνων στους Αγίους Τόπους και το Όρος Σινά, καθώς τα 23 από τα συνολικά 54 άτομα, που ταξίδεψαν, έχουν βρεθεί θετικά στον ιό.
Το γεγονός αυτό εκτόξευσε τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στα 31, όταν μέχρι πρόσφατα και μέσα σε 8 μέρες είχαμε μόνο 8 κρούσματα.
Η πηγή της μόλυνσης βρίσκεται στους Αγίους Τόπους και το πιθανότερο στο Ισραήλ, δίνοντας έτσι “βιβλικές διαστάσεις” στην περιπέτεια των Ελλήνων ταξιδευτών.
Η συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά για τα αντανακλαστικά των ελληνικών υγειονομικών αρχών. Κι αυτό διότι, όπως εύκολα μπορεί να δει κανείς στις ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων, τα πρώτα κρούσματα στους Αγίους Τόπους διαγνώσθηκαν γύρω στις 20 Φεβρουαρίου σε νοτιοκορεάτες τουρίστες και αμέσως μετά υπήρξ εξαπλωση του ιού και σε Ισραηλινούς.
Εύλογα δημιουργούνται ερωτηματικά εάν είχε ενημερωθεί σχετικά ώστε να λάβει αυξημένα μέτρα προφύλαξης η συγκεκριμένη ομάδα προσκυνητών από την Ηλεία αλλά και εάν βρίσκονταν την ίδια περίοδο ή ακόμα και τώρα επισκέπτες από την Ελλάδα στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ είπε, βεβαίως, πως εκείνη την περίοδο το Ισραήλ εθεωρείτο ασφαλής χώρα, ωστόσο είναι μάλλον σαφές πως δεν υπήρξε ενημέρωση στα γκρουπ των τουριστών.
Ακόμα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό των Ελλήνων που επισκέφτηκαν τους Άγιους Τόπους την ίδια περίοδο διότι είναι πιθανό μεταξύ αυτών να υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων που διασπείρουν τον ιό αφού δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν κληθεί να προσέλθουν στα νοσοκομεία αναφοράς. Όσο περνά, βεβαίως, ο καιρός λιγοστεύουν οι πιθανότητες να νοσήσουν.
Η ισχυρή μεταδοτικοτητα του ιού, έχει θέσει σε συναγερμό συνολικά τη χώρα και ιδιαίτερα τις περιοχές από τις οποίες προέρχονταν οι εκδρομείς. Κατά βάση προέρχονται από τους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, ενώ πιθανολογείται και η επέκτασή τους έως στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο, καθώς στην εκδρομή συμμετείχε και φοιτητής από συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου αφού είχαν επισκεφτεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ελάχιστα 24ωρα μετά την επιστροφή τους, σχεδόν οι μισοί από τους ταξιδιώτες εμφάνισαν κάποια ήπια μη ανησυχητικά συμπτώματα κρυολογήματος. Η συμπτωματολογία αυτή τελικά ήταν από την νόσηση με κορονοϊό.
Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων ξεκίνησε όταν ένας 66χρονος παρουσίασε έντονα συμπτώματα πνευμονίας το Σαββατοκύριακο και τελικά αποδείχτηκε την Τετάρτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ότι είχε προσβληθεί από κορονοϊό.
Μετά τη διάγνωση του κρούσματος σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές οι οποίες διερευνούν το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί και άλλοι από τον ιό είτε στο περιβάλλον του είτε στο σύνολο των εκδρομέων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην οργανωμένη θρησκευτική εκδρομή συμμετείχαν 54 άτομα από την Αμαλιάδα, την Πάτρα, τη Γαστούνη και τη Ζάκυνθο.
Με πληροφορίες του news247.gr