Για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, την «απαράδεκτη» στάση της Τουρκίας, αλλά και το ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Είναι ο δεύτερος κατά σειρά κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά τον Στέλιο Πέτσα (στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών) που αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξερονήσια!
Το ενδεχόμενο αυτό είχε απορρίψει κατηγορηματικά πριν λίγο καιρό (μετά από πρωτοσέλιδο της “Καθημερινής”) ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις των νησιωτών στην ίδρυση κλειστών κέντρων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου -που εγκαταστάθηκε στο νησί για να κατευνάσει τις αντιδράσεις αλλά και τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη- Χαράλαμπος Αθανασίου και άρχισε να “δουλεύει” την πρόταση για δημιουργία τέτοιου κέντρου στην βραχονησίδα Τοκμάκια.
Η κατάσταση στον Έβρο με τις μαζικές μετακινήσεις μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και η ραγδαία συντηρητικοποίηση της κοινής γνώμης εν μέσω “πολεμικού κλίματος” βοηθά, ωστόσο, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η εμφανιση ακραίων στοιχείων στα νησιά που προπηλακίζουν πρόσφυγες και μετανάστες μπορεί να δικαιολογήσει τώρα μια τέτοια κίνηση.
Η δε έκκρυθμη κατάσταση στον Έβρο φαίνεται πως εξασφαλίζει και την ανοχή των Ευρωπαίων που αρχικώς είχαν διαφωνήσει με την ίδρυση κλειστών κέντρων.
Αναλυτικότερα, καλεσμένος στην εκπομπή «Αποτυπώματα» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σε ερώτηση που του έγινε για το αν η Ελλάδα πήρε κάτι από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, σχετικά με τις εξελίξεις στον Εβρο, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «ζητήσαμε την επιδοκιμασία των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει το επίπεδο ετοιμότητας και αυστηροποίησης στον έλεγχο των ελληνικών συνόρων τα οποία είναι και ευρωπαϊκά. Αμέσως υπήρξε η ομόθυμη στάση εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων ότι η Ελλάδα καλά έπραξε αναβαθμίζοντας το επίπεδο της επιτήρησης. Είναι ένα μεγάλο όφελος».
«Υπήρξε μία σπάνια περίπτωση όπου ομόφωνα το συμβούλιο υπουργών, αποδοκίμασε κατηγορηματικά την Τουρκία για την έως σήμερα στάση της στο μεταναστευτικό», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Πρόσθεσε ότι το συμβούλιο των υπουργών χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση της Τουρκίας. «Εχουμε μια ενορχηστρωμένη απόπειρα από τη τουρκική πλευρά», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας, να «αποσυντονίσει με οποιονδήποτε τρόπο την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Παρέμβαση Βορίδη υπέρ των κλειστών κέντρων σε ξερονήσια
«Αναφανδόν» της κατασκευής κλειστών κέντρων για μετανάστες σε νησιά με λίγους ή καθόλου κατοίκους τάχθηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.
«Το υποστηρίζω αναφανδόν, είμαι ένθερμος υποστηρικτής. Το ερώτημα είναι αν η δημιουργία σε νησιά με λίγους ή καθόλου κατοίκους παραβιάζει κάποια συνθήκη. Δεν παραβιάζει κάποια συνθήκη» συμπλήρωσε.
Τόνισε, παράλληλα, ότι η λύση αυτή, για την οποία μίλησε και ο υπ. Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για να προχωρήσει πρέπει να εξασφαλίζονται οι υποδομές και οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
«Αν αυτό διασφαλίζεται δεν δημιουργείται θέμα» είπε ο κ. Βορίδης.
Όσον αφορά την κατάσταση στα σύνορα με τα επεισόδια που προκαλούν Τούρκοι και μετανάστες ο Μάκης Βορίδης τόνισε ότι «τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν. Να μην υποκύψουμε σε αυτό που κάνει ο Ερντογάν» προσθέτοντας ότι «η λογική ανοίγματος των συνόρων με απλή καταγραφή οδηγεί σε απόλυτο αδιέξοδο».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση μεταφέρει στους πολίτες ότι υπάρχει κράτος και προστασία των συνόρων. Οποιοσδήποτε κάνει πράξεις αυτοδικίας παρανομεί».
Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ Τσιόδρα ότι ενδέχεται να νοσήσει από 5%- 10% των ελλήνων από κορονοϊό και αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία της χώρας μας, είπε πως η εκτίμηση του κ. Τσιόδρα είναι μετριοπαθής.
Πρώην βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ: Σταματήστε τα Τάγματα Εφόδου στα νησιά