Χαοτική ήταν εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε μία συνεδρίαση όπου επικράτησε σοκ και δέος στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να χάνει όλα τα κέρδη που είχε σημειώσει το 2019 και να υποχωρεί κάτω από τις 600 μονάδες και στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2018, με όλες τις τεχνικές στηρίξεις να καταρρέουν και κανέναν να μην μπορεί να προβλέψει που θα μπει ένα στοπ σε όλο αυτό. Συνολικά σήμερα 5,5 δισ. ευρώ χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς.
Το κραχ στο άνοιγμα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 13,5% και τις τράπεζες να αγγίζουν ακόμη και το limit down (Πειραιώς), ήρθε μετά τη βύθιση που σημείωναν οι ευρωπαϊκές αγορές λόγω των ανησυχιών γύρω από την εξάπλωση του κοροναϊού και τις επιπτώσεις του στην οικονομία – με την Moody’s να χτυπά το καμπανάκι της παγκόσμιας ύφεση – καθώς και τη βουτιά του πετρελαίου.
Αν και επιχειρήθηκε να περιοριστούν οι απώλειες, με πληθώρα ελληνικών εισηγμένων να ανακοινώνουν επαναγορές μετοχών σε μία προσπάθεια στήριξης του Χ.Α αλλά και της ίδιας τους της μετοχής, ωστόσο τα κύματα πωλήσεων τα οποία εντάθηκαν ξανά, με αποκορύφωμα το άνοιγμα της Wall Street με βουτιά 1.800 μονάδων, έστειλαν και πάλι τον Γενικό Δείκτη στο -13%. Η αγορά δείχνει να μην έχει καμία αντίσταση και να είναι εγκλωβισμένη σε ένα σπιράλ ανελέητου σφυροκοπήματος, ενώ όπως σημειώνει και ο Νίκος Καυκάς της Λέων Δεπόλας, ο πυθμένας για την ελληνική αγορά παραμένει δυσδιάκριτος.
Έτσι, πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 13,39% στις 593,07 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 140 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε κατά 16,79% στις 421,05 μονάδες.
“Σύννεφα” και στην αγορά ομολόγων
Οι έντονοι τριγμοί έχουν “μεταδοθεί” και στην αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει εκτοξευθεί στο 1,86% με το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να έχει εκτιναχθεί κατά περισσότερο από 100% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωνε πριν τρεις μόλις εβδομάδες. Ως αποτέλεσμα, ο πολύ θετικός καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα, που ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να άρει πλήρως το όριο που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε αυτά, δεν μπόρεσε καν να αποτιμηθεί στην αγορά, σβήνοντας πλήρως τα πλεονεκτήματά του.
Με μεγάλη πτώση, τη χειρότερη των τελευταίων ετών, έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τις ανησυχίες για την επιδημία του Covid-19 και την καρακρήμνιση της τιμής του πετρελαίου.
Στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης ο δείκτης Dax υποχώρησε κατά 7,94% πέφτοντας στις 10.625,02 μονάδες, μειωμένος κατά 916,8 μονάδες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για τον συγκεκριμένο δείκτη από την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο δείκτης MDax κατέγραψε μικρότερη πτώση, κατά 6,70% και έκλεισε στις 23.091,71 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους ο Dax έχει χάσει το 19,81% της αξίας του.
Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο πανικός λόγω της επιδείνωσης της επιδημίας και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας για την παραγωγή πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης CAC 40 να υποχωρήσει στις 4.707,91 μονάδες, μειωμένος κατά 8,39%. Η σημερινή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από το 2008.
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε επίσης με μεγάλη πτώση, κατά 7,69%, στις 5.965,77 μονάδες.
Πηγή: ΑΠΕ, Capital.gr