Η επιδημία του κοροναϊού θα οδηγήσει σε «μια παγκόσμια ύφεση μεγέθους που δεν είχαμε βιώσει στο παρελθόν» αλλά, στη συνέχεια, θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να θέσει εκ νέου τις αξίες της, υποστηρίζει η Li Edelkoort, επικεφαλής της με έδρα τη Νέα Υόρκη εταιρείας προβλέψεων Edelkoort Inc.
Η Li Edelkoort θεωρείται ένας από τους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως ειδικούς που προβαίνουν σε προβλέψεις τάσεων -διεθνώς, έχει επικρατήσει ο όρος «trend forecaster»-, συμβουλεύοντας οίκους μόδας και εταιρείες καταναλωτικών αγαθών σε όλον τον κόσμο.
Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Dezeen από τη Νότια Αφρική όπου παραμένει σε «εθελούσια αυτο-καραντίνα» μετά τη διάλεξή της στο συνέδριο Design Indaba στο Κέιπ Τάουν τον προηγούμενο μήνα, η Edelkoort εκτιμά ότι ο ιός προκαλεί μια «καραντίνα κατανάλωσης» η οποία θα έχει σοβαρή πολιτισμική και οικονομική επίπτωση και υποστηρίζει ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνηθίσει σε μια ζωή με λιγότερα υπάρχοντα και λιγότερα ταξίδια, καθώς ο ιός διακόπτει αλυσίδες εφοδιασμού και δίκτυα μεταφοράς.
Κρούει κώδωνα: «Φαίνεται ότι μπαίνουμε μαζικά σε μια καραντίνα κατανάλωσης, στην οποία θα μάθουμε να είμαστε ευχαριστημένοι με ένα απλό φόρεμα, ανακαλύπτοντας παλιά αγαπημένα που έχουμε, διαβάζοντας ένα ξεχασμένο βιβλίο και μαγειρεύοντας με ενθουσιασμό για να κάνουμε όμορφη τη ζωή».
Εντούτοις, υποστηρίζει ότι ο ιός δείχνει πως η οικονομική αναστάτωση μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για το περιβάλλον.
«Οι πρόσφατες φωτογραφίες της ατμόσφαιρας πάνω από την Κίνα έδειξαν πώς με δύο μήνες χωρίς παραγωγή καθάρισαν οι ουρανοί και επέτρεψαν στον κόσμο να αναπνεύσει ξανά» επισημαίνει, αναφερόμενη στο ότι οι εκπομπές ρύπων από την κινεζική βιομηχανία περιορίστηκαν μετά τον ιό που έπληξε τη χώρα. «Αυτό σημαίνει ότι ο ιός θα δείξει το ότι επιβραδύνοντας και κατεβάζοντας ρολά μπορεί να δώσει ένα καλύτερο περιβάλλον, στα σίγουρα ορατό σε μεγάλη κλίμακα» προσθέτει.
«Και εδώ είναι που ελπίζω για την εφαρμογή ενός άλλου και καλύτερου συστήματος, με μεγαλύτερο σεβασμό για την ανθρώπινη εργασία και τις συνθήκες» τονίζει.
Τα σχόλιά της ήλθαν σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού να απομονωθεί μεγάλο τμήμα της βόρειας Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου και της Βενετίας. Εκδηλώσεις, όπως το Salone del Mobile στο Μιλάνο, η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, η έκθεση MIPIM στη Γαλλία και το Light + Building στη Γερμανία, αναβλήθηκαν.
Η Edelkoort προτείνει να ακολουθήσουν την ίδια οδό και άλλοι οργανωτές εκδηλώσεων.
«Οποιοσδήποτε εξακολουθεί, τους επόμενους μήνες, να οργανώνει δημόσιες εκδηλώσεις καλό θα ήταν να σταματήσει, σήμερα, να οργανώνει και να βρει καινοτόμους τρόπους να επικοινωνήσει και να μεταδώσει διαφορετικά την πληροφορία» συνιστά.
«Δυστυχώς, σε αυτή την καταστροφή δεν υπάρχει άμεση θεραπεία. Πρέπει να μαζέψουμε τα υπολείμματα και, από τη στιγμή που τεθεί υπό έλεγχο ο ιός, να επανεφεύρουμε τα πάντα, ξεκινώντας από το μηδέν» καταλήγει.
Γεννημένη στην Ολλανδία, η Edelkoort συμπεριελήφθη, το 2003, στη λίστα του Time για τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μόδας. Ήταν διευθύντρια της φημισμένης σχολής Design Academy Eindhoven από το 1998 ως το 2008 και, το 2015, είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση ανακοινώνοντας «το τέλος της μόδας όπως την ξέρουμε».
Είπε ότι η βιομηχανία μόδας έχει γίνει «μια γελοία και θλιβερή παρωδία αυτού που ήταν στο παρελθόν».