Ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε φάση έντονης σοβούσας κρίσης, ταυτοχρόνως ως προς την εξάπλωση του κοροναϊου, τις ιδιαίτερα ανησυχητικές επιπτώσεις στην οικονομία, το προσφυγικό και, φυσικά, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκείνο που προβληματίζει επιπλέον είναι το γεγονός πως το πολιτικό σύστημα εμφανίζεται βαθύτατα διχασμένο.
Σε Υπουργείο Υγείας και ΕΟΔΥ έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια αμηχανίας -κάποιοι μιλούν και για πανικό- σχετικά με τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν άμεσα για την αποφυγή ανεξέλεγκτης διασποράς του κοροναϊού.
Η τακτική των μέτρων “βήμα-βήμα” που έχει εξαγγείλει ο Βασίλης Κικίλιας και επαναλαμβάνει καθημερινά ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας φαίνεται πως δεν αποδίδει. Επιστήμονες -όπως ο Ηλίας Μόσιαλος- καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στο προληπτικό κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων για 15 ημέρες, καθώς το “λουκέτο” στα ΚΑΠΗ δεν θεωρείται επαρκές μέτρο.
Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε μια περισσότερο επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η παγκόσμια κοινότητα εισέρχεται σταδιακά στη φάση της πανδημίας. Τα πρώτα τέσσερα “ορφανά” κρούσματα στην Αττική θεωρείται ότι υποκρύπτουν το πέρασμα της διασποράς στην επόμενη φάση που δεν αρκούν οι έλεγχοι και η “ψηλάφηση των επαφών”. Το γεγονός ότι η ιατρική κοινότητα της Ιταλίας συζητά, πλέον, ότι “θα σώζονται κατ’ επιλογή οι νοσούντες” (εννοώντας, δηλαδή, ότι θα προτιμώνται οι νεότεροι και παραγωγικοί έναντι ατόμων μεγάλης ηλικίας με βαρύ υπόστρωμα ασθενειών), αποκαλύπτει την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη γειτονική χώρα. Κάτι που δεν θεωρείται απίθανο να χτυπήσει και την πόρτα του ΕΣΥ εάν η κατάσταση δεν ελεγχθεί τώρα.
Η διαχείριση του προβλήματος με την εμμονή της Ιεράς Συνόδου να μην δηλώσει καθαρά την διακοπή της Θείας Λειτουργίας, ώστε να αποφεύγεται η συνάθροιση πολιτών, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες, αποδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να υπερβεί στερεότυπα.
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε για πρώτη φορά να ομολογήσει πως “ενδεχομένως δεν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους” (στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού forum), επιβεβαιώνει πως το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.
Ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Χρήστου Σταϊκούρα είναι να πείσουν τους εταίρους και δανειστές για μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% ή και 1%, ως “ασπίδα” στην υφεση που έρχεται ολοταχώς λόγω κοροναϊου. Η παράδοση, βεβαίως, της οικονομίας, με ικανά αποθέματα, από την προηγούμενη κυβέρνηση διευκολύνει αναμφίβολα τις κινήσεις, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται αρκετό.
Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και στην ΤτΕ φοβούνται πως θα καταρρεύσει συνεπακόλουθα και η προσπάθεια διαχείρισης των χαρτοφυλακίων με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αφενός οι δανειολήπτες θα δυσκολευτούν έτι περαιτέρω να προβούν σε ρυθμίσεις -ήδη παρατηρούνται καθυστερήσεις πληρωμών κυρίως σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις-, αφετέρου οι ίδιες οι τράπεζες δεν έχουν καθαρή εικόνα ώστε να προβούν σε ελιγμούς.
Οι παράγοντες του τουρισμού μιλούν για την πιθανότητα μείωσης τουλάχιστον κατά 30% του εισοδήματος (η κρουαζιέρα, για παράδειγμα, κυριολεκτικά νεκρώνει), κάτι που εφόσον επαληθευτεί θα προκαλέσει ανατροπή του προϋπολογισμού και ίσως απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τον συνδυασμό των παραμέτρων κοροναϊός-οικονομία με την ελληνοτουρκική κρίση και το προσφυγικό, γι΄ αυτό και εξετάζονται όλα τα πολιτικά σενάρια, πάντοτε προσαρμοσμένα στην αποφυγή του πολιτικού κόστους.
Περισσότερα στο libre.gr