Αντίστροφη μέτρηση για να κλείσουν και τα δικαστήρια στο πλαίσιο της λήψης έκτακτων μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού. Να ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ζητούν με κοινή δήλωση τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Πρόκειται για την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη και ακόμη δύο μέλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα συζητά πολύ σοβαρά η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι εξαιρετικά πιθανό μέχρι το Σαββατοκύριακο, ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει και σε αυτό το μέτρο.
Η ανακοίνωση: Κορονοϊός: 3.500 άνθρωποι, καθημερινά, στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Στην κοινή δήλωσή τους, με τίτλο “υψηλού κινδύνου χώροι για τη μετάδοση του κορονοϊού λόγω του συνωστισμού και της πολυκοσμίας τα δικαστήρια της χώρας”, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί μεταφέρουν την ανησυχία και τους φόβους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αλλά και όλων των εργαζομένων σε αυτά.
Στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Με την παρούσα μεταφέρουμε, προς κάθε αρμόδιο, την ανησυχία, που επικρατεί στους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς καθώς και σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια της χώρας, εξαιτίας του κορονοϊού, που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας.
Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης.
Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνεδριάζουν καθημερινά 10 Τριμελή Πλημμελειοδικεία, με μέσο όρο προσδιοριζόμενων υποθέσεων 25 ανά κάθε Τριμελές (250 υποθέσεις συνολικά) και 10 Μονομελή Πλημμελειοδικεία με 40 υποθέσεις κατά μέσο όρο σε κάθε Μονομελές (400 υποθέσεις συνολικά).
Το σύνολο των υποθέσεων ανέρχονται σε 650 και με τις υποθέσεις των αυτόφωρων του Τριμελούς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου φτάνουν τις 700 σε ημερήσια βάση.
Στην κάθε υπόθεση το σύνολο του αριθμού των πολιτών που συμμετέχουν (διάδικοι, μάρτυρες κλπ.), χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ανέρχονται τουλάχιστον στους 5 κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.
Επομένως, το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν καθημερινά στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μόνο για τις ποινικές υποθέσεις, ανέρχονται στους 3.500 κατά μέσο όρο.