Κόλαφος για την Τουρκία είναι η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως ήδη από το 2016 η Τουρκία έχει περιορίσει θεμελιώδεις ελευθερίες και θέτει σε κίνδυνο το κράτος δικαίου.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα ή απέλυσαν πάνω από 45.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς και περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους, απέπεμψαν το ένα τρίτο της δικαστικής εξουσίας, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 80.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερους από 1.500 ΜΚΟ) για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία κυρίως για τους ισχυρισμούς για τη μετακίνηση.
Βασικοί λόγοι ήταν οι κατηγορίες για σχέσεις με τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αναφορές σε δολοφονίες, σε ύποπτους θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση, σε βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις ή απλώς και για την ειρηνική έκφραση της γνώμης τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρώην βουλευτές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ξένοι πολίτες ακόμα και εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Ταυτόχρονα διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αυστηροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στον Τύπο και στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των απειλών βίας κατά των δημοσιογράφων, του κλεισίματος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των αδικαιολόγητων συλλήψεων ή ποινικής δίωξης δημοσιογράφων και άλλων για κριτική πολιτικών ή αξιωματούχων της κυβέρνησης, λογοκρισία.
Επιπρόσθετα διαπιστώνεται σοβαρός περιορισμός των ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της μετακίνησης.
Παρατυπίες της Τουρκίας και στο προσφυγικό
Στο προσφυγικό, όπου ο Ερντογάν παριστάνει τον τιμητή του Διεθνούς Δικαίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων [push backs].
Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης του Κόμματος των Εργαζομένων του Κουρδιστάν (PKK) και των παρακλαδιών του συνεχίστηκαν και το 2019, αν και σε μειωμένο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο των δυνάμεων ασφαλείας, των τρομοκρατών του ΡΚΚ και των αμάχων.
Η κυβέρνηση δεν δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες για τη διερεύνηση ή τη δίωξη του προσωπικού για αθέμιτους ή ακούσιους θανάτους πολιτών που συνδέονται με επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.