Ένα γενικευμένο “lockdown” σκέπτεται σοβαρά, πλέον, η κυβέρνηση, για να αποφευχθεί η εξάπλωση του Covid 19 με συνέπειες ανεξέλεγκτες, ιδιαίτερα μετά τα εξωφρενικά δείγματα “κοινωνικής ανυπακοής”, όπως συνέβη τις πρώτες ημέρες και στην Ιταλία.
Το γεγονός πως σε αρκετές περιοχές της χώρας μεγάλος αριθμός πιστών προσήλθε κανονικά στις εκκλησίες, παρά τις εκκλήσεις (ακόμα και ο πρωθυπουργός προχώρησε σε συστάσεις με συνέντευξή του, σήμερα, στο “Πρώτο Θέμα”), αλλά και οι εικόνες χιλιάδων “εκδρομέων” στις παραλίες, χθες, αλλά και, σήμερα, στο κέντρο της πόλης –μάρτυρας η εικόνα κατά την αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη (πηγή: news247.gr)- οδηγεί τους επιστήμονες να προτείνουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει τα επόμενα 24ωρα στην ανακοίνωση ότι η χώρα μπαίνει σε καραντίνα.
Κατά το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στην Ιταλία και από χθες και στην Ισπανία, κι ενώ αρκετές χώρες προχωρούν σε κλείσιμο των συνόρων τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως τα κυβερνητικά μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως και πως ο κρατικός μηχανισμός έχει αποδώσει, ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία του για ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού. Η οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση, οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν πέσει στο ναδίρ και εκφράζονται βάσιμα φόβοι για μεγάλη ύφεση και στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και διεθνώς.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει την ανοχή των εταίρων και δανειστών ώστε, στο αυριανό Eurogroup που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, να αποφασιστούν μεταξύ άλλων η εξαίρεση δαπανών για την αντιμετώπιση του κοροναϊού και το προσφυγικό από το δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος του προϋπολογισμού, κάτι που θα την βοηθήσει να εμφανίσει μικρότερες αποκκλίσεις από τις πραγματικές. Δεδομένου, μάλιστα, πως όπως όλα δείχνουν η τουριστική περίοδος οδηγείται σε πραγματική καταστροφή.
Σε συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση φαίνεται πως θα εξαγγείλει το έκτακτο επίδομα των 500 ευρώ που δόθηκε ήδη και από την ιταλική κυβέρνηση, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα γίνει με κλάδους εργαζομένων που έχουν πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότερο. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, με την καταβολή οφειλών στο Δημόσιο (ΦΠΑ, ρύθμιση 120 δόσεων, άλλες ρυθμίσεις, ΕΦΚΑ κλπ.), ιδιαίτερα από τους ελεύθερους επαγγελματίες, το εμπόριο και τις μικρότερες επιχειρήσεις. Όσα έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα (άδειες, τηλεεργασία κ.ά) αποτελούν “ασπιρίνη στον καρκίνο”, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, και δεν καλύπτουν το μεγάλο πρόβλημα.
Το ίδιο σοβαρό είναι και το πως θα αντέξει το ΕΣΥ, καθώς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεν έχει κατορθώσει ακόμα να προχωρήσει τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αν και το σχέδιο επιταξεων ακόμα και ιδιωτικών μονάδων υγείας είναι έτοιμο προς εφαρμογή.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο libre.gr