Ο Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Δέκα”, για την απόφαση της ΕΚΤ λέγοντας ότι “κερδήθηκε και δεν μας παραχωρήθηκε”, για το ρόλο των Τραπεζών και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας ότι η κρίση του κοροναϊού μπορεί να φανεί μεγαλύτερη από αυτή του 2008.
Ο κ. Τσακλόγλου σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ έκανε λόγο και για “έκδοση ευρωομολόγου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κρίση”.
“Επειδή η κρίση δεν είναι ενδογενής, από κάποιο δημοσιονομικό εκτροχιασμό κάποιας χώρας, έρχεται έξω από το οικονομικό σύστημα, είναι συμμετρική , θίγει όλες τις χώρες και έχει μεγάλες εξωτερικότητες. Δηλαδή, αν δεν πάρω μέτρα εγώ, αυτό θα είναι αρνητικό και για όλους τους υπόλοιπους. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται μια συντονισμένη αντίδραση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποιες οικονομίες της Ευρωζώνης είναι σε πιο ευπαθή φάση από κάποιες άλλες , πιθανό η ιδεώδης περίπτωση να ήταν η έκδοση κάποιου ευρωομολόγου για τις συνέπειες της συγκεκριμένης κρίσης”
Σε ερώτηση “κατά πόσο κερδήθηκε η προσθήκη των ελληνικών ομολόγων ή μας έγινε παραχώρηση”, ο Καθηγητής απάντησε:
“Αν δεν πάρεις κάποια πρωτοβουλία η παραχώρηση δεν έρχεται. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κερδήθηκε. Κανονικά, και τα προηγούμενα χρόνια, παρ ότι η Ελλάδα δεν είχε πιστοληπτική βαθμίδα επενδυτική , δεν έχουμε ούτε τώρα αν και είμαστε σε καλύτερη θέση. Εφόσον ήμασταν σε πρόγραμμα θα έπρεπε αυτό να το είχαμε διεκδικήσει με μεγάλη ένταση. Δεν έγινε και το πρόβλημα είναι ότι λόγω της φύσης του ελληνικού χρέους βρίσκονται λίγα ομόλογα στις αγορές. Οπότε και μια σχετικά μικρή παρέμβαση από την ΕΚΤ θα είχε θεαματικά αποτελέσματα. Το είδαμε σήμερα. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σχεδόν έπεσαν στο μισό μόνο με την αναγγελία”
Σε ερώτηση αν οι “τράπεζες πρέπει ν αναλάβουν μέρος του κόστους της κρίσης”, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε:
” Να καταλάβουμε ότι οι Τράπεζες δεν έχουν δικά τους χρήματα. Τα δικά μας χρήματα διαχειρίζονται. Όταν κάνουν κάποια παραχώρηση αυτή πρέπει να καλυφθεί από κάπου αλλού. Νομίζω θα παρθούν μέτρα και στην περίπτωση της Ελλάδας όπως έχουν παρθεί και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς την κατεύθυνση αυτή . Αυτό όμως δημιουργεί κάποιο κενό στους ισολογισμούς των Τραπεζών το οποίο κάπως πρέπει να καλυφθεί. Υπάρχουν μέτρα που πήραν κάποιες χώρες για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των τραπεζών στη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε”
Καταλήγοντας, ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι “σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, η κρίση που περνάμε είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγαλύτερη από αυτή που ξεκίνησε το 2008 με τη Lehman Brothers. Εκεί είχαμε μια μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ που ήταν παραπάνω από 5% . Σε ορισμένες χώρες ήταν μεγαλύτερο.
“Σκεφτείτε μια οικονομία στην οποία να καταρρέουν τα πάντα κι εγώ να λέω… να δώσω παντού, όπου μπορώ. Καταλαβαίνω ότι χρειάζεται κάποια ενίσχυση γιατί είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις μας να μείνουν ανοιχτές. Να τις βοηθήσουμε να περάσουν τη μπόρα. Τα νοικοκυριά πρέπει να έχουν τη στήριξη για να μη καταρρεύσει η καταναλωτική ζήτηση. Αλλά όλα αυτά έχουν και κάποιο όριο. Μη φθάσουμε στο σημείο να γυρίσουμε στη κατάσταση που ήμασταν πριν από τα μνημόνια όπου κανένας δεν αντιμετώπισε αυτό τον περίφημο όρο των οικονομολόγων που λέγεται εισοδηματικός περιορισμός. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε πέρα από κάποια όρια. Ελπίζω ότι δε θα το κάνουμε και πάλι”.