Σε κλίμα απόλυτης συναίνεσης σε ότι έχει να κάνει με το υγιεινομικό σκέλος της κρίσης του κοροναϊού και στήριξης της κυβέρνησης ως προς τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη ανεβάζει τους τόνους σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις ως προς την στήριξη του ΕΣΥ, τα μέτρα για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις.
Όπως επισημαίνουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης “για μία ακόμη φορά, ο κ. Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δεν είπε λέξη για την αναγκαία ενίσχυση του συστήματος υγείας, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει ήδη την 28η ημέρα αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Αρκέστηκε μόνο, αυτός και οι υπουργοί του, στην ανταλλαγή συγχαρητηρίων μεταξύ τους για τη λήψη των περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες, τα οποία ωστόσο δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού”.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ζητήσει να επισπευσθούν τα μέτρα ενίσχυσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που αυτή την ώρα δίνει την μεγάλη μάχη και επισημαίνει πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τώρα την ευθύνη και να προχωρήσει άμεσα:
– Στον πλήρη εξοπλισμό όλων των μονάδων του ΕΣΥ με όλα τα υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό.
– Στην άμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και όχι σε απλές ο εκκλήσεις για ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.
– Στην επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 νοσηλευτές και 1000 γιατροί) και ακυρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ.
– Στην επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων των 2.000 νοσηλευτών που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.
– Στην ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, δηλαδή των Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, των περιφερειακών ιατρείων και των ΤΟΜΥ στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.
– Στην αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο, είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητά του εθνικού συστήματος.
“Οι ευχαριστίες και τα χειροκροτήματα δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ. Απαιτούνται πρωτοβουλίες ουσιαστικής ενίσχυσης τώρα, γιατί ο χρόνος κυλά σε βάρος μας. Κι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης”, τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά τις τηλεδιασκέψεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους της ΟΕΝΓΕ.
Σκληραίνουν οι τόνοι και ως προς την ΠΝΠ που πέρασε η κυβέρνηση σχετικά με τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όπως ήδη έχει κάνει με ανακοίνωσή του και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.
“Η κυβέρνηση πέρασε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να δώσει ο ΕΟΠΥΥ διπλάσια αποζημίωση (δηλαδή από 800 € στα 1.600 € ημερησίως) στους ιδιώτες κλινικάρχες που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού !
Αυτό αφενός είναι απαράδεκτο αφετέρου γεννάει δυο σοβαρά ηθικής και οικονομικής τάξεως ζητήματα:
α) Κάποιοι μέσα στην κρίση, μέσα στον πανικό που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα, το μόνο που συνεχίζουν να σκέφτονται είναι πώς θα οικονομήσουν !
β) Εμείς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλάξαμε στα τέλη του 2018 τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, εξορθολογίζοντας τη διαδικασία νοσηλείας ασθενών σε ιδιωτικές ΜΕΘ με πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ (όταν δεν μπορούσε να βρεθεί κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο). Μάλιστα εκτός από την αύξηση που δώσαμε τότε στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ και την πληρωμή ξεχωριστά πράξεων ή παρεμβάσεων που δεν προβλεπόταν πριν (πχ αιμοκάθαρση-αιμοδιαδιήθηση) εξαιρέσαμε αυτή τη δαπάνη από το clawback των κλινικών ως κίνητρο για να τα διαθέσουν για να καλύψουμε τις εποχιακά έντονες ανάγκες (πχ γρίπη). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα 30 περίπου κρεβάτια ΜΕΘ που μας διέθετε ο ιδιωτικός τομέας το 2018, να γίνουν 70 το 2019 ! (προ κορωνοϊού). Αυτά τα κρεβάτια ΜΕΘ δεν παίρνουν αύξηση του νοσήλειου και παραμένουν με το τιμολόγιο του ΕΚΠΥ. Η κυβέρνηση δηλαδή επιβραβεύει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην «επίταξη» μέσω υποχρεωτικής επέκτασης της Σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ σε όλα τα κρεβάτια που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα, με την ισχύουσα τιμή για όλους και όχι να δίνει επιλεκτικά «δωράκια» σε κάποιους ! Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της, αλλά για όλους”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου.
Αλλά και για τα μέτρα σχετικά με την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει κριτική προς την κυβέρνηση.
Τονίζεται, χαρακτηριστικά, πως “η κυβέρνηση ομολόγησε ότι η οικονομική κρίση βαθαίνει. Η ίδια όμως μοιάζει να πατάει γκάζι στην κατηφόρα. Οι παρεμβάσεις της δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά πολλές από αυτές λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία”.
Και διατυπώνονται προτάσεις, όπως τονίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:
— Αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων.
— Αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κατώτερου του κατώτατου μισθού μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους.
— Αντί για προστασία των συμβάσεων εργασίας θεσμοθετεί εν κρυπτώ γρήγορο κι εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μια εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας προφανώς μισό μισθό. Και τούτο ανεξαρτήτως από το αν έχει οικονομικές δυσχέρειες η επιχείρηση.
— Αντί για πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από το κράτος, αναστέλλει την καταβολή του μέχρι το καλοκαίρι συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών.
Αλήθεια δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις παρεμβάσεις οδηγούν την οικονομία σε καταστολή;
Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και η οικονομία είναι άμεσα, οριζόντια, προληπτικά και όχι πυροσβεστικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομίας. Με ένα ισχυρό πακέτο δημόσιων δαπανών, ένα μεγάλο πρόγραμμα εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής. Με όρο τη διατήρηση των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας και όχι την παραγωγή ενός νέου κύματος ανέργων και εργαζόμενων φτωχών.
Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθέτησε και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.
Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως «μέτρα προστασίας της εργασίας». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς βαθαίνουν την οικονομική κρίση και ενισχύουν τις ανισότητες.
“Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά”, καταλήγουν οι ίδιες πηγές.