Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να γίνουν το επόμενο παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, προειδοποίησε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), την ίδια ώρα που στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας – εκεί όπου ξεκίνησε η πανδημία – αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί κυκλοφορίας και μετακίνησης των κατοίκων της.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις, δήλωσε από την Γενέυη ότι υπάρχει μια «πολύ μεγάλη επιτάχυνση» στις λοιμώξεις από κορονοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τις τελευταίες 24 ώρες, το 85% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους. Από αυτά, το 40% ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα συνολικά κρούσματα στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τα 50.000 με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 606 μέχρι τώρα, ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ημέρες.
Από την πλευρά του ο Τραμπ, που από την αρχή έχει δείξει μια τάση να υποβαθμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης, επιμένει πως θέλει να «ξανανοίξει τη χώρα του για μπίζνες» μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και όχι μετά από μήνες, υποστηρίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι από αυτούς που προκαλεί η ίδια η πανδημία.
«Μπορεί να χάσεις πολλούς ανθρώπους λόγω της γρίπης. Αλλά κινδυνεύεις να χάσεις περισσότερους ανθρώπους βυθίζοντας τη χώρα σε μια σοβαρή ύφεση ή μια κατάθλιψη», δήλωσε στο Fox News, κάνοντας λόγο για μια πιθανότητα «χιλιάδων αυτοκτονιών».
«Πρέπει να επιστρέψουμε στην δουλειά, πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωπο», πρόσθεσε.
Κάποιοι Αμερικανοί κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει την έλλειψη συντονισμένης ομοσπονδιακής δράσης, λέγοντας ότι οι τοπικές κοινότητες ενεργούν από μόνες τους και αγωνίζονται για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, αναγνώρισε αυτή τη δυσκολία. «Η παγκόσμια αγορά για μάσκες προσώπου και αναπνευστήρες είναι τρελή. Βοηθάμε τις πολιτείες να αποκτήσουν εξοπλισμό, αλλά δεν είναι εύκολο», έγραψε σε ένα tweet.
Ο αλλοπρόσαλος και επικίνδυνος Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό ως προς τον χαρακτηρισμό της πανδημίας του κορονοϊού ως «κινεζικού ιού», δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ασιάτες- Αμερικανοί δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της ασθένειας και πρέπει να προστατευτούν.
Νωρίτερα τη Δευτέρα οι New York Times, επικαλούμενοι οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων και ερευνητές, ανέφεραν ότι υπήρξε άνοδος φραστικών και σωματικών επιθέσεων εναντίον ασιατικής καταγωγής Αμερικανών.
Ο Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα κλιμάκωσε τη ρητορική του απέναντι στην Κίνα για τον κορονοϊό, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο θα έπρεπε να είχε δράσει ταχύτερα για να προειδοποιήσει τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας εκεί. Επίσης απέρριψε τις επικρίσεις πως ο χαρακτηρισμός «κινεζικός ιός» είναι ρατσιστικός.
Παράλληλα προσπέρασε ερώτηση δημοσιογράφου την Τετάρτη σχετικά με το αν ήταν πιθανώς επιβλαβές για τους ασιατικής καταγωγής Αμερικανούς να χαρακτηρίζεται έτσι η ασθένεια, καθώς και για έναν ανώνυμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που φέρεται να την χαρακτήρισε ανεπίσημα «kung flu».
Τη Δευτέρα ο Τραμπ έγραψε στο Twitter πως «είναι πολύ σημαντικό να προστατέψουμε απόλυτα την ασιατική- αμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο. Είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, και η εξάπλωση του ιού….δεν είναι ευθύνη τους, με κανέναν τρόπο ή μορφή. Συνεργάζονται στενά μαζί μας για να τον ξεφορτωθούμε. ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!».
Ο τραμπ επανέλαβε τα σχόλια σε συνέντευξη Τύπου με την ειδική ομάδα για τον κορονοϊό. «Φαίνεται πως ίσως υπήρξαν κάποια κακά σχόλια προς τους Ασιάτες- Αμερικανούς στη χώρα μας και δεν μου αρέσει αυτό καθόλου…οπότε ήθελα να επισημάνω, επειδή κατηγορούν την Κίνα, και κάνουν δηλώσεις προς θαυμάσιους Αμερικανούς που τυχαίνει να είναι ασιατικής καταγωγής, δεν θα αφήσω να συμβεί αυτό».
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει την Κίνα και τους χειρισμούς της στο ξέσπασμα του κορονοϊού, αλλά έχει αποφύγει τις επικρίσεις προς τον πρόεδρό της, Σι Τζινπίνγκ. Την Παρασκευή είπε ότι σέβεται βαθιά την Κίνα και τον Σι, αλλά πρόσθεσε πως ήταν ατυχές πως ο κορονοϊός άρχισε στην Κίνα και τέθηκε εκτός ελέγχου. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είπε ότι η καθυστέρηση του Πεκίνου στον διαμοιρασμό πληροφορίας σχετικά με τον ιό έχει δημιουργήσει κινδύνους για ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο Τραμπ και η κυβέρνησή του έχουν απορρίψει με οργή κάποιες προσπάθειες Κινέζων αξιωματούχων να αποδώσουν την ευθύνη για τον ιό στον στρατό των ΗΠΑ.
Η διένεξη αυτή είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο στις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που είναι ήδη τεταμένες λόγω μιας σειράς θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι την ελευθερία του Τύπου. Μιλώντας στο AXIOS και τo HBO το Σαββατοκύριακο, ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσινγκτον φάνηκε να λαμβάνει αποστάσεις από εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών που κατηγόρησε τον στρατό των ΗΠΑ για τον ιό, λέγοντας ότι η προέλευσή του θα εξακριβωθεί από επιστήμονες, όχι από διπλωμάτες.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, πως οι κλινικές δοκιμές για ένα πιθανό φάρμακο κατά του φονικού κορονοϊού θα αρχίσουν σύντομα στη Νέα Υόρκη, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι o συνδυασμός του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη, που χορηγείται κατά της ελονοσίας, και του αντιβιοτικού azithromycin μπορεί να χτυπήσει την εξάπλωση του κορονοϊού.
«Οι κλινικές δοκιμές στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν με υπάρχοντα φάρμακα τα οποία είναι ενδεχόμενο να αποδειχτούν αποτελεσματικά κατά του κορονοϊού. Έχουμε 1.000 δόσεις που θα μοιραστούν αύριο [σήμερα]» δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ.
Μέτρα-μαμούθ για την οικονομία
Ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Δημοκρατικούς για το «ιστορικό» σχέδιο, που προβλέπει δαπάνες 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ανακάμψει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η οποία πλήττεται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού.
«Έπειτα από πολλές ημέρες έντονων συνομιλιών, η Γερουσία κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων [σ.σ. του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού] για το ιστορικό σχέδιο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ενώπιον αυτής της πανδημίας. Θα εγκρίνουμε το κείμενο αργότερα σήμερα», τόνισε ο Μακόνελ.
Η συμφωνία θα πρέπει κατόπιν να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, πριν το κείμενο σταλεί στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο αμερικανός πρόεδρος, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Huffingtonpost.gr